zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
weblog
 

We lezen als slakken. . . leer sprinten als een cheetah!

Door: Wout Plevier,   27-09-2010,   20:40 uur
 

De laatste tijd is er veel vraag naar trainingen in snellezen oftewel ‘visueel lezen’ zoals Wout Plevier dit noemt. Niet alleen bij mensen van bepaalde beroepsgroepen zoals juristen en managers uit het bedrijfsleven, maar langzamerhand bij allerlei andere mensen die uit hoofde van hun beroep heel wat informatie per week moeten verstouwen. Waarom leest u eigenlijk zo langzaam als een slak, met het begrip van een prehistorisch mens?

Op welke theoretische inzichten is snellezen gebaseerd?
Snellezen is bovenal zien; Waar u nu in een oogopslag steeds van een tot 4 woorden in uzelf opneemt, kunt u bij snellezen leren tien tot 14 woorden in een oogopslag waar te nemen. Een snellezer kan, behalve meerdere woorden op een regel, ook in een oogopslag woorden lezen en begrijpen op twee of drie regels tegelijk. En dat met 90% begrip!
 
Snellezen houdt ook in stillezen.
De meeste mensen horen de woorden die ze lezen in hun hoofd cadansen. De woorden spreken vanaf de pagina. Veel lezers spreken de woorden uit tegen zichzelf, omdat ze hebben leren lezen via de hardopleesmethode. Voor een beginnend lezer is het kunnen uitspreken van woorden fundamenteel. As u weet welke letter voor welke klank staat, en hoe lettercombinaties klinken, kunt u ieder woord dat u tegenkomt uitspreken en lezen.
 
Traag lezen leidt tot verlies van focus
Het probleem met de hardopleesmethode is dat u erdoor wordt afgeremd. U leest niet met de snelheid waarmee u denkt, maar met de snelheid waarmee u praat. Hardop lezen is een prima methode voor beginnende lezers, maar als u een snellezer wilt worden, zult u het geluid op een gegeven moment moeten laten verstommen. Het uitspreken (hardop of stil) van woorden kost tijd en vermindert de focus en het begrip. Uw aandacht ligt immers niet op het waarnemen van de tekst maar op het uitspreken ervan. Bovendien zien uw ogen, doordat ze sneller willen gaan, op een gegeven moment andere tekst dan de tekst die u uitspreekt. Dit is uiterst verwarrend waardoor de lezer zal terugspringen, delen van de tekst zal herlezen en zal stilstaan. Als u een snellezer wilt worden, moet u dit afleren.
 
Snellezen is ook het decoderen van woorden!
Als u tijdens het lezen een woord tegenkomt dat u niet kent of herkent, moet u het decoderen. Beginnend lezers moeten bijna alle woorden decoderen die ze tegenkomen. Maar hoe meer u leest, hoe minder woorden u hoeft te decoderen, omdat u door te lezen uw woordenschat vergroot. U leert meer woorden kennen. Kortom, hoe groter uw woordenschat, hoe sneller u kunt lezen, omdat u tijdens het lezen niet hoeft af te remmen of te stoppen om woorden te decoderen die u niet kent. Denk maar eens aan uw eigen naam…spreekt u deze ook nog uit?
 
Snellezen is bovenal snel begrijpen.
Uw hoeveelheid begrip wordt bepaald door drie zaken: uw leessnelheid, uw woordenschat en uw bekendheid met het onderwerp. Als U niet op de juiste snelheid leest, vermindert uw begrip. Wanneer uw leessnelheid te laag is, dan raakt door het lage tempo uw brein continue afgeleid. Gaat u echter veel te snel dan zal op een gegeven moment uw begrip verminderen. Het ontdekken van de reikwijdte in begrip en snelheid is een van de dingen die een "nieuwe" snellezer dient te ontdekken. De rek is echter enorm en valt door training factor 3 – 10 te verhogen. Omdat u bij snellezen meerdere woorden tegelijk ziet, kunt u de betekenis in context zien. U kunt de betekenis uit meerdere woorden tegelijkertijd halen die gezamenlijk een meer complete betekenis aangeven.
 
Snellezen is een ultieme vorm van concentreren!
Iedere vorm van lezen vergt concentratie. Snellezen vereist echter onafgebroken, sterke concentratie, omdat u veel dingen tegelijk doet als u leest. U ziet en leest de woorden op de pagina, maar moet tegelijkertijd alert blijven op de boodschap die de schrijver wil overbrengen. Terwijl u leest, moet u de zaken in perspectief zien, en de details scheiden van de hoofdzaken. U moet weten wanneer u moet doorkijken, wanneer u moet snellezen en wanneer u moet afremmen om tot de kern door te dringen.  De contradictie is dat u snellezen uitvoert op een zeer ontspannen manier terwijl u toch hongerig (bijna agressief) de tekst absorbeert en verwerkt.
 
