zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
weblog
 

Zzp’er, denk na over de risico’s die u loopt

Door: Fred Akkerma,   15-10-2017,   22:32 uur
 

Bent u nooit ziek en is arbeidsongeschiktheid eigenlijk een beetje een ver-van-uw-bed-show? Zo denken veel zzp’ers erover. Toch komt het vaker voor dan u denkt dat iemand na een ongeluk of ziekte niet meer door kan als zelfstandig ondernemer.

Neem het voorbeeld van Wopke Jagersma, een stoere metselaar. Hij krijgt steeds meer last van zijn rug. Eerst denkt hij nog dat het met een beetje rust wel over zal gaan, maar de dokters zijn resoluut: hij heeft een hernia. "Als je doorgaat met metselen, hou je het misschien nog 3, 4 jaar vol. Maar dan is het echt gebeurd", laat de chirurg weten. "Die boodschap kwam hard aan. Het kwam erop neer dat ik eigenlijk maar beter meteen kon stoppen met het werk dat ik zo graag deed. Machteloosheid, zorgen, onzekerheid, er schiet dan van alles door je hoofd", vertelt Wopke.


 
Financieel heeft hij zijn zaakjes gelukkig goed geregeld. Vanaf de allereerste dag dat hij als zzp’er aan de slag ging, is hij goed verzekerd tegen arbeidsongeschiktheid. "Ik geef toe: dat kost best een paar centen. En als zzp’er ben je snel geneigd om te denken dat het eigenlijk niet nodig is. ‘Want mij overkomt toch nooit iets’, hoor je dan. Nou, kijk maar naar mij. Zonder AOV had ik pas écht een groot probleem gehad. Dan was ik zeer waarschijnlijk genoodzaakt geweest om mijn huis te verkopen. Nu ik toch een inkomen bleef houden, kon ik herstellen en uitvinden wat ik nu zou gaan doen."
 
Verkeersongeluk of ziekte
Wat Wopke overkwam, kan iedereen overkomen. Ook als je fysiek minder zwaar werk hebt. En arbeidsongeschiktheid kan ook ontstaan na een stom ongeluk in het verkeer, bij het sporten of door een ziekte.  
 
Arbeidsongeschiktheid komt best vaak voor. Zo’n 300.000 Nederlanders in de leeftijd tussen 15 en 75 jaar kunnen niet werken vanwege ziekte of arbeidsongeschiktheid, blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Dat is 2,3% van de mensen in die leeftijdsgroep, oftewel ongeveer 1 op de 44.
 
Toch houden veel zzp’ers er geen rekening mee dat dit hen ook kan overkomen. Slechts 1 op de 5 is volgens het CBS verzekerd tegen arbeidsongeschiktheid.
 
Wist u dat de helft van de Nederlanders, meer dan 8 miljoen mensen,1 of meer chronische ziekten heeft? Dit betekent lang niet altijd dat al deze mensen ziek thuis zitten, of dagelijks zorg nodig hebben. Maar wel dat de kans behoorlijk groot is dat u ook ooit gezondheidsklachten krijgt. Het is fijn om te weten dat u niet zonder inkomsten hoeft te zitten als u een tijdje niet kunt werken.
 
Burn-out
Ook een burn-out, 1 van de meest voorkomende redenen voor uitval door ziekte, kan een zzp’er treffen. Misschien wel juist, omdat zelfstandigen doorgaans harder werken en zichzelf minder vaak vakantie gunnen. Ruim 7% van de zzp’ers voelt zich minstens een paar keer per maand opgebrand door het werk, blijkt uit onderzoek van TNO en het CBS.
 
Goede re-integratie is heel erg belangrijk als u niet kunt werken door een burn-out. Om weer aan de slag te kunnen, moet u leren herkennen wanneer u over uw grenzen heen gaat en hoe u rust kunt nemen. Als u een Arbeidsongeschiktheidsverzekering van Centraal Beheer heeft, wordt u geholpen bij uw re-integratie. En de kosten hiervan zijn gedekt.
 
Na alles gelezen te hebben, heeft u nagedacht over de gevolgen van arbeidsongeschiktheid? Wij zijn benieuwd! Geef uw mening en maak kans op een Desk-bike met zit-sta bureau ter waarde van € 806,-.

Wilt u meer weten over het verzekeren van uw inkomen als u arbeidsongeschikt raakt? Download dan de samenvatting met 10 tips om altijd verzekerd te zijn van een inkomen.

 
 Doorsturen    3 reacties

 
 
 
Over de auteur:
Fred Akkerma is hoofdredacteur van Managersonline.nl. Daarvoor was hij journalist, ondernemer en manager. Nu alle drie.
 

Laatste weblogs

  Hoeveel burn-out fabrieken zijn er nog in ons land?
  Het rationeel discours
  Tegen de haren instrijken
 
reacties
 
peter zzp-boekhouder  |   | 
19-04-2018
 | 
08:50 uur
Mooi verhaal van Fred. Als je niet verder zou kijken op het internet zou je direct allemaal verzekeringen afsluiten.

Je kan je wel overal voor verzekeren, de vraag is hoe groot is de kans dat de verzekeraar uitbetaalt.....

Lees goed de kleine lettertjes door en Google vooral op uitzendingen van Tros Radar die ook andere geluiden laten horen en voorbeelden laten zien en neem dan een weloverwogen beslissing.
zzp-speelgoedstofzuiger.nl  |   | 
20-04-2018
 | 
17:09 uur
Is er bewijs dat een zpp'er eerder een burn-out krijgt? Mijn gevoel zegt dat zzp'ers juist beter plannen en daardoor meer gedaan krijgen in minder tijd.
Gerard Boerma  |   | 
26-04-2018
 | 
01:04 uur
Ongeveer twee jaar geleden werd ik na een dienstverband van dik drie decennia ondanks alle zegeningen welke ik mijn ex werkever heb geschonken geheel onverwachts geconfronteerd met een plotseling ontslag. Na enige herbezinning mijnerzijds en advies van mijn UWV job coach anderzijds, leek geconfronteerd met mijn leeftijd een doorstart als ZZPer de enigste opportunity om ooit nog aan het werk te komen. Bijkomstige profit van mijn KvK inschrijving is de honorering van een aanvraag voor een personal MAKRO card waarmee ik goedkoop voedsel en kleding kan inkopen alsmede in het bedrijfsrestaurant kan dineren. Desniettegenstaande brengt de spanning van een eigen bedrijf natuurlijk ook stress mee met als spin off het optredende gevaar van een burn-out. Vanuit mijn ruime ervaring en expertise weet ik dat verzekeringen een verdienmodel zijn waarin het risico van uitbetalen zoveel mogelijk wordt uitgesloten. Mijn fiductie ligt derhalve bij mijn oude trouwe zakflacon jonge geurloze jenever met welke ik reeds jaren een innige verhouding onderhoud en zodanig het DNA van mijn personal governance bepaald. Deze heupflacon jenever welke mij nu al bijna veertig jaar door de dag heen helpt geeft mij meer rust en vertrouwen als een voor startende zzpers bijkans onbetaalbare ArbeidsOngeschiktheidVerzekering en is na een stress situatie weer simpel bij te vullen.

 

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
 
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10