zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
weblog
 

Slim worden in (effectivi)tijd!

Door: Wout Plevier,   28-07-2010,   17:10 uur
 

Hoe gebruikt u nog slimmer uw brein?
Er zijn een 4-tal wetten die elementair zijn voor uw (effectivi)tijd: slim focussen, slim realistisch plannen, synergetisch denken en slim doorzetten en volharden. Hoe zet u deze vier wetten effectief in en wint u hierdoor tijd?


Slim focussen


De eerste wet van u brein is: waar u op focust datgene groeit. In u brein is u Reticulair Activering Systeem (RAS) verantwoordelijk voor het waarnemen van zaken in het leven. Uw RAS wordt gevoed door doelen en vragen te stellen. Betekent dit dat als u de juiste vragen en doelen stelt, dat u brein meer doelgericht zal werken? Het antwoord is JA! Waar u de focus op legt zal dus groeien en zal door u onbewuste sneller waargenomen worden.
 
Als u erover nadenkt is dit hartstikke handig. Dit betekent 2 dingen: ten eerste, als u positieve vragen stelt, dan zal u brein net zo lang zoeken naar het antwoord op deze vraag tot hij het gevonden heeft. Aangezien het positieve vragen betreft, zijn de antwoorden die terugkomen ook positief. Omgekeerd zullen negatieve vragen u ook negatieve antwoorden brengen.
 
Ten tweede hoe concreter u een doel formuleert des te groter de kans dat u het doel zal bereiken. De meeste mensen stellen zichzelf doelen die te vaag zijn, die geen concrete stappen beschrijven en die niet realistisch haalbaar zijn. Aangezien men dan niet exact weet wat men moet doen, dan wordt de eerste stap ook niet binnen 24 uur gezet. Hierdoor bereikt men meestal ook niet het gestelde doel! Zorg er dus voor dat de doelen die u stelt groot zijn qua ambitie maar gedetailleerd zijn uitgewerkt in tijd, beschreven zijn in concrete (kleine) stappen die u gaat zetten en het resultaat wat u daardoor zult bereiken.
 
Dus niet:"ik ga meer ontspannen" en wel:" ik ga elke dag meer ontspannen door 2 keer per dag 20 minuten rust te nemen en te gaan zitten in de tuin met Sanne.
 
Deze twee zaken leiden tot een simpele regel bij indelen van uw werk en leven: u mag nergens aan beginnen zonder dat u weet hoe u het aanpakt en wat het einddoel is! U verliest anders veel tijd en met minder resultaat.
 
Slim realistisch plannen
De volgende wet van u brein is: plan realistisch. De meeste mensen zijn veel te optimistisch ingesteld en schatten niet goed in wat bepaalde activiteiten aan tijd kosten. Realiseer u dat zelfs de kleinste taak tijd kost en dat heel veel kleine taakjes samen veel tijd opslurpen. Besluit u dus ineens flyers neer te gaan hangen; realiseer u dan dat u daarvoor een tekst en een ontwerp voor de flyer dient te laten maken, een drukker dient te benaderen en iemand die de flyers op locaties hangt.
 
Loopt u altijd te rennen? Bent u altijd net op tijd of vaak te laat? Bent u geregeld gestrest hierdoor? Volg dan deze wet van uw brein. Plan realistisch en stel uzelf veilig door voor elke taak 20% extra tijd in te plannen. Weet u niet hoeveel tijd bepaalde activiteiten kosten? Breng ze dan eens in kaart en houdt een week lang een logboek bij. Noteer hierin elke activiteit  en de tijd die u er precies aan kwijt bent. U krijgt hierdoor meer besef van de tijdbesteding aan een bepaalde taak. Door ook 20% extra tijd in te plannen ontstaat er een psychologisch voordeel. Heel vaak zult u het niet nodig hebben maar u bespaart wel 4 x 20% tijd en hebt dus 80% ‘meer’ tijd. Die tijd besteedt u dan aan iets leuks, zodat u relaxter uw dag door komt. Een slim mens weet precies hoeveel tijd bepaalde zaken kosten en kan hierdoor slimmer plannen.
 
