zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
weblog
 

Wegener-journalisten moeten niet zeuren

Door: Fred Akkerma,   04-07-2008,   03:47 uur
 

Bij uitgeefconcern Wegener (bekend van onder meer het Brabants Dagblad en de Gelderlander) moeten banen weg. De nieuwe eigenaar, Mecom, eist een hoger rendement. Redacteuren van de regionale krantentitels  komen in opstand en dreigen zelfs 'de'  krant een dag niet te laten verschijnen, een unicum. Toch moeten de Wegener-journalisten niet zeuren. Veel te lang beschouwden zij internet als een bedreiging in plaats van een kans. Met alle gevolgen van dien.
Update: de journalisten krijgen toch hun zin.


Ondertussen is internet, en met name de 'consumptie'  van internet sterk gegroeid. De mediaconsumptie van websites is inmiddels groter dan de die van kranten. Dat is niet dankzij krantenjournalisten, maar ondanks.

Niet chique
Uitgevers van traditionele media -inclusief hun (hoofd)redacties- hebben internet lange tijd beschouwd als een bedreiging voor hun bestaan. Nog steeds vinden journalisten internet niet 'chique'. De internetredacties van de meeste kranten- en tijdschriftentitels worden bemand door beginners van de School voor de Journalistiek, niet door doorgewinterde redacteuren.

Rendement
Nu internet een steeds belangrijker informatiemedium wordt, dalen de oplages van kranten spectaculair. Met als gevolg dat de aandeelhouders gaan morren. Die willen meer rendement, dus minder mensen en meer aandacht voor het (veel rendabelere) internet.

Niet zeuren
Uitgerekend journalisten hadden dat moeten zien aankomen - ze berichten er dagelijks over. Dus nu moeten ze niet gaan zeuren.

 
 Doorsturen    4 reacties

 
 
 
Over de auteur:
Fred Akkerma is hoofdredacteur van Managersonline.nl. Daarvoor was hij journalist, ondernemer en manager. Nu alle drie.
 

Laatste weblogs

  Watjesverkoop: maak uzelf niet blij met een dooie mus
  Hoe ga je van "superdruk en ik heb niets af" naar rustig werken met focus "het was een leuke dag en de belangrijke dingen zijn klaar"?
  Hoe fix je een verstoorde privé-werk balans?
 
reacties
 
Ad de Beer  |   | 
7-07-2008
 | 
08:33 uur
Waarom zouden journalisten niet mogen zeuren?
Maanden op rij volgden ze allerlei actievoerders die het land verlamden met acties. En toen ging het nog om hoger loon, niet eens om hun baan.
De schrik sloeg me wel weer om het hart toen men als actiemiddel besloot de krant één dag niet uit te laten komen. Opnieuw dreigden de klanten weer de dupe te worden en niet degene tegen wie de actie gericht zou moeten zijn.
Ik denk overigens dat de gratis kranten een grotere bedreiging zijn dan internet, maar dat kan ik mis hebben.
En waren het de journalisten die Internet als een bedreiging zagen of was het het management?
Ook dat is een vraag die mee mag spelen.
Maar ja, als het BD Wilbert Hack op straat zet, dan ken ik vele duizende lezers die de krant daar dankbaar voor zullen zijn.
Miriam van der Have  |   | 
7-07-2008
 | 
08:58 uur
Beste Fred,

Ik denk dat je de plank misslaat.

Ik heb hier al eens laten weten dat het klakkeloos overschrijven van berichtjes van andere websites en persberichten weinig journalistiek is.

(Klik hier)

(Klik hier)

Waarom schrijft je eigen uitgave persberichten klakkeloos over en waarom bevat deze website een overmaat aan lijstjes en artikelen in schoolkrantstijl? Ik vermoed dat het met geld heeft te maken. Daar hebben kranten ook mee te maken. Geld verdienen aan aan een website met echt nieuws en hoogaardige achtergrondartikelen is niet makkelijk.

Maar om het de journalisten te verwijten dat de managers en eigenaren van de mediaconcerns niet weten hoe met een website zoveel geld kan worden verdient dat een uitgebreide staf aan redacteuren en journalisten kan worden terugverdiend, is een beetje dom.

