zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
weblog
 

Beslissers van morgen lezen Donald Duck

Door: Fred Akkerma,   09-07-2008,   04:14 uur
 

Niet de Volkskrant, niet NRC. Niet Elsevier of Vrij Nederland, nee, de beslissers van morgen lezen de Donald Duck. Studenten lezen in hun vrije tijd niet over wereldproblemen of intellectuele vraagstukken, maar verdiepen zich liever in de avonturen van Kwik, Kwek, Kwak en hun 'gekke oom' Donald Duck.

Uit het Nationaal Studentenonderzoek (niet online beschikbaar), gedaan onder 1.775 hbo'ers en WO'ers blijkt dat een op de tien studenten de Donald Duck leest. Daarmee is het stripblad het meest gelezen blad onder studenten. Donald Duck heeft meer dan 100.000 abonnees van boven de 18.

Serieuze problemen
Thom Roep, hoofdredacteur van het stripblad, herkent het wel. In het AD zegt hij: "De Donald Duck is zoiets als Sinterklaas. Officieel voor kinderen, maar ouderen genieten er net zo van." En de bewoners van Duckstad snijden ook serieuze problemen aan, zoals het milieu. Zelfs politiek wordt niet geschuwd. "Willie Wortel heeft al in de jaren '70 verklaard dat files nooit meer verdwijnen."

Anders leuke weetjes: studenten kijken per dag drie uur tv en zitten vijfenhalf uur achter het internet. Per maand hebben ze gemiddeld 575 euro te besteden.

 
 Doorsturen    5 reacties

 
 
poll
Leest u de Donald Duck?
 
Ja
Nee
 
 
 
Over de auteur:
Fred Akkerma is hoofdredacteur van Managersonline.nl. Daarvoor was hij journalist, ondernemer en manager. Nu alle drie.
 

Laatste weblogs

  Ga vandaag met complimenten aan de slag!
  Dat is logisch
  Vijf veelgehoorde misvattingen over zelfsturing
 
reacties
 
J. Aarten  |   | 
9-07-2008
 | 
15:06 uur
In 1999 verscheen bij uitgeverij Contact het boekje 'Het Duckdenken - de invloed van Kwik, Kwek en Kwak op onze samenleving'. Schrijver Michiel Hegener legt daarin onder meer uit dat leidinggevenden die in de jaren '50 zijn opgegroeid, bij hun beslissingen nog steeds onbewust de handelwijze van de drie neefjes volgen. Er is dus niets nieuws onder de zon. Je ziet bij leidinggevenden wel vaker dat ze op hun vakgebied prima functioneren en over een flinke dosis vakkennis beschikken, maar een allerbelabberdste algemene ontwikkeling hebben. Ook het schrijven van een foutloze brief of e-mail blijkt vaak een onmogelijke opgave. Dat lijkt mij wel reden tot zorg. Ik heb in ieder geval grote moeite met 'domme' managers.
JJT Hensen  |   | 
14-07-2008
 | 
09:07 uur
Donald Duck doet stomme dingen, relativeert en lacht erom. Net een mens. Alleen lacht die mens minder vaak en neigt zich te slachtofferen. Herkenning? en humor naast elkaar.Dat is leuk om in je eendje van te genieten.
peterbroers@floron.leidenuniv.nl  |   | 
14-07-2008
 | 
09:48 uur
Tja,
Een keer raden hoe serieus de ondervraagde studenten het onderzoek namen. Het zou me niets verbazen als de BoBo op nummer twee staat.

Roos Harberink  |   | 
14-07-2008
 | 
09:57 uur
Ik ben zelf jong, geen donald duck lezer.

@ J. Aarten,
Ik denk dat je in zekere zin gelijk hebt met ''allerbelabberdste algemene ontwikkeling'', maar ik merk zelf dat er geen krant of tijdschrift is die echt de jonge mens/student in het algemeen ontwikkeld, die ook INTERESSANT is voor deze doelgroep. NRC next bijvoorbeeld vind ik een erg goede ontwikkeling met betrekking tot deze zaak, maar daarnaast kan ik niet 1 zinnig media-middel opnoemen dat dat ook is.

Zelf heb ik VWO gedaan, en ik merk, om even op je 'foutloze brief' in te gaan, dat ook dat niet meer is wat het geweest is. Nederlands is tegenwoordig net als Duits of Frans een vak waar in zekere zin niet zo zwaar meer aan getild wordt. Met twee vingers in de neus heb ik dit vak gehaald, en ik ben nu, 2 jaar na het behalen van mijn diploma, alle spelling, brief-opbouw, etc. alweer vergeten. Jammer, vind ik zelf. Maar ik vergeet het natuurlijk niet met opzet...

Om een goede algemene ontwikkeling te vormen, is dit alles wel van belang. Misschien moet er eerst iets aan het onderwijs veranderen, want ten slotte verandert de samenleving toch ook. Ook zouden meer tijdschriften en/of kranten die deze doelgroep interesseert op zijn plaats zijn.
Ron  |   | 
15-07-2008
 | 
08:19 uur
Dat studenten de Donald Duck lezen verbaast mij niet, er staan plaatjes in, dus het ontwikkelt hun voorstellingsvermogen en de teksten zijn heel simpel en kort en Donald Duck voelt zich ook als een leidinggevende.
Dus logisch dat een deel van onze leidinggevenden dan ook op die wijze functioneren binnen hun bedrijf.
Eigenlijk jammer dat Tom Poes en Ollie B. Bommel niet op het lijstje voorkomt bij de studenten, maar dat komt door de weinige plaatjes en de vele teksten waarvan je ook heel veel kan leren.
Dus verzin een list om studenten op zijn minst deze lectuur te laten lezen. Krijgen we misschien in de toekomst slimme managers op de arbeidsmarkt. De hele goede die wij gelukkig ook hebben, zijn op zijn minst op het Tom Poes niveau, dus er is nog hoop.

 

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
 
Meer dan 100 gratis checklists voor ondernemers. Op Brisk Magazine, internetmagazine voor ondernemers.
Data Recovery Nederland haalt voor klant 115 bitcoins terug
reacties
Vakantieganger hamstert voor autoreis  (1) 
Vier dingen die managers moeten kunnen (1) 
Consument wil geen auto meer bezitten (1) 
Dat is logisch (1) 
Wat betekent een kostbare fout voor mijn positie? (1) 
Smart Industry, revolutie of evolutie? (2) 
Kunstmatige Intelligentie: 2,5 miljoen banen op de tocht (1) 
beurs
Stijgers Dalers
Doc data 1.78  87.4 %
Altice 10.44  10.5 %
Value8 5.44  5 %
TNT express 8.45  -9.5 %
Groothandels 49.3  -3.3 %
Brill kon 34.6  -1.7 %
Beursupdate: AEX op Wall Street
Wall Street overwegend in het groen
Consumentenkrediet VS groeit harder
meer beurs
top10
Leidinggevende scoort onvoldoende voor begrip ex-kankerpatiënten
Vier dingen die managers moeten kunnen
Lagere lening door leaseauto, abonnementen en studieschuld
Niet langer veilig achter de firewall
Minder kans op armoede met gewone baan
Vacatures in Amsterdam moeilijk te vervullen
Breng mensen en technologie in balans
Leaserijder wil data delen voor onderhoud, minder files en verkeersveiligheid
Slechts twee op de vijf bedrijven beveiligen cloudgegevens met encryptie
Business interruption en cyber-incidenten grootste risico’s voor bedrijven
meer top 10
vacatures
meer vacatures