zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
weblog
 

Jim Rogers doet mij twijfelen over Wouter Bos

Door: Fred Akkerma,   11-11-2008,   00:56 uur
 

Het redden van banken en verzekeraars door de westerse overheden is een grote vergissing. Het zorgt ervoor dat slecht presterende banken beloond worden en goed presterende banken gestraft. Dat zegt beursgoeroe Jim Rogers in een interessant interview met Quote.

Rogers is een grote private investeerder en heeft het vaak bij het juist eind gehad. Hij gelooft heilig in de vrije markt. Hij is twee jaar geleden al 'short gegaan' op Amerikaanse banken, wat zoveel inhoudt dat hij aan de kredietcrisis goed verdiend heeft.



Omvallen
Hoewel ik, net als vrijwel alle Nederlanders, aanvankelijk goedkeurend oordeelde over het optreden van Wouter Bos en zijn Amerikaanse en Europese collega's, brengt Rogers mij wel aan het twijfelen. Hadden we Fortis en ABN Amro gewoon moeten laten omvallen? Volgens Rogers wel. Hij redeneert (hij zegt dit niet letterlijk, maar hij beschrijft een vergelijkbare situatie in het Verenigd Koninkrijk): doordat Fortis genationaliseerd werd, gingen spaarders hun geld weer bij dit slecht geleide bedrijf neerzetten. Dat ging vervolgens ten koste van spaargelden van ING en Aegon, waardoor die ook in de problemen kwamen en moesten aankloppen bij Bos.

Oneerlijk
D'r zit wat in, in wat Rogers zegt. Als je slechte bedrijven beloont en goede (dus) straft schep je een verkeerd economisch precedent en ook nog eens oneerlijke concurrentie. Japan heeft in de jaren negentig een vergelijkbaar probleem gehad en daar heeft het ook niet gewerkt, zo betoogt Rogers.

Japan en Zweden
Ik heb daar wel een kanttekening bij: Japan heeft inderdaad een ongeveer tienjarige periode van stagnatie gekend. Nog steeds is de beurs daar nog lang niet hersteld. Aan de andere kant is de economie niet ingestort, zoals in de jaren dertig van de vorige eeuw gebeurde. Per saldo is het resultaat in Japan nu misschien hetzelfde als bij niet-ingrijpen, maar er is geen depressie of uitzichtloze situatie ontstaan. Ook oorlog bleef uit (anders dan in de jaren dertig).

In dezelfde jaren negentig had ook Zweden een bankencrisis. Ook daar greep de overheid in met garanties, maar zij gedroeg zich vervolgens als echte aandeelhouder, die eiste dat de banken weer winstgevend werden. Met andere woorden: schrijf al je verliezen af en ga snoeihard saneren. Dat werkte wel!

Staatssteun
Hoewel ik in zijn algemeenheid tegen staatssteun voor bedrijven ben, kan ik het ingrijpen in de bank- en verzekeringssector nog wel billijken, vanwege het grote maatschappelijke belang van de sector. Niettemin kan het geen kwaad de woorden van Rogers op u in te laten werken. En de lessen uit de historie.

Wouter Bos: wat moet je met Lodewijk de Waal?
Al wegende stel ik: Wouter Bos, goed gedaan, sofar. Maar ga nu keihard eisen stellen aan die banken, zodat ze weer gezond worden. Het aanstellen van Lodewijk de Waal (ex-FNV) bij ING als commissaris stemt mij tot nu toe echter nog niet erg hoopvol...

Het interview met Jim Rogers is te zien op de site van Quote. Er is zowel een korte als een lange versie.

 
 Doorsturen    8 reacties

 
 
 
Over de auteur:
Fred Akkerma is hoofdredacteur van Managersonline.nl. Daarvoor was hij journalist, ondernemer en manager. Nu alle drie.
 

