zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
weblog
 

Juist meer en hogere bonussen

Door: Aart Pijl MCM MA CMC ,   06-04-2011,   11:33 uur
 

Het FD kopte vorige week 'Niemand bij ING had rel verwacht om bonus'. Er waren afspraken gemaakt en daar hadden ze zich keurig aan gehouden. Denk je ook niet dat de portier had kunnen waarschuwen voor de rel? Maar hij is blijkbaar niemand.

Essentieel aan de vrije markt is dat men ook echt vrij kan handelen en afspraken kan maken. Op de vrijmarkt in Amsterdam op Koninginnedag geldt volgens mij alleen de regel: wie het eerst zit heeft de plek. Dus gaan mensen al een dag van tevoren zitten op een plaats die omzet garandeert. Met tape is het gebied afgeplakt. Er wordt vast ook betaald voor het reserveren van een plaats, en waarschijnlijk vallen er hier en daar ook klappen. Dat hoort bij het spel dat vrije markt heet.



Als je echt wilt win je

Er zijn veel mensen die heel goed overweg kunnen met die vrije markt. Dat zijn mensen die iets willen bereiken in het leven. Alles staat in het teken van successen boeken. Je denkt in termen van mogelijkheden en overvloed. De bomen reiken tot in de hemel. De wereld zit vol kansen. Als je oplet en je inzet dan kan je die kansen pakken. Als jij het niet doet, dan doet het ander het wel. Wees ambitieus, stel hoge doelen en zorg dat je ze haalt, dan bereik je wat in het leven. Iedereen kan meedoen, iedereen kan winnen. Als je maar wilt, als je maar durft te ondernemen, als je niet bang bent om risico te nemen. Je wint wat en je verliest ook wel eens wat. High risk, high pay. Op deze manier komt de wereld vooruit. Zo is toch overal in de wereld internet en mobiele telefonie beschikbaar gemaakt? En kijk wat een voorspoed dat ons brengt.

Meer taart

Daar wordt dan ook geld mee verdiend. Dat is logisch. Geld is het resultaat van je inzet. Geld is belangrijk. Money makes the world go round. Je kan er bijna alles mee kopen. Geld bepaalt je status en de netwerken waar je deel van uit maakt. Geld geeft uitdrukking aan je succes, en daar is niets mis mee. Er is genoeg van, en veel geld wordt gewoon legaal verdiend, door er hard voor te werken, ondanks de vele regels waar we al aan zijn gebonden die handel en handelen beperken. En vergeet de belastingdienst niet. Andere mensen zijn vooral bezig met het vraagstuk hoe de taart te verdelen. Wij zijn bezig de taart groter te maken, dan heb je tenminste ook wat te verdelen. Kijk naar Bill Gates. Die kan zich nu bezig houden met geld verdelen, wel van zijn eigen taart.

Vooruit

We moeten uitkijken dat de wereld niet vast komt te zitten in een harnas van benauwde regels en wetten. Bureaucratie en uniformiteit maken het er niet leuker op, en ze beperken alleen maar de creativiteit en de vooruitgang.

Wij of zij zijn anders

Dit is één manier om naar de wereld te kijken, en zo ken ik er nog wel een paar. In Nederland zijn we minder aan deze manier gewend, daarom schrikken we er steeds weer van als het wat doorslaat. Maar als je werkelijk zo denkt, dan kan ik begrijpen dat je die rel om ING echt niet ziet aan komen.

 
 Doorsturen    8 reacties

 
 
 
Over de auteur:
Aart Pijl MCM MA CMC
Expert in teamontwikkeling, organisatie verandering en leiderschapsontwikkeling. Ruim 25 jaar helpt hij leiders met het bouwen van organisaties die commitment van medewerkers en klanten verdienen. Aart is mede-oprichter van Change Company. Auteur van de gratis online Teamontwikkeling Praktijkgids.
 

