zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
weblog
 

Ja maar…?! Waarom mogen zij het wel en ik niet?

Door: Michel Hoetmer,   13-08-2016,   14:54 uur
 

De verbanning van Yuri van Gelder uit Rio heeft heel wat teweeg gebracht en veel tongen losgemaakt in ons kikkerlandje. Een meerderheid van de bevolking lijkt te zeggen ‘even een feestje bouwen om te ontspannen moet toch kunnen?’ Het is zo kenmerkend voor ons volkje: regeltjes gelden voor een ander maar niet voor mij. Waar is het feestje? Ik heb schijt aan alles en iedereen!

Mijn maag draait om van de argumenten die sommigen gebruiken om het wangedrag van Yuri van Gelder te rechtvaardigen. Er zijn mensen die wijzen naar de voetballers die met dergelijk gedrag zouden wegkomen. Dus waarom Yuri niet?



Anderen halen er een dronken Erica Terpstra bij. Dat is inderdaad een ontzettend gênant filmpje. Dus Yuri mag dat ook?

En dan is er natuurlijk nog Maurits Hendriks en zijn verleden. Tja… wat verwachten wij nou van zo’n regeltjesneuker? Natuurlijk dat hij als een soort kostschoolhoofd over zijn pupillen waakt! Als die ook maar even in de fout gaan dan is het meteen exit.

Bijzonder makkelijk scoren.
Wat deze mensen in hun ijver om Yuri te verdedigen kennelijk vergeten is dat Maurits op z’n minst niet de eerste was die het besluit nam om Yuri terug te sturen. Dat was zijn eigen trainer en de turnbond. Die schakelden Maurits in. En Maurits trok terecht de conclusie samen met de turnbond dat dit gedrag niet acceptabel was.

Ja maar…! Die trainer deed dat alleen maar omdat hij bang was dat Yuri zou verliezen. Gelooft u dat nou écht? Een trainer die bijna tien jaar met zijn pupil bezig is geweest en hem door diepe dalen heeft geholpen en dan op het laatste moment bevangen is van faalangst? Nee toch?

Het was trouwens niet de eerste keer dat een trainer met Yuri brak. In 2006 maakte Lens een einde aan hun samenwerking. Ik citeer Wikipedia:

"Die [Lens] bracht als reden naar buiten bracht dat Van Gelder ‘genotmiddelen’ gebruikte: ‘Intern heb ik bij NOC*NSF en de turnunie toen wel laten weten dat het cocaïne betrof, maar daar werd niks mee gedaan. Ik kreeg zelfs de zwartepiet toegespeeld en mijn rol binnen het Nederlandse turnen was daardoor uitgespeeld. Dat heb ik als zeer onrechtvaardig ervaren." 3 jaar later werd Yuri op het gebruik van cocaïne betrapt. 

Ja maar…! Je rekent Yuri toch niet af op het feit dat hij een keer uit de band sprong? Het was echter niet één keer. Yuri heeft een complete geschiedenis achter de rug. En kennelijk nog steeds niet helemaal achter de rug. 

Ja maar…! Voetballer Johnny Rep vertelde in de Telegraaf dat ze in ’74 en ’78 ook flink de bloemetjes hadden buitengezet en toch maar mooi tweede waren geworden. Inderdaad: twee keer tweede en niet eerste. Denk er eventjes over na: het Nederlands elftal heeft drie WK finales gespeeld en ze alle drie verloren.

Ja maar…! (deze is van mij) Kleuters reageren op dezelfde manier als ze kattenkwaad hebben uitgehaald. Dan wijzen ze ook meteen met hun vingertje naar iemand anders en zeggen dan op verongelijkte toon: ‘Waarom hij wel en ik niet?’

Een dronken Erica Terpstra is een schandaal. Maar het verschil is natuurlijk wel dat Yuri nog een sportieve topprestatie moest leveren. Dat had hij sinds 2009 al niet meer gedaan! (laat dat even op u inwerken!) Bij zo’n topprestatie hoort ook nog een weekje geheelonthouding. Als je dat niet kunt opbrengen dan heb je op de Olympische spelen helemaal niets te zoeken. NOC*NSF advocaat Knijff zegt hierover:

"Hij heeft gewoon de afspraken geschonden. Niet drinken, op tijd thuis, allemaal niet nagekomen. En dan de dag erna zo van de kaart zijn. En niet een beetje. Hij was totaal van de wereld. Er was geen touw aan vast te knopen."

Ja maar...! Dat van een slokje en later thuiskomen stond niet letterlijk in de reglementen. Dus mocht het! Niet letterlijk inderdaad. Maar moeten wij dan alles tot op de letter spellen? Opdat een volwassen vent van 33 jaar het ook eindelijk eens een keer begrijpt?

Les voor ons allemaal: om topprestaties te leveren moet men alles opzij zetten. Maar dan ook écht alles! Accepteer het niet als iemand zijn verantwoordelijkheid probeert te ontlopen met allerlei kinderachtige smoesjes. Doet u het wel? Dan is het binnen de kortste keren een geweldige klerezooi in uw tent. Het wangedrag van de een kan nooti een rechtvaardiging zijn voor het wangedrag van een ander.

 
 Doorsturen    1 reactie

 
 
 
Over de auteur:

Michel Hoetmer helpt ondernemers en verkopers nieuwe klanten te werven en meer te verkopen via praktische verkooptrainingen. Wilt u wekelijks praktische verkooptips ontvangen? Meld uzelf aan voor de gratis verkooptips van SalesQuest. 

Michel publiceerde de volgende boeken:

- Maak van de telefoon je vriend
Omgaan met bezwaren en tegenwerpingen
Sluit de deal!
Slim onderhandelen over prijzen

U kunt Michel ook volgen via Twitter of LinkedIn of Facebook.

 

Laatste weblogs

  Hoeveel burn-out fabrieken zijn er nog in ons land?
  Het rationeel discours
  Tegen de haren instrijken
 
reacties
 
peter zzp-boekhouder  |   | 
16-08-2016
 | 
13:43 uur
Interessant artikel van Michel. Dit gaat niet over de ‘ ja-maar’-theorie, maar over macht! Over afspraken die op papier staan en de consequenties die daar NIET op staat. Er gebeurt heel veel in z’n Olympisch dorp, en dat zien of horen wij niet.

Net zoals er veel gebeurde in het schwimmbasin bij het WK voetbal in 1974.

Zelf had ik niet op stap gegaan als ik nog een finale moest turnen, maar er zijn spelers/atleten die daar behoefte aan hebben.

Yuri is zo’n type dat wisten ze, het is dan ook niet slim van hem. E zij echter ook andere straffen te bedenken dan hem de finale te ontnemen.


Het lijkt me slim om het reglement op dit punt aan te passen en ook een onderscheid te maken tussen individuele sporters en teamsporters.

Er mogen wel weer buitenlandse atleten meedoen die eerder vastzaten voor een vergrijp of in verband werden gebracht met doping. Michel vindt dat het ’ ja-maren’.

In die landen worden sporters afgerekend op het resultaat en niet op onduidelijke contractjes die voor velerlei uitleg vatbaar zijn.

Jammer, had Yuri graag met Wim-Lex zien feestvieren na afloop.

 

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
 
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10