zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
weblog
 

Red het milieu, maar niet van mijn centen

Door: Fred Akkerma,   30-04-2006,   07:56 uur
 

Een mooi staaltje hypocrisie: Britse werknemers vinden in meerderheid (62 procent) dat hun werkgever meer geld moet uitgeven aan het milieu. Maar als daardoor de persoonlijke bonus lager uitvalt, dan toch liever niet, dan hoeft het voor 8 van de 10 werknemers niet, zo blijkt uit een recent onderzoek. Beter kan het dilemma van maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) niet worden geïllustreerd.


Het onderzoek werd gehouden door Portman Travel onder 1000 zakenreizigers.

Goede doelen
In mijn ogen is maatschappelijk verantwoord ondernemen een contradictio in terminis. Ondernemingen zijn er in de eerste plaats voor om winst te maken en -als gevolg daarvan- welvaart en werkgelegenheid te creëren, niet om het milieu te redden of armoede te bestrijden. Alle tijd, geld en moeite die ondernemingen steken in goede doelen gaat ten koste van de klant, de aandeelhouder of -inderdaad- de werknemer. Daardoor verzwakt de concurrentiepositie van die onderneming. Laat ondernemingen goedkope producten maken, hogere salarissen betalen of meer winst uitkeren, dan hebben burgers meer geld om naar eigen inzicht te besteden. Aan goede doelen bijvoorbeeld.

Taak voor burgers
Maatschappelijke misstanden bestrijden dat is een taak voor burgers, niet van bedrijven. Burgers kunnen politici kiezen, lid worden van organisaties of ze kunnen zelf als vrijwilliger aan de slag. En die burger kan in het dagelijks leven natuurlijk ook heel goed een ondernemer zijn.

Uitzonderingen
Er zijn uitzonderingen trouwens, zoals TNT. TNT steunt het World Food Program van de Verenigde Naties, vooral door het inzetten van mensen en materieel. In interviews heeft topman Peter Bakker wel eens bekend dat de ongekende publiciteit die dat TNT heeft opgeleverd, de kosten (enkele miljoenen) ruimschoots heeft overtroffen. Dat is dan wel weer in het belang van de aandeelhouders.

Principe
Maar mijn principe blijft overeind. Ik heb geen zin om meer voor een postzegel te betalen omdat Peter Bakker graag voedsel naar Afrika overvliegt. Op zichzelf vind ik dat een nobel doel en ik doneer er graag geld aan Maar iemand anders geeft misschien liever zijn geld aan de Kanker-bestrijding of het Aids-fonds. Laat die mensen geen geld mislopen door allerlei goede-doelen-hobbies zoals die van TNT, maar laat ze zelf beslissen.

 
 Doorsturen    3 reacties

 
 
 
Over de auteur:
Fred Akkerma is hoofdredacteur van Managersonline.nl. Daarvoor was hij journalist, ondernemer en manager. Nu alle drie.
 

Laatste weblogs

  Dat is logisch
  Vijf veelgehoorde misvattingen over zelfsturing
  Van stress naar ontspannen werken in 2018...Zet je wens om in concrete daden!
 
reacties
 
joke van galen  |   | 
1-05-2006
 | 
15:39 uur
Beste Fred,
Het is altijd wonderlijk hoe vrijgevig de "burgers" van Nederland zijn bij ramp en ontij. Maar het moet niet vaker dan 1 keer per jaar, want dan is de verzadiging al gauw bereikt. Trouwens, er zitten grote sommen geld van bedrijven en andere organisaties bij de totaalopbrengst van zo'n actie! Ook moet de televisie wel veel aan beelden kunnen tonen, anders is de belangstelling niet zo groot (vergelijk de tsunami met de aardbeving in Pakistan).
Ik ben een voorstander van verantwoord maatschappelijk ondernemen. Juist omdat grote bedrijven veel meer tot de verbeelding spreken, meer invloed hebben (die ze wel positief inzetten) en een voorbeeldfunctie vervullen. Als dat winst oplevert door het publiciteitseffect: so what? Dat zouden meer bedrijven moeten doen. Het zou het reclameblok op tv drastisch veranderen. Naast een verantwoord product ook nog een goed doel dienen. Je hebt als consument ineens veel meer te kiezen: binnen de grote massa zijn er bedrijven, die zich maatschappelijk verantwoord onderscheiden van de rest.
Werknemers dragen al veel bij aan allerlei zaken zonder dat ze zich dat zo bewust zijn. Naast de bekende personeelspotten zijn er legio fondsen opgericht waar iedere werknemer 0,0..%van zijn salaris in stort om de onbekende collega in nood te ondersteunen. Ook ken ik fondsen van werknemers, die een kind financieel hebben geadopteerd, enz, enz. Natuurlijk, geheel vrijwillig, maar wel gebruikelijk als je bij bedrijf X werkt. Toch ook een vorm van maatschappelijk verantwoord ondernemen, niet? Alleen die grote bedrijven kunnen het gewoon beter dan al die particuliertjes bij elkaar.
Groeten van Joke
Fred Akkerma  |   | 
8-05-2006
 | 
04:18 uur
Beste Joke,

Je hebt een goed punt, maar ik stel me wel op als markteconoom en niet als filantroop (dat kan ik al burger alsnog doen). Als de vrijgevigheid van bedrijven tot gevolg heeft dat werknemers harder gaan werken en klanten meer gaan kopen, dan graag! Dan heeft de aandeelhouder er ook wat aan. Als het is om in de grachtengordel een graag geziene persoon te worden, dan liever niet.