Laatste weblogs

  Hoeveel burn-out fabrieken zijn er nog in ons land?
  Het rationeel discours
  Tegen de haren instrijken
 
reacties
 
Pietje Prcies  |   | 
7-04-2011
 | 
20:11 uur
U praat over een vrije markt en noemt in een adem de bonussen van de ING.
U gaat aan een belangrijk detail voorbij, namelijk dat de ING (en andere grote banken) nog bestaat dankzij de inzet van de staat. Daardoor is die vrije markt waar u op doelt helemaal niet van toepassing. Banken die zichzelf bedropen hebben, worden geconfronteerd met een concurrent die door de staat is gesubsidieerd om niet failliet te gaan. Hoe zou u het vinden als uw concurrent, waartegen u altijd moet opboxen, het niet meer gaat redden en deze plotseling door de staat op de been wordt gehouden, waarna hij u kapot concurreert en zo toch de business binnenhaalt voor uw neus vandaan. En dan hoort u later dat die gesubsidieerde overbetaalde lui ook nog eens een bonus kregen. Dat is toch om uit je vel te springen? Of bent u ook het contact met de echte wereld kwijt?
johanna kroon  |   | 
8-04-2011
 | 
08:39 uur
Dat mensen voor goede prestaties extra beloond worden is misschien nog wel te verdedigen. Maar bonussen bij winst, en vervolgens de ellende afwentelen op anderen als er verliezen zijn, dat is een heel ander verhaal. Privatizing the profits, socializing the losses noemen de Engelsen dat. Wie wil delen in de winst, moet ook bereid zijn te delen in de verliezen.
Trojan  |   | 
8-04-2011
 | 
10:24 uur
Zijn we nou helemaal gek geworden? Zoals Pietje Prcies aangeeft, is er helemaal geen sprake van een vrije markt. Daarnaast is dit een slap artikel dat eerst de toon aanneemt van voorstander van een vrije markt en op het einde nog een semi-kritische noot geeft. Oftewel; de auteur praat beide partijen naar de mond. Wel eens gehoord van stellingname? Verder is het natuurlijk onzin dat Bill Gates nu geluk en liefde over de wereld uitstrooit. Bill Gates heeft veel van zijn centjes in zijn eigen goede doel gestoken en boekt daarmee aanzienlijke fiscale voordelen. Komt nog bij dat de man een alles behalve vrije markt in gedachten heeft met zijn Microsoft mafia!! Welke mooiweer praters van managersonline zuigen dit soort verhalen uit hun duim. De wereld gaat gebukt onder de onderdrukking van een schijndemocratie en de groten knijpen de kleinen uit. Hoe is dit allemaal nog rechtvaardig te noemen? De maatschappij lijdt aan een waanvoorstelling waarin het dus normaal is dat het westen alsmaar vooruit gaat en de rest van de wereld verpieterd omdat wij op hun ellende onze successen bouwen. Ik ben zeer benieuwd wie de auteur van dit stuk achter de kont aan gaat praten als de Chinezen straks oppermachtig zijn. Ik ben benieuwd wat of wij de markt van de Chinezen ook zo vrij vinden? We kunnen beter onze krachten gaan verenigen ipv op onze eigen eilandjes zoveel mogelijk kaas van het brood van de buurman af te eten. De wereld word geregeerd door korte termijn denkers (zo ook de auteur van dit kortzichtige artikel) en dat gaat op de lange termijn vies tegenvallen!! Maargoed, blijf het maar gooien op die zogenaamd gerechtvaardigde en totaal holle argumenten van creativiteit en ontwikkeling!! Zo heb ik er namelijk nog wel een paar. In de 2de wereld oorlog is enorme technologische vooruitgang geboekt... Misschien moeten we de komende honderd jaar oorlog gaan voeren... Stel je eens voor hoe we dan door onze evolutie heenknallen!!! Lege praatjes vullen geen gaatjes, maar portemonnees!!
GeertJan  |   | 
12-04-2011
 | 
07:41 uur
Wat een eenzijdig artikel. Ik houd mijn hart vast mbt de ideeën die deze coach en facilator aandraagt bij directies en management teams.