Slim synergetisch denken
De derde wet van u brein is mijn favoriet. Vooral omdat deze ò zo vaak in het leven niet na wordt gevolgd. Uw brein werkt het beste op basis van synergie. Dit wil zeggen dat al uw gedachten, gedragingen, emoties, houdingen en processen erop gericht zijn om hetzelfde doel te bereiken. Kortom, de som van de delen levert meer op dan elk individueel element. Hierdoor werkt u efficiënt en effectief naar uw doel toe.
 
Een voorbeeld: u wilt eigenlijk meer sporten, maar telkens komt er iets tussendoor: "het regent en nu moet ik helemaal door de regen naar de sportschool", "ik ben nu moe en ga lekker voor de televisie hangen", "uw partner komt herhaaldelijk later thuis dan afgesproken en u accepteert dit". Prima redenen, maar als u dit altijd toestaat dan werkt uw brein niet meer op basis van synergie. Er zijn processen in u waardoor u zichzelf belemmert om het beste resultaat te behalen.
 
Synergie wil dus zeggen dat er in uw gehele lijf geen enkele twijfel zit. U hebt afgesproken om te gaan en dus gaat u. U voelt dat het juist noodzakelijk is om te gaan sporten als u zich niet fit voelt. U accepteert consequent niet dat anderen uw avond sporten verhinderen en komt assertief voor uzelf op. Elke vezel in uw lijf geeft aan dat het belangrijk is om te sporten en u handelt er ook naar.
 
Wellicht hebt u ooit de wens gehad iets te gaan doen. En toch kwam het er niet van. Een grote kans dat u niet denkt en handelt op basis van synergie. Synergie komt ook voor tussen u en anderen. Als u taken goed op elkaar hebt afgestemd en iedereen in het bedrijf handelt er ook naar, dan is er sprake van synergie. 

Slim doorzetten en volharden

Er is vrijwel nog nooit iemand succesvol geworden door toeval. De meest succesvolle mensen hebben herhaaldelijk een proces van vooruitgang – stagnatie van succes – terugval – problemen oplossen gehad. De les is dus: volhard en zet door. Soms is dit moeilijk: stel uzelf dus beloningen op korte termijn in het vooruitzicht, telkens als u weer een stapje verder komt.
 
Welke stap zou u nu kunnen nemen die u meer vrijheid, tijd, energie, rust of balans geeft en welke beloning geeft u zichzelf als u binnen 24 uur de eerste stap naar dat doel neemt?

 
 Doorsturen    2 reacties

 
 
poll
Heeft u op dit moment acties die u zou willen vervullen maar door allerlei redenen onvervuld blijven?
 
Ja
Nee
 
 
 
Over de auteur:
Wout Plevier
Coach, Trainer, Spreker l Persoonlijke Effectiviteit l Teamsucces l Versneld Leren en Lezen
info@woutplevier.nl
W 073 52 2 5656

https://woutplevier.nl 
SLiM! Training, inspirerende spreekshows en topcoaching voor meer persoonlijke grip in werk. Inspiratie en DOE trainingen met 100% rendement voor managers, teams en werkende professionals.

Download hier "Bezieling" uit SLiM!: het interactieve prachtige boek voor meer succes, focus, meer plezier en de juiste balans.
 

Laatste weblogs

  Hoeveel burn-out fabrieken zijn er nog in ons land?
  Het rationeel discours
  Tegen de haren instrijken
 
reacties
 
anijs  |   | 
2-08-2010
 | 
17:04 uur
MIjn eerste reaktie is: heel leerrijk. Echt praktisch. Moet het dan nader gaan bestuderen om het dan toe te passen.
Virtual Printer - David Mouiller  |   | 
7-04-2015
 | 
15:24 uur
''De volgende wet van u brein is: plan realistisch. De meeste mensen zijn veel te optimistisch ingesteld en schatten niet goed in wat bepaalde activiteiten aan tijd kosten. Realiseer u dat zelfs de kleinste taak tijd kost en dat heel veel kleine taakjes samen veel tijd opslurpen. Besluit u dus ineens flyers neer te gaan hangen; realiseer u dan dat u daarvoor een tekst en een ontwerp voor de flyer dient te laten maken, een drukker dient te benaderen en iemand die de flyers op locaties hangt.''

Helemaal eens met de rode draad van het verhaal. Maar ik kan je uit ervaring vertellen dat het gros van de mensen bovenstaand wel beseffen ;)

 

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
 
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10