zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
weblog
 

Slim uw hartstocht volgen, dat doet u zo!

Door: Wout Plevier,   29-06-2010,   20:44 uur
 

Veel mensen leven er lustig op los. Tijd en processen beheersen voor een groot deel hun leven. Wat werkelijk belangrijk is wordt vaak vergeten. Het volgen van de keuzes van uw hart zorgt ervoor dat u keuzes maakt die in lijn lopen met zaken die U werkelijk belangrijk vindt. Eigenlijk weet u uw hele leven al welke dingen voor U het meest doorslaggevend zijn. Alleen de vraag is: leeft u er ook naar?

Uw passie ontdekken!
Passie betekent letterlijk sterk gevoel van liefde (bron Wikipedia). Het wordt vaak direct gekoppeld aan hartstocht.  Als U weet wat u "liefdevol drijft, wie u bent en wat u belangrijk vindt (uw waarden), dan weet u ook wat u hiervoor moet doen om uw dromen na te streven. Natuurlijk klinkt dit heel simpel even je droom vinden en activeren. Kan dat? Het antwoord is JA! Focus is het toverwoord

Niet multitasken maar doelgericht Focussen!
Telkens als u zich ergens op focust, dan groeit dit aandachtsgebied. Focus helpt dus om gericht antwoorden op vragen en doelen te vinden. De meeste mensen kunnen slecht focussen. Dit wordt veroorzaakt doordat het focuspunt continue van richting verandert.

Gerichte aandacht, daar draait het dus om. Hierbij zet u al uw middelen en gedragingen consistent in om uw doel te bereiken. Concentreert u zich op gedrag dat bijdraagt aan het bereiken van uw droom, dan ontwikkelt u dus eigenschappen die u als een laserstraal naar uw passie brengen. Om slim uw hartstocht te volgen moet u dus duidelijke keuzes maken in wat u wel, minder en niet meer gaat doen.

Slim zelfinzicht ontwikkelen
Er zijn een aantal factoren die bepalend zijn of u in het leven de juiste keuzes maakt. Als u weet hoe u in elkaar steekt en genoeg zelfinzicht hebt, dan wordt het betrekkelijk eenvoudig om de juiste keuzes te maken. Keuzes die in lijn staan met uw eigen hartstocht. Het enige dat u dan nodig hebt zijn concrete gedragsstappen naar uw doel toe op de meest effectieve manier!

Doorloop de volgende stappen en kijk eens of u uw passie kunt achterhalen!

Uw missie: wat drijft u?
Er is iets wat u drijft. Iets dat weergeeft wat u precies wilt bereiken samen met anderen. Zou u al uw rapporten, diploma’s en kaarten die u ooit hebt gekregen nalezen op karakterbeschrijvingen, dan ziet u daar een herkenbaar profiel in. De vragen: "waar leef ik voor en wat wil ik bijdragen?", helpen hierbij een handje.

Uw identiteit: wie bent u?
Met wie identificeert u zichzelf? Wie is uw grote voorbeeld en waarom? Stel u bent iets uit de natuur: wat bent u dan en welke associaties roept dit bij u op? Hoe relateren deze beelden dan aan u? Wat hebben ze met u te maken? Door deze vergelijkingen in kaart te brengen krijgt u een aardig beeld van wie u bent.

Uw waarden: wat vindt u belangrijk?
Er zijn in uw leven een aantal pijlers waar u belang aan hecht. U vindt het belangrijk om deze aspecten of terug te vinden in of juist te vermijden in uw leven. We noemen dit waarden die u nastreeft en waarden waarvan u weg beweegt. Positieve waarden zijn respect, eerlijkheid, vertrouwen, liefde, moed, toewijding en humor. Negatieve waarden zijn: eenzaamheid, frustratie, schuldgevoel, depressie, kwaadheid, wantrouwen.

Om gelukkig te worden moet u in uw leven beslissingen nemen die overeenkomen met de waarden die u belangrijk vindt. Veel mensen hebben wel nagedacht over wat ze allemaal willen hebben in hun leven maar hebben niet nagedacht over wie ze als persoon willen zijn.