Sowieso geloof ik niet zo in 'hulp' aan arme landen. Liever zie ik dat er schone(re) regeringe komen, die hun landen aantrekkelijk maken voor investeerders. Het kan. Zie: China, India, Vietnam, maar ook: Suriname en Zuid-Afrika.

Rampen zijn per definitie een uitzondering. Als die zich voordoen, dan moeten we voor elkaar klaar staan. Of dat nou in Pakistan, Thailand, Ethiopië of de VS (New Orleans) is. En ja, dus ook bedrijven mogen wat mij betreft dan wat bijdragen. Want als de nood hoog is, moet je je principes even laten varen, ook de mijne.
Tobi Stocker  |   | 
10-05-2006
 | 
21:05 uur
Beste Fred,

Zeker heb ik begrip voor jouw stelling dat Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) niet bij de doelstellingen van een bedrijf hoort. Een bedrijf dient winst te maken. Dat klopt, maar winst is maar een eindproduct. Om winst te maken moet een gezonde economie bestaan. Een gezonde economie existeert alleen in een functionerende maatschappij. De maatschappij vormt de context in die ondernemingen überhaupt kunnen bestaan en gebeurt niet pas als je thuis komt.

Daarom gaat het bij MVO niet alleen om “wat overhebben voor goede doelen”, maar het betekent voornamelijk duurzaam te ondernemen. Het betekent dat bedrijven in eigen interesse de basis voor hen bestaan waarborgen. Belangrijk is, dat het niet gaat over de volgende 4 jaar tot er weer een nieuwe topman komt, maar over echte continuïteit. Hoelang kan je hout blijven kappen zonder bomen te planten? 4 jaar zeker nog, misschien ook nog 40, maar 400 zeker niet meer. OP=OP. Elke aandeelhouder, manager of medewerker die geen belangstelling heeft voor de toestanden in 40 jaar tijd moet dat zijn kinderen misschien even uitleggen.

MVO eist fatsoen en vraagt erom duurzaam te ondernemen. Als econoom moet je MVO zien als het waarborgen van toekomstige winst. Zo is armoedebestrijding ook creatie van toekomstige consumenten; recycling een middel om toekomstige grondstofprijzen omlaag te brengen; en een goede reputatie is vandaag al een sterk concurrentievoordeel.

Ik geloof het zal nog “mainstream” moeten worden dat duurzaam ondernemen noodzakelijk is om op lange termijn winst te maken. In ieder geval heb ik er weinig begrip voor als ondernemingen ontkennen dat ze verantwoordelijkheid hebben voor de maatschappij in die zij bestaan.
Groeten van Tobi

 

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
 
Meer dan 100 gratis checklists voor ondernemers. Op Brisk Magazine, internetmagazine voor ondernemers.
Data Recovery Nederland haalt voor klant 115 bitcoins terug
reacties
Vier dingen die managers moeten kunnen (1) 
Consument wil geen auto meer bezitten (1) 
Dat is logisch (1) 
Wat betekent een kostbare fout voor mijn positie? (1) 
Smart Industry, revolutie of evolutie? (2) 
Kunstmatige Intelligentie: 2,5 miljoen banen op de tocht (1) 
Geen waardering voor vrouwen die onderhandelen tijdens sollicitatie (1) 
beurs
Stijgers Dalers
Doc data 1.78  87.4 %
Altice 10.44  10.5 %
Value8 5.44  5 %
TNT express 8.45  -9.5 %
Groothandels 49.3  -3.3 %
Brill kon 34.6  -1.7 %
Beursupdate: AEX op Wall Street
Wall Street overwegend in het groen
Consumentenkrediet VS groeit harder
meer beurs
top10
Vier dingen die managers moeten kunnen
Bazen van Nederland staan hun stoel af aan kinderen
Lagere lening door leaseauto, abonnementen en studieschuld
Niet langer veilig achter de firewall
Minder kans op armoede met gewone baan
Vacatures in Amsterdam moeilijk te vervullen
Breng mensen en technologie in balans
Gerichte aanvallen op radar industriële organisaties
Slechts twee op de vijf bedrijven beveiligen cloudgegevens met encryptie
Euforie over economische groei in Nederland vlakt af
meer top 10
vacatures
meer vacatures