Laatste weblogs

  Hoeveel burn-out fabrieken zijn er nog in ons land?
  Het rationeel discours
  Tegen de haren instrijken
 
reacties
 
Matthijn  |   | 
11-11-2008
 | 
09:04 uur
Wat ik van deze crisis heb begrepen is dat er een fundamenteel probleem aan ten grondslag ligt. Het wel of niet redden van een individuele bank heeft dan wel degelijk effect. En naast de miljarden van Bos heeft Europa onder leiding van Sarkozy een vangnet van 2 biljoen euro, aan garanties, afgegeven. Volgens mij kun je die zaken niet los zien van elkaar. Met de garanties van Europa herstelt het vertrouwen en met het geld van Bos, blijft een bank overeind en blijft het systeem draaien.
Het wordt wel tijd voor een fundamentele herziening van het financiële systeem.
George  |   | 
11-11-2008
 | 
10:16 uur
Er ligt zeker een fundamenteel probleem aan de situatie ten grondslag, maar volgens mij niet zo zeer op het technisch bancaire vlak. De grote ego's van bepaalde bankiers, die tot de wereldtop willen behoren en jaarlijks vele miljoenen aan bonussen willen scoren terwijl ze ook maar driemaal per dag eten, en het binnen banken naar beneden laten druppelen van hun grote wensen waardoor anderen tot opdringende verkoop van (naar nu blijkt) vaak slechte producten werden aangezet, zie ik als echte oorzaak. Kortom, geef topfuncties alleen aan mensen die wel zeer intelligent maar ook bescheiden en voorzichtig zijn; als dit advies wereldwijd zal worden overgenomen zal m.i. vanzelf weer een solide financieel systeem ontstaan; ik zie een uitgebreide psychologische test voor (aankomende) bankiers dus als meer waardevol dan het verkrijgen van staatsgaranties waar belastingbetalers zich vervolgens over gaan opwinden.
Ad de Beer  |   | 
12-11-2008
 | 
07:46 uur
Dat Bos met het overnemen van Fortis geblunderd heeft, dat heb ik al eerder betoogd. Dat Fortis geblunderd heeft, duidelijk. Incompetent management dat een te grote broek heeft aangetrokken en dacht de wereld te kunnen kopen.
Als Bos niet had ingegrepen dan was er ergens in de wereld een andere bank geweest die Fortis had overgenomen. Zo werkt het systeem. Dan hadden de aandeelhouders, die nu de dupe zijn van deze macho move van Bos, gekregen waar ze recht op hadden.
Nu zal waarschijnlijk binnenkort de overname van het Belgische deel van Fortis onrechtmatig worden verklaard, waardoor de koop moet worden terug gedraaid. Logisch gevolg is dat ook de nationalisering door Nederland vervolgens door de rechter onrechtmatig wordt verklaard. Het bedrag dat betaald is kan dan weer gezien worden als een gelijksoortige injectie als ING en Aegon hebben gekregen en de boel is genormaliseerd.
Fortis had het eigendom van de aandeelhouders nooit mogen verkopen en Bos had nooit en te nimmer iets mogen kopen van iemand waarvan hij wist dat het niet van die persoon is. Fortis is en was van de aandeelhouders.
Het geblaat van figuren als George is gewoon macho praat van mannekes die jaloers zijn op mensen die het wel hebben gemaakt. Helaas zien we iedere keer weer dit soort prietpraat opduiken. Geluid van de lege ton, geen inhoud, alleen echo. Daarmee redt je de economie niet.
vergeten wordt dat deze mannen lange dagen maken, een zware verantwoordelijkheid dragen. Als er drie of vier van de duizenden een fout maken, mag je ze niet allemaal over een kam scheren. Dat mogen we ook niet als er 25 van de 100 marokanen over de scheef gaan toch?
Ron Ladage  |   | 
12-11-2008
 | 
09:04 uur
Ik twijfel al jaren aan Woutertje Bos, niet alleen in deze crises, maar bij alles wat hij en zijn partij doen. Ik wordt iedere keer versterkt na verkiezingen, wanneer je niet kan slagen in de echte maatschappij, ga dan de politiek in, daar kan de grootste sukkel nog minimaal Kamerlid en zelfs minister worden. En de recentelijke oproep van de topmanagers van Nederland (oldmanclub) aan Bos om zorg te dragen voor meer vrouwen in de top, kunnen ze dacht ik zelf ook zorg voor dragen, ik hoop dat hij dat niet heeft gelezen.
Want Bos heeft zorg gedragen voor o.a. toppers als minister Vogelaar en Terhorst etc.
Wanneer dat het niveau van topvrouwen is, laat het dan maar op de oude wijze gaan en Wouter bemoei juist jij niet met topvrouwen, kan je misschien nog wat van leren, wanneer je bereid bent om minstens te luisteren naar vrouwen.
Matthijn  |   | 
12-11-2008
 | 
11:27 uur
Zeg Ron, snap je zelf eigenlijk wel wat je zegt?
T.Th.  |   | 
5-12-2008
 | 
09:16 uur
Constructief kijken naar de problemen lijkt mij beter, dan constant te gaan zoeken naar waar het fout gaat en wat is dan zo fout.
Met voorbeelden van eventuele missers komen we misschien zelf in het licht te staan, maar of dat een oplossing zal bieden durf ik ook te betwijfelen.
Mijn eigen houvast is dit.
Mijn vader gebruikte zestig jaar geleden al het volgende spreekwoord '' de beste stuurlui staan aan wal''
Maar hij zei nog iets, doe vooral wat jij denkt te moeten doen, zoniet ga dan bij die stuurlui aan wal staan, en doe mij dan vooral een echt plezier, hou dan verder je mond en geniet van de momenten die er nog overblijven.
Want wie afwacht heeft altijd gelijk, en waarom, tijd genoeg om te zien welke kant het werkelijk op gaat.

