zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
weblog
 

Is er nog toekomst voor HR?

Door: Ben Kuiken,   24-08-2015,   12:01 uur
 

Nieuw organiseren gaat niet om grote veranderprogramma’s, maar om kleine experimenten. Een mooie rol voor HR om die te faciliteren?

Bij nieuworganiseren.nu worden wij vaak benaderd door medewerkers die vastlopen in hun eigen organisatie. Ze zijn betrokken, willen hun werk graag goed doen, hebben hele goede ideeën hoe het beter kan, maar de structuren maken het schier onmogelijk om echt iets te veranderen. Kan niet, hebben we al geprobeerd, werkt niet, of: daar is nu even geen budget voor...
 
Terwijl het vaak zo simpel kan. Geef mensen een beetje ruimte, en je zult zien dat er hele mooie dingen gebeuren. Dat hoeft niet eens veel geld en tijd te kosten. Een maandelijkse kenniscafé in de kantine of een busreisje langs verschillende voorbeelden van nieuw organiseren is zo geregeld en doet wonderen. Of je rouleert eens qua functie of werkplek: het zal menigeen de ogen doen openen.
 
Strategie
 Nieuw organiseren gaat namelijk niet om grote veranderprogramma’s. Want waarheen moet je veranderen, wat is de strategie voor de komende tien jaar? Heb jij enig idee hoe de wereld er over tien jaar uitziet? Kijk maar eens tien jaar terug, en vraag je af: had jij dat allemaal kunnen voorzien?
 
Daarom is nieuw organiseren vooral een kwestie van experimenteren. Kleine interventies, en kijken wat er gebeurt. Wel met een visie in je achterhoofd natuurlijk, namelijk dat je gelooft in en vertrouwt op de creativiteit en vindingrijkheid van mensen. Dat je erop vertrouwt dat