zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
weblog
 

Meer rust en overzicht in uw werkdag door. . . 4 simpele tips die werken

Door: Wout Plevier,   18-09-2017,   21:55 uur
 

Het grootste deel van ons gedrag is automatisch. We reageren onbewust op impulsen in en buiten onszelf. Heel vaak zijn we daardoor niet present. We missen super focus. In dit artikel: hoe opereert u meer vanuit rust en ontwikkelt u uw focus? Ik geef u 4 tips, die u zeker 67% tijd besparen. Waarom? Omdat u uw zaken dan veel sneller voor elkaar krijgt en meer tijd krijgt voor ontspanning, inspiratie, leren, lezen, uw hobbies, uw gezin en andere belangrijke dingen. Het lijkt namelijk soms alsof we elke vorm van invloed op eigen tijd, denken en handelen kwijt zijn.

Lijkt, want natuurlijk kunnen we de invloed op ons eigen gedrag en denken vergroten. De basis is dat u snapt hoe u de leiding weer terugneemt over uw controlekamer.

Dat vraagt focus, en iedereen heeft geregeld moeite met focussen, waardoor de aandacht afdwaalt naar eerst ogenschijnlijk belangrijke zaken die later toch onbelangrijk bleken te zijn.

Er zijn hele hordes mensen die hun werkdagen afsluiten met: ‘Wat was het druk, maar wat heb ik nu eigenlijk allemaal gedaan? Ik ben niet eens toegekomen aan de belangrijke zaken.’ Super focus aan betekent òf bewust beslissen òf in de juiste flow handelen! Dit betekent dat ze die dag te weinig bewust beslissingen hebben genomen. Beslissingen over zaken die echt belangrijk zijn en die zorgen voor de juiste focus. Beslissingen bepalen echter uw toekomst. Het zijn de beslissingen waar u op focust, de beslissingen welke betekenis u daaraan meegeeft en de beslissingen wat u concreet besluit te doen, die bepalen waar u uitkomt.

Lastig?
Dat dit lastig is, komt doordat het brein te maken heeft met twee tegengestelde modi, die continu met elkaar concurreren: het dwalende brein en het gefocuste brein. De modus van het dwalende brein zorgt ervoor dat de focus vervliegt en overgaat in een continue stroom van overvloeiende gedachten.

Superfocus Het maakt dat u minder present bent. Het is een soort rusttoestand van uw brein, waar u onbewust in schiet op het moment dat u niet echt een doelmatige taak te doen hebt. Het zorgt er ook voor dat u tijd krijgt om op te laden en uit te rusten. Daarom werken powernapjes zo goed: u laadt dan even bewust in deze staat op. De modus van het gefocuste brein leidt tot een focus op het afmaken van één ding tegelijk, waarbij u juist niet afdwaalt. Het wordt geactiveerd door uzelf inspirerende doelen en vragen te stellen en deze op te delen in haalbare kleine stapjes. U komt hierdoor steeds meer in de super focus stand.

