zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
weblog
 

Alles wat u wilt weten over de kredietcrisis (video)

Door: Fred Akkerma,   08-03-2009,   02:45 uur
 

Wilt u de kredietcrisis begrijpen van a tot z? Bert Heemskerk, nog even de baas van de Rabobank, legt het goed uit tijdens zijn presentatie van de jaarcijfers van zijn bank. Wat er verkeerd ging. Waarom banken domweg minder geld kunnen uitlenen. En waarom dat ook nog eens goed is. Aanrader!

U vindt de presentatie hier (doorspoelen tot sheet 23 - de eerste 22 sheets gaan over de jaarrekening van de Rabobank).



Natuurlijk bevat de video hier en daar wat verhulde reclame voor de Rabobank, maar dat doet aan de analyse weinig af.

Hoogtepunten
Waardoor is de kredietcrisis nou ontstaan en wat zijn de gevolgen, volgens Heemskerk?

1. Bubbels
In een aantal markten zijn bizarre bubbels ontstaan. Bubbels = lucht, met name veroorzaakt door partijen die hun activiteiten financierden met krediet. Zoals: de huizenmarkt, olie en voedsel. De prijzen daarvan verdrievoudigden in circa acht jaar tijd. Die stijging was niet het gevolg van de onderliggende vraag, maar van speculatie met geleend geld. Maar hoe kan het dat banken voor speculatie geld wilden lenen? Het antwoord daarop is: securisatie.

2. Securisatie
Securisatie is een moeilijk woord voor het bundelen van kredieten (zoals hypotheken, autoleningen, creditcardleningen) in een soort van obligaties. Banken gingen verstrekte leningen op deze manier verkopen aan andere instellingen (zoals pensioenverzekeraars, beleggingsfondsen en dergelijke). Zo waren zij er vanaf en konden ze weer meer krediet verlenen aan andere mensen en bedrijven. Want leningen worden gefinancierd met spaargeld. Zodra de leningen verkocht waren, was hetzelfde spaargeld weer beschikbaar voor nieuwe leningen. Gevolg: teveel krediet. Als banken hun kredieten niet hadden kunnen doorverkopen hadden ze nooit de kredieten verstrekt die ze nu hebben gedaan. Toen bleek dat zelfs slechte kredieten (zoals subprime-hypotheken) verkoopbaar waren, was het hek van de dam. Beleggers vertrouwden (ten onrechte) bankiers, een proces dat werd aangewakkerd door rating-agencies die te optimistische kredietwaardigheidsbeoordelingen gaven. Nu al deze balonnen zijn doorgeprikt, eisen alle partijen (klanten, aandeelhouders, overheid) meer zekerheid van banken.

3. Solvabiliteitseisen
Om het vertrouwen van andere banken en klanten te herwinnen, moeten banken laten zien dat ze weer verantwoord te werk gaan. Allereerst wordt daarom geeist dat ze een hoger eigen vermogen krijgen. Omdat banken zulke voorzichtige instellingen zijn, die met spaargeld leningen financierden, werd vroeger een solvabiliteitsratio van 5 tot 8 procent wel als voldoende gezien. Nu wordt minstens 10 procent geeist, omdat banken iets te vaak spaargeld als onderpand gebruikten. De eisen zijn nu hoger, dus zal er minder uitgeleend worden.

4. Recessie gegarandeerd
Voor al diegenen die denken dat het wel mee zal vallen met de recessie; twijfel niet: die recessie is er c.q. komt er gegarandeerd. Door de verhoogde solvabiliteitseisen van banken kunnen banken domweg minder geld uitlenen. Leenkapitaal is de basis van ondernemingsactiviteiten en die zullen dus minder worden. Natuurlijk zijn er genoeg branches waar wel groei kan plaatsvinden, maar met name in kapitaalintensieve sectoren, zoals de industrie en de bouw, wordt het moeilijk. Lichtpuntje: zodra de bankensector weer op orde is en banken geen leningen meer doorverkopen aan derden, is er weer groei mogelijk.

De presentatie van Bert Heemskerk kunt u hier zien (nogmaals, doorspoelen naar sheet 23)..

 
 Doorsturen    3 reacties

 
 
 
Over de auteur:
Fred Akkerma is hoofdredacteur van Managersonline.nl. Daarvoor was hij journalist, ondernemer en manager. Nu alle drie.
 

Laatste weblogs

  Hoeveel burn-out fabrieken zijn er nog in ons land?
  Het rationeel discours
  Tegen de haren instrijken
 
reacties
 
Carel M. W.  |   | 
9-03-2009
 | 
10:26 uur
Dit bericht is wat te mild over die securisatie. Deze producten, derivaten, vormen de basis voor 75% van alle liquiditeiten in de wereld. Een totaal van 802% van alle bruto nationale producten bij elkaar. Wij allemaal moeten dus 8 jaar werken om alleen al die derivaten bij elkaar te verdienen.

Ja, die recessie komt er dus. Tijd om 'anders' te gaan denken. Daarvoor heb ik een blog gemaakt, met absoluut geen reclamedoeleinden, maar om ideeen te delen over het bestrijden van de veelkoppige draak die op ons af komt gestormd.

Carel
Stijn  |   | 
12-03-2009
 | 
23:24 uur
of Bertje liegt een beetje of hij weet het gewoon niet, maar leningen worden maar een beetje gefancieerd met spaargeld. De rest wordt
gefancieerd met gecreëerd geld.
En hier ligt de werkelijke oorzaak van de kredietcrisis. Er is de laatste jaren teveel
geld gecreëerd wat als schuld in de economie komt.
Fred Akkerma  |   | 
12-03-2009
 | 
23:58 uur
@ Stijn: dat klopt en dat is ook precies wat Heemskerk uitlegt.

 

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
 
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10