Uw overtuigingen: waar gelooft u in?
Uit uw waarden ontstaan een aantal overtuigingen. Waar gelooft u in? Een overtuiging is niets anders dan een gevoel van zekerheid dat u hebt over iets of iemand, dat ondersteund wordt met bewijzen dat het waar is. Een overtuiging ontstaat vanuit een idee: bijvoorbeeld ben ik charismatisch? Vervolgens onderzoekt u dit en begint de speurtocht naar bewijzen om de overtuiging hetzij positief, hetzij negatief te ondersteunen.

De kunst is een overtuiging te vinden die u krachtiger maakt en deze te ondersteunen met genoeg bewijzen van succes. Wat zijn uw beperkende overtuigingen en wat dient u hiervan in plaats juist te geloven?

Uw gedrag: wat doet u wel en niet?
Op basis van uw overtuigingen vormt u uw gedrag. Wat besluit u op basis van de overtuiging juist wel, juist niet of minder te gaan doen? Realiseer dat gedrag dus niet zomaar ontstaat. Gedrag is een resultaat van bovenstaande zaken! 

Uw hartstocht volgen
Het goede nieuws: U kunt vandaag al de eerste stap in zetten door in kaart te brengen wat uw passie is! De volgende oefening helpt u daarbij. Vul de volgende vragen in en ontdek dan wat uw passie is:

1. Schrijf tien onderwerpen op die u energie geven.

2. Formuleer op basis van de drie belangrijkste energiegevers drie doelstellingen die u de komende maand wilt bereiken.

3. Bepaal voor elk van de drie doelstellingen concreet welke eerste stap u binnen 24 uur gaat nemen en doe het!

Wederom deel uw ervaringen met ons! Hoe meer u uw mening deelt, des te groter de kans dat u dichter bij uw passie komt!

 
 Doorsturen    Reageer

 
 
poll
Leeft u in lijn met uw hartstocht?
 
Nee
Ja
Zou wel willen
Deels
Ik weet niet wat mijn hartstocht is.
 
 
 
Over de auteur:
Wout Plevier
Coach, Trainer, Spreker l Persoonlijke Effectiviteit l Teamsucces l Versneld Leren en Lezen
info@woutplevier.nl
W 073 52 2 5656

https://woutplevier.nl 
SLiM! Training, inspirerende spreekshows en topcoaching voor meer persoonlijke grip in werk. Inspiratie en DOE trainingen met 100% rendement voor managers, teams en werkende professionals.

Download hier "Bezieling" uit SLiM!: het interactieve prachtige boek voor meer succes, focus, meer plezier en de juiste balans.
 

Laatste weblogs

  Dat is logisch
  Vijf veelgehoorde misvattingen over zelfsturing
  Van stress naar ontspannen werken in 2018...Zet je wens om in concrete daden!
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

 

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
 
Data Recovery Nederland haalt voor klant 115 bitcoins terug
Meer dan 100 gratis checklists voor ondernemers. Op Brisk Magazine, internetmagazine voor ondernemers.
reacties
Consument wil geen auto meer bezitten (1) 
Dat is logisch (1) 
Wat betekent een kostbare fout voor mijn positie? (1) 
Smart Industry, revolutie of evolutie? (2) 
Kunstmatige Intelligentie: 2,5 miljoen banen op de tocht (1) 
Geen waardering voor vrouwen die onderhandelen tijdens sollicitatie (1) 
Een derde wil andere baan of eigen baas worden (1) 
beurs
Stijgers Dalers
Doc data 1.78  87.4 %
Altice 10.44  10.5 %
Value8 5.44  5 %
TNT express 8.45  -9.5 %
Groothandels 49.3  -3.3 %
Brill kon 34.6  -1.7 %
Beursupdate: AEX op Wall Street
Wall Street overwegend in het groen
Consumentenkrediet VS groeit harder
meer beurs
top10
Vier dingen die managers moeten kunnen
Bazen van Nederland staan hun stoel af aan kinderen
Lagere lening door leaseauto, abonnementen en studieschuld
Niet langer veilig achter de firewall
Minder kans op armoede met gewone baan
Vacatures in Amsterdam moeilijk te vervullen
Breng mensen en technologie in balans
Gerichte aanvallen op radar industriële organisaties
Slechts twee op de vijf bedrijven beveiligen cloudgegevens met encryptie
Euforie over economische groei in Nederland vlakt af
meer top 10
vacatures
meer vacatures