Ad de Beer  |   | 
5-12-2008
 | 
15:00 uur
@Th.T
Mooie poldertaal, maar daar schieten we dus ook niks mee op.
In een poging om actief mee te spelen ben ik als kleine aandeelhouder afgelopen maandag naar de aandeelhoudersvergadering van Fortis gegaan.
Bij binnenkomst al werd duidelijk dat Fortis zijn administratie niet op orde heeft, vele aandeelhouders waren niet of verkeerd geregistreerd, wat meteen al hielp om de negatieve stemming aanzienlijk te verhogen.
Maar dit terzijde.
Gaandeweg de meeting werd meer een meer duidelijk dat de Nederlandse overheid, lees Wellink en Bos een meer dan smerig spelletje hebben gespeeld met als enige doel hun eerdere fout, het toestaan van de vervreemding van de A&A bank te corrigeren. Ik hoop dan ook dat de onderzoekers van deze hele affaire die beerput opengooien, want dan wordt voor iedereen duidelijk wie de echte zelfverrijkers zijn. Inderdaad, de wervingssite van de overheid heet niet voor niets de Verrijking.nl. Het RIJK heet niet voor niets zo.
Natuurlijk hebben ze het liefste dat we nu allemaal de handen in de zakken langs de kade gaan staan om te zien hoe de stuurman handig langs deze kade laveert of om te zien hoe de wal het schip zal keren? Woutertje zal er veel aan gelegen zijn om in ieder geval niet tussen de wal en het schip te komen. Het electoraal gewin is binnen, zijn ego staat weer torenhoog, zijn vriendjes zijn op de leuke posities geplaatst zodat hij later ook een aardig 5 keer Balkenendenorm baantje kan krijgen. Dat hij juist nu aanstuurt op een kabinetscrisis, ook heel geniepig, heeft alles met zijn eigen hachie te maken. Zodra de commissies van wijze mannen het drama Fortis in kaart hebben gebracht en dat duidelijk wordt welke dubieuze (zeg maar criminele) rol Bos daarin heeft gespeeld, wil hij wel zijn schaapjes op het droge hebben.
Ik sta aan de kant en zie toe hoe het net zich om deze man sluit. Maar ik zal best meetrekken als het nodig is.
Sjef Smeets  |   | 
8-12-2008
 | 
11:24 uur
Dat er zaken niet goed gaan blijkt nu wel heel duidelijk. Een overheid die al decennia lang privatiseert. Betalingsverkeer moet structureel landelijk door de overheid gewaarborgd zijn. Kredieten die vaak al door de overheid worden gegarandeerd, moeten ook door die overheid rechtstreeks aan bedrijven worden verstrekt. Uit eigen ervaring weet ik dat banken ook niet de juiste expertise voorhanden hebben met innovaties.

Banken zijn 'n eenrichtingsverkeer zaak. U krijgt wel geld voor een bedrijf etc. als u zelf waarborgen levert of prive garant staat.
Maar dat W. Bos nu Fortis nationaliseert is een domme zet. Gewoon failliet moeten laten gaan zodat er een schifting van banken plaatsvindt. Daarnaast een ander systeem vastleggen om die op een piramidespel achtige handel in aandelen te voorkomen. De kunstmatige prijs opdrijving van aandelen moet nu stoppen. Dat is de grootste oorzaak van alle ellende

 

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
 
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10