Wat is ervoor nodig om sneller te leren lezen ?
Vrijwel iedereen kan leren snellezen. Uit testen blijkt dat als het basisniveau op orde is, mensen het in 3 weken kunnen leren. Het is een methodiek die een stuk fysieke training vergt in oprekken van de blikwijdte waardoor grotere groepjes van woorden waargenomen kunnen worden.
 
Daarnaast is het bovenal een methodiek die deelnemers leert om: inzicht te krijgen in tekststructuur, ontspannen en gefocust te lezen, tekst voor te verkennen, woordkennis te vergroten (met de meest frequent gebruikte woorden), structuur aan te brengen in hun leerproces, goede geheugentechnieken praktisch toe te passen. Als gevolg hiervan neemt de leessnelheid sterk toe en kan informatie ook nog eenvoudig herinnerd worden. Het is letterlijk ervaringsleren: door te doen krijgt u resultaat.
 
Wat levert het op voor mensen die dit hebben geleerd ?
De resultaten van snellezen zijn eenvoudig meetbaar. Door het doen van testen en oefeningen die een nulpunt en een eindpunt hebben, kunt u de voortgang van deelnemers meten. Bij mensen die hebben leren snellezen ziet men dat het leestempo toeneemt met factor 3-10. De concentratie tijdens lezen en leren neemt sterk toe. Ze hebben 25% meer begrip van een tekst dan voor de training en krijgen meer plezier in lezen en leren. Ook kunnen ze ongeveer 30% meer informatie opslaan en onthouden. De analytische vaardigheden worden beter en het levert meer lees- en leertijd op. En in deze tijd van drukte, wie wil dat nu niet. In het volgende artikel geef ik u de 10 tips die u tot een snellezer omvormen.

 
 Doorsturen    Reageer

 
 
poll
Is snellezen een vaardigheid die handig voor u zou kunnen zijn?
 
Ja!
Nee!
 
 
 
Over de auteur:
Wout Plevier
Coach, Trainer, Spreker l Persoonlijke Effectiviteit l Teamsucces l Versneld Leren en Lezen
info@woutplevier.nl
W 073 52 2 5656

https://woutplevier.nl 
SLiM! Training, inspirerende spreekshows en topcoaching voor meer persoonlijke grip in werk. Inspiratie en DOE trainingen met 100% rendement voor managers, teams en werkende professionals.

Download hier "Bezieling" uit SLiM!: het interactieve prachtige boek voor meer succes, focus, meer plezier en de juiste balans.
 

Laatste weblogs

  Projectmanagement: wat als.............?
  Waarom werkstress niet tot burn-out leidt
  Projectmanagement is ook bier en bitterballen!
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

 

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
 
Bescherm uw data - infographic over informatiebeveiliging
Meer dan 100 gratis checklists voor ondernemers. Op Brisk Magazine, internetmagazine voor ondernemers.
reacties
Waarom werkstress niet tot burn-out leidt (6) 
Vrouwelijke 35-plussers verdienen nog steeds minder dan mannen (3) 
‘State of the Art’ uit GDPR-regelgeving zaait verwarring  (1) 
Digitalisering: de mens in het centrum van waardecreatie door inkoop (1) 
Ambitie beschikbaarheid breedbandig internet komt met huidig beleid in gevaar (1) 
70 procent werkgevers ontvangt CV’s met leugens (4) 
Online gokken mogelijk toegestaan (1) 
beurs
Stijgers Dalers
Doc data 0.44  4.8 %
Value8 5.27  4.6 %
Binck 4.25  3.9 %
TNT express 8.45  -9.5 %
Altice 7.56  -8.8 %
Beter bed 14.36  -3.6 %
HP Inc presteert beter dan verwacht
Hewlett Packard Enterprise boekt hogere resultaten
AkzoNobel en Axalta eindigen fusiegesprekken
meer beurs
top10
Hoe u medewerkers stimuleert regie over ontwikkeling te nemen
Zeven trends die zakelijke IT-omgevingen een boost zullen geven
Vrouwelijke 35-plussers verdienen nog steeds minder dan mannen
2018 wordt het jaar van hivenets, swarmbots en polymorfe malware
Zes richtlijnen voor digitale transformatie
Thuiswerken: effectief of ten koste van het bedrijfsresultaat?
Vliegtuig-wifi nog steeds duur en beperkt in aanbod
Nederlandse bedrijven optimistisch; vertrouwen in Verenigd Koninkrijk daalt
Ronald Doesburg wint Young Captain Award 2017
Financiële sector heeft geen vertrouwen in naleving regelgevingen
meer top 10
vacatures
meer vacatures