zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
weblog
 

Hoe ga je van "superdruk en ik heb niets af" naar rustig werken met focus "het was een leuke dag en de belangrijke dingen zijn klaar"?

Door: Wout Plevier,   30-01-2018,   09:40 uur
 

De maatschappij gaat steeds sneller, de informatiestromen nemen steeds meer toe. In de trendrede 2018 komt naar voren dat we te veel regels, procedures hebben, die eerder belemmerend dan bevrijdend voor ons werken. Hoe kom je nu van "Ik heb het super druk gehad maar heb niet af" naar "Ik heb rustig, gefocust gewerkt en alle belangrijke dingen afgekregen"?

‘Aan het einde van de dag zie ik dat ik bijna niets afgewerkt heb van mijn to-do-list die ik aan het begin van de dag gemaakt heb. Heel frustrerend!’. 



Herken je dat? Het is een voorbeeld van een van de uitspraken die we heel regelmatig horen tijdens de SLiM! workshops en trainingen. Het is een duidelijk signaal, een alarmbel die erop wijst dat je totaal geleefd wordt door ‘de waan van het werk’.   

Natuurlijk komt dit thema in verschillende varianten voor, die je ook zal herkennen: 
  • 'Soms werk ik een dag thuis, en dat is heerlijk. Ik doe dan in een halve dag net zoveel als op een hele dag op kantoor’. 
  • 'Als ik iets zou mogen wensen? Dan zou ik wensen dat ik eens een dag niet gestoord zou worden door collega’s die iets willen en bazen die iets moeten’.
  • ‘Mijn mailbox gooit mijn hele dag in de war. Ik krijg er bijna 100 per dag en die moeten allemaal afgehandeld worden, waardoor ik aan niks belangrijks toekom'. 

  • Het zijn zo maar een paar voorbeelden van klanten, die we regelmatig horen over ‘de waan van dag op het werk’. Ze wijzen op het volledig ontbreken van een goede werkroutine. Je bent niet meer de baas over je eigen werkagenda en doelen, en dus stuurloos. 

    Dit brengt meerdere risico’s met zich mee. Je werkdoelen niet halen is onbevredigend. Continu ondermaats presteren leidt tot slechte beoordelingenmet alle gevolgen van dien. Maar het ergste is dat je door dit gebrek aan focus en resultaatgerichtheid opgebrand raakt, stress krijgt en vervolgens burn-out. 

    Natuurlijk wil je dat anders, het moet anders. Je weet ook dat je jezelf voor de gek houdt door te struisvogelen, uitstelgedrag te vertonen en te zeggen het vanzelf wel beter zal worden. Want dat wordt het niet.

    En gelukkig kan het anders! Dus: werk aan de winkel, en wel nu! 

    De oplossingen
    Onze deelnemers geven vaak aan, dat dit hele praktische en waardevolle tips zijn: 
  • start je dag in ieder geval niet met het beantwoorden van je mail. Doe dit op slechts 2 momenten op de dag in plaats van continu. 
  • thuis werken aan belangrijke projecten helpt echt, je bent dan veel productiever. 
  • maak op vrijdag(middag), een planning voor de komende week waarin alle echt belangrijke zaken staan. Je zal dan zien dat je een heleboel tijd over houdt voor ad-hoc zaken. 
  • plan voor alle cruciale taken 20% extra tijd en gebruik deze niet, dan loop je nooit aan tegen tijdsdruk. 
  • start je dag met je meest belangrijke, niet urgente taak die werk zin geeft en die je op middellange termijn heel veel tijd gaat besparen. Bv. coachen van je medewerkers, automatiseren van een proces, efficiënter maken van een vergadering.
  • Neem jouw missie, waarden als uitgangspunt om je werk in te richten qua tijd, opzet en communicatie.
  • Vind je dit interessant en wil je ook een betere strategie om efficiënter te werken en met meer bezieling naar je werk te gaan? Kijk dan op www.woutplevier.nl en volg 1 van onze gratis programma's of vraag een vrijblijvend oriëntatiegesprek met ons aan - W 073 522 5656.

    Leef je dromen, werk met bezieling en benut je nr. 1 talent!

    Team SLiM!
    Wout Plevier
     

     
     Doorsturen    Reageer

     
     
     
    Over de auteur:
    Wout Plevier
    Coach, Trainer, Spreker l Persoonlijke Effectiviteit l Teamsucces l Versneld Leren en Lezen
    info@woutplevier.nl
    W 073 52 2 5656

    https://woutplevier.nl 
    SLiM! Training, inspirerende spreekshows en topcoaching voor meer persoonlijke grip in werk. Inspiratie en DOE trainingen met 100% rendement voor managers, teams en werkende professionals.

    Download hier "Bezieling" uit SLiM!: het interactieve prachtige boek voor meer succes, focus, meer plezier en de juiste balans.
     

    Laatste weblogs

      Hoeveel burn-out fabrieken zijn er nog in ons land?
      Het rationeel discours
      Tegen de haren instrijken
     
    reacties
     
    Er zijn nog geen reacties.

     

    REAGEREN

    Naam:
    Emailadres:
    URL: (niet verplicht) http:// 
     
    Reactie/Opmerking:
    Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
     
    Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
     
    Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
    reacties
    Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
    ‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
    Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
    Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
    Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
    Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
    Mind your data (1) 
    top10