De journalisten dan ook nog zeuren verwijten is meer dan dom; het is arrogant.
Liesbeth  |   | 
7-07-2008
 | 
09:39 uur
Beste Fred,
Dat is een bijzondere conclusie: je verwijt journalisten dat zij de strategie van hun bedrjf niet (op tijd) verlegd hebben. En dat ze daarom geen recht hebben op zeuren nu het mis gaat - laat staan op staken.
Journalisten zijn in een mediabedrijf de uitvoerders. Strategie wordt bepaald op RvB-niveau. De RvB van Wegener heeft niet alleen te laat de slag gemaakt naar multimediabedrijf, maar liet vervolgens ook nog na te investeren in multimediatoepassingen. Waarom denk je dat er (goedkope) jonkies op de internetredactie zitten? Dat is de Wegenerjournalisten in elk geval niet te verwijten!
Liesbeth
Peter de Vries  |   | 
15-07-2008
 | 
09:40 uur
Een paar kanttekeningen:
1. Dat journalisten bij regionale en landelijke media internet te lang als bedreiging hebben gezien, is maar beperkt waar. Wegener, maar ook PCM, heeft een zekere traditie in onrendabele internet-projecten.
2. Dat de oplages van kranten dalen door internet is historisch gezien eveneens maar beperkt waar. De oplages van betaalde kranten (regionaal en lokaal) staan al sinds de jaren tachtig onder druk - mede door gezinsverdunning, allochtonisering, de komst van commerciele omroepen en van andere concurrerende media.
3. Dat internet als bedreiging werd gezien kwam niet (alleen) door bekrompenheid van redacties, maar ook doordat er door directies en commerciele afdelingen van de uitgeverijen nauwelijks tot geen businessmodellen zijn ontwikkeld om sites die het vooral van journalistieke content moeten hebben rendabel te maken. Het ''veel rendabelere internet'' van Fred Akkerma is in dagbladland nog nauwelijks gerealiseerd.
4. De Wegener-aandeelhouders krijgen een alleszins fatsoenlijk rendement op hun investering. Ik kan iets gemist hebben, maar zie weinig aanwijzingen dat ze bereid zijn een deel van dat rendement te laten lopen voor investeringen in internet. Ze willen gewoon meer.

 

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
 
Meer dan 100 gratis checklists voor ondernemers. Op Brisk Magazine, internetmagazine voor ondernemers.
reacties
CEO: zet ethisch handelen medewerker hoger op de bedrijfsagenda (1) 
Goed management boost de productiviteit  (1) 
Pakketdiensten vergelijken: besparen op verzendkosten (1) 
Leadgeneratie, social selling en contentmarketing niet op niveau (1) 
‘Cloudmasters’ versnellen eigen mogelijkheden om branchegenoten te verslaan (1) 
Ga tijdig met complimenten aan de slag! (1) 
Verbetering huis: verandering tuin heeft grootste voorkeur (1) 
beurs
Stijgers Dalers
Nutreco 47  3.9 %
Ballast neda 0.31  3.3 %
Nedap 50.2  2.9 %
TNT express 8.45  -9.5 %
USG people 17.2  -1.5 %
Corio 52.5  -1.1 %
Beursupdate: AEX op Wall Street
Intel boekt recordomzet, maar minder winst
Starbucks boekt hogere omzet en winst per aandeel
meer beurs
top10
Strengere eisen papiervernietiging door invoering AVG
Goed management boost de productiviteit
Nederlandse bevolking heeft financiële dode hoek
Man tevredener over hoe partner met geld omgaat dan vrouw
VCP: meer rekening houden met eisen werknemer
Watjesverkoop: maak uzelf niet blij met een dooie mus
Tien inzichten uit 25 jaar beleggen in Emerging Markets Debt
Toekomstige banen geen sciencefiction
Nieuwe cookieregels bedreiging voor media-industrie
Weinig angst voor opkomst robotcollega’s
meer top 10
vacatures
meer vacatures