De vier tips voor super focus

  • Neem in uw dag minimaal 3 momenten om rust in te plannen, zodat u uw focus kunt herstellen. Skip daarbij het multitasken en focus op 1 (mini-)taak doen en afmaken. Singletasken is het credo!
  • Beslis en wek 100% engagement met  uw doel op. Zorg dat uw doel al snel tot de eerste resultaten kan leiden. Affirmaties aan het begin en einde van de dag helpen. Maar het is ook een fysiek activiteit. Iemand die 100% power opwekt om ervoor te gaan, bereikt vaak ook zijn doel.  Slechts weinigen voelen met regelmaat hoe 100% betrokkenheid aanvoelt. Dit is een onbeschrijfelijk gevoel. U bruist van de energie en start uw dag ermee, vervult uw dag ermee en eindigt voldaan. Lukt dit altijd? Natuurlijk niet. U heeft ook wel eens een lagere emotie en een lager humeur. U krijgt echter de vrijheid in denken om zelf praktisch bij te sturen als het een keer tegenzit.
  • Creëer een omgeving van plezier bij de dingen waar u op wilt focussen. Kortom, een mens die èn plezier krijgt, èn een omgeving die hem positief daarin empowert, èn zijn talent daarbij mag gebruiken, heeft nagenoeg geen discipline nodig om in gang te komen en blijven.
  • DOE super focus. Dit betekent letterlijk: DOE de juiste dingen die u dichter bij uw doel brengen. Skip alles wat u daarbij kan afleiden. Verplaats leuke afleidende dingen naar een specifiek moment, waarin u daar wel 100% op mag focussen! Zet eventueel een timer om binnen een bepaalde tijd een specifieke taak af te krijgen. Deel een grote taak op in kleine babystapjes. Beloon uzelf na succes voor uw inspanning.
  • Door dit toe te passen traint u uw focus spier. U wordt er elke dag beter in. Zet hem op en wilt u zich verder ontwikkelen?
  • Dan zijn de FridayBiytes iets voor u. Korte filmpjes van 1,5 minuut vol inspiratie en een leerzame les die u productiever maakt. U vindt ze hier>>

    Ps in oktober/ november start de SLiM! training die deelnemers dit soort praktische dingen leert: U wordt stressvrij, persoonlijk krachtig, leert gefocust te werken op uw talent en met veel meer plezier en bezieling. Resultaat? U wordt 100% fit, gefocust, en stressvrij. U activeert uw nr. 1 talent en leert te werken en leven met veel meer plezier.

 
 Doorsturen    Reageer

 
 
 
Over de auteur:
Wout Plevier
Coach, Trainer, Spreker l Persoonlijke Effectiviteit l Teamsucces l Versneld Leren en Lezen
info@woutplevier.nl
W 073 52 2 5656

https://woutplevier.nl 
SLiM! Training, inspirerende spreekshows en topcoaching voor meer persoonlijke grip in werk. Inspiratie en DOE trainingen met 100% rendement voor managers, teams en werkende professionals.

Download hier "Bezieling" uit SLiM!: het interactieve prachtige boek voor meer succes, focus, meer plezier en de juiste balans.
 

Laatste weblogs

  Goede vragen stellen is een kunst
  Mis niet de formule die jou ultiem geluk, focus en productiviteit geeft...
  Drie manieren om bevlogenheid te stimuleren
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

 

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
 
Meer dan 100 gratis checklists voor ondernemers. Op Brisk Magazine, internetmagazine voor ondernemers.
Bescherm uw data - infographic over informatiebeveiliging
reacties
Cybersecurity-blunders van derden vormen grootste kostenpost (3) 
Goede vragen stellen is een kunst (2) 
Mobiele professionals steeds meer verslaafd aan Wi-Fi (1) 
Hoe stel in het functoneren van mijn projectleider aan de kaak? (1) 
Nederlander verveelt zich het minst vaak op het werk (2) 
HR-verantwoordelijke mkb ligt wakker van behouden werknemers (4) 
Mobile app op zijn retour (1) 
beurs
Stijgers Dalers
Gemalto 45.6  34.6 %
Altice 8.83  8.5 %
Postnl 4.1  4.3 %
TNT express 8.45  -9.5 %
Unibail-roda 215  -4.1 %
Galapagos 73.75  -3 %
Leden FNV ook akkoord met cao PostNL
Beursupdate: AEX op Wall Street
Update: Atos doet bod op Gemalto
meer beurs
top10
Goede vragen stellen is een kunst
Een vijfde van de loonstrookjes klopt niet
HR-verantwoordelijke mkb ligt wakker van behouden werknemers
Veilig bestanden delen: zeven best practices
Nederlander verveelt zich het minst vaak op het werk
Lean & Agile: gouden huwelijk of langdurige strijd?
Cupido Festival 2017: klantenliefde? Start met bevlogen medewerkers
Strijd om tech-talent losgebroken
Belang employer branding neemt toe in recruitmentproces
Organisaties met goed risicomanagement beter bestand tegen risico’s
meer top 10
vacatures
meer vacatures