zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
weblog
 

Waarom slurpen Chinezen tijdens het eten?

Door: Michel Hoetmer,   12-10-2011,   09:05 uur
 

Het is rond het middaguur. Ik heb al een tijdje op mijn hotelkamer hier in Singapore zitten werken en mijn maag voelde wat leeg aan. Toch had ik geen zin in een grote maaltijd. Dus besloot ik de Foodcourt van de nabij gelegen Mall te bezoeken. Het is een Foodcourt naar Amerikaans model. Maar met een totaal ander aanbod. Waarom weet ik niet, maar ik besloot voor de noedelsoep te gaan. Het bleek een ongewis avontuur.

De dame achter de toonbank pakte een kommetje met noedels en vroeg vriendelijk ‘wat wilt u er in hebben?’ Tja… ik had geen idee. Dus antwoordde ik ‘doe maar zoals het hoort’! 



De gehaktballetjes gleden moeiteloos in het kommetje. Vervolgens was de groente aan de beurt. Toen kwam er weer een vraag die me aan het denken zette: ‘Wilt u droge of natte soep?’ 'Soep behoort', zo dacht ik, 'toch altijd nat te zijn?’ Dus zei ik met een zelfverzekerde blik in mijn ogen ‘geef mij maar natte soep’.

Daar stond ik met mijn natte soep. Nu moest ik nog een keuze maken uit het eetgerei. Het aanbod bestond uit het u wel bekende lepeltje van de locale Chinees en eetstokjes. Het leek me nogal voor de hand te liggen om het lepeltje te pakken. Maar voor de zekerheid plaatste ik ook een setje eetstokjes strategisch op het dienblad. Je weet maar nooit.

Eenmaal aan tafel probeerde ik het spulletje eerst naar binnen te lepelen. Maar dat stuitte direct op een praktisch bezwaar: de sliertjes gleden net zo hard van mijn lepeltje als ik ze probeerde op te scheppen. 

Dan toch maar de stokjes. Ik ben daar nog wat onhandig mee, maar warempel, de sliertjes om de uiteinden van de stokjes klemmen lukte wonderwel. Dan naar mijn mond en het zaakje naar binnen zuigen. Sluurrrp…!!!! Het geluid was niet het enige dat me deed schrikken. Ik voelde ook soepspettertjes op mijn shirt en om mijn mond. Maar het werkte wel!

Op eeteet wikispaces lees ik dat door het eten met stokjes er meer lucht mee naar binnen komt. Vandaar dat je daardoor ook makkelijker gaat boeren. En er valt ook wel eens wat af (vooral bij mij). Dus maken Chinezen zich minder druk om rotzooi op de tafel. De les voor mij was: soep eten met een lepel is bijzonder onhandig.

Wellicht vraagt u zich nu nog af, wat dit met management te maken heeft. Nou dat zit zo (ik trek een heel geleerd gezicht wanneer ik dit opschrijf): het draait om het gebruik van de juiste ‘gereedschappen’ hoe onwaarschijnlijk ook.

PS. Wilt u weten hoe u met stokjes eet? Klik dan hier... (met tekeningen en filmpje).

 
 Doorsturen    2 reacties

 
 
 
Over de auteur:

Michel Hoetmer helpt ondernemers en verkopers nieuwe klanten te werven en meer te verkopen via praktische verkooptrainingen. Wilt u wekelijks praktische verkooptips ontvangen? Meld uzelf aan voor de gratis verkooptips van SalesQuest. 

Michel publiceerde de volgende boeken:

- Maak van de telefoon je vriend
Omgaan met bezwaren en tegenwerpingen
Sluit de deal!
Slim onderhandelen over prijzen

U kunt Michel ook volgen via Twitter of LinkedIn of Facebook.

 

Laatste weblogs

  Hoeveel burn-out fabrieken zijn er nog in ons land?
  Het rationeel discours
  Tegen de haren instrijken
 
reacties
 
Michel  |   | 
21-10-2011
 | 
12:31 uur
Ik ben voor het eerst in China en kan dus slechts op enkele beperkte indrukken af gaan. Zo bar en boos als u het schetst, maak ik het niet mee. Alles verloopt hier tamelijk orderlijk en heel beschaafd. Zeker gezien de enorme mensenmassa die zich door Beijing begeeft.
Beijing is schoner dan bijvoorbeeld Amsterdam. Dat spugen en rochelen, kom ik inderdaad regelmatig tegen (alleen mannen). Maar voor de rest worden wij door iedereen vriendelijk bejegend. Lomp gedrag ben ik nog niet tegengekomen.
R. van Dijk  |   | 
21-10-2011
 | 
08:25 uur
Mijn ervaring met veel Chineezen (niet generaliserend bedoeld) is dat ze slurpen, boeren, scheten laten, in hun neus pulken, rochelen, ophalen, hoesten en toiletgedrag zoals het ze uitkomt. Het is onlosmakelijk verbonden aan hun cultuur (ze lezen geen Amy Groskamp ;-) Ze storen zich veelal ogenschijnlijk niet aan andere mensen. Onder Mao was 'iedereen' gelijk maar dit verandert snel. De nieuwe Chinees is ongezond, egoistisch, arrogant, onbeschaamd en brutaal. Onderscheiden is het nieuwe parool. De grote verandering in de Chineese samenleving is hier debet aan. De moraal staat door de groei in kapitaal zwaar onder druk en iedereen moet presteren densoods tenkoste van de ander. Youtube staat vol van filmpjes over bijvoorbeeld gruwelijk en bizar auto gedrag (ongevallen en doorijden), kantoorleven etc. Wij zullen geschikt zijn van dergelijke beelden. De Chinees loopt gewoon door.
De paar Chineese vrienden die langer in het westen zijn geweest zijn ook geschokt maar zien dit gedrag sterk toenemen. De egoistische moraal overheerst zo lijkt het en is wat mij betreft vergelijkbaar met de nieuwe rijken uit Rusland. Zelf spreek ik Chineezen (bijv. in vliegtuig) regelmatig aan op dergelijk gedrag als het mij te gortig wordt. Het helpt en men is uitermate verbaast of zelfs verontwaardigd.

 

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
 
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10