Vele teams en organisaties lijden onder het feit dat enkele personen zeer hoge bonussen ontvangen voor het werk van velen.

Wellicht aardig om te werken aan een systeem dat alle leden van een organisatie naar redelijkheid beloond.

Dus niet alleen het recht van de sterkste!

Verder: regels en wetten zijn er niet voor niets, kijk maar waarom de krediet crisis kon ontstaan. Een sterke eenzijdige focus op geld verdienen levert alleen maar verliezers op. Welzijn is net zo belangrijk, kijk de afgelopen zonnige dagen maar eens op de terrasjes.
Branko Lastdrager  |   | 
12-04-2011
 | 
14:59 uur
Wat betreft de vrije markt zie onderstaand bericht.(Posted by rspwan on December 8, 2008 at 11:30pm in Economists Back to Economists Discussions)
''Former head of the Federal Reserve and one of the strongest proponents of the free market, Alan Greenspan, has said that his ideology of the free market does not work (given the collapse of the financial market).''

Over bonuscultuur valt veel te zeggen. Wat mij betreft iemand die dreigt naar het buitenland te gaan omdat een bonus van een paar ton niet marktconform is, zet ik graag zelf af over de grens.

Rest mij af te sluiten met een citaat van Krishnamurti wat onze succesvolle, ambitieuze maatschappij met winners en losers in mijn optiek kernachtig beschrijft. ''It is not a sign of good health to be well adjusted to a profoundly sick society''
Ad de Beer  |   | 
15-04-2011
 | 
10:02 uur
Ik kan met Aart meegaan, al vind ik dat bonussen moeten worden afgeschaft, het woord dan. Dat is door alle heisa, veroorzaakt door incompetente politici (maar ja, wat moet je als je in je incompetent bent?) en de emotie veroorzaakt door jaloerse figuren, in een kwaad daglicht komen te staan.
Het is beter om over een variabele beloningscomponent te spreken, een deel van je beloning dat is gebaseerd op je prestaties. Dat is heel normaal en slechte een enkel links en wereldvreemd figuur heeft daar bezwaren tegen, want wie wil nu niet beloond worden voor zijn prestaties, dat is ook eerlijker ten opzichte van mensen die een zak geld krijgen alleen maar omdat ze aanwezig zijn toch?
Hoera, roepen de anti-bonus-schreeuwers, ze geven de bonus terug. Yes, roept het management van ING, ze zijn erin getrapt, goed voor het imago.
En Branco, ga maar aan de grens staan, 80% van de nederlandse werknemers krijgt een bonus of prestatiebeloning, heb je het land snel leeg en uiteraard ook zonder mensen die onze productie en welvaart in stand kunnen houden.
Realisme is vaak beter dan idealisme, hard schreeuwen zonder je eerst te verdiepen in de materie is dom en voorbehouden aan activisten en politici.
C. van Doorn  |   | 
15-04-2011
 | 
12:57 uur
Van iemand die zijn brood verdient via directies kun je zo'n kul stuk verwachten.

Wiens brood men eet diens woord men spreekt.

Daar is alles eigenlijk mee gezegd.

Banken en bonussen houden een ongelofelijke rooftocht door de wereld en hebben miljoenen gedupeerd in baan, huis en pensioen, ook in Nederland.

Wim J  |   | 
16-04-2011
 | 
17:03 uur
Denkt u nu allemaal dat deze bonussen niet uitbetaald worden? Wat naïef deze worden gewoon onder ander posten weggeschreven en iedereen in Nederland is weer gelukkig, ook het kabinet. We worden met zijn alle flink in de maling genomen, dat is voor mijn één ding wat zeker is.

 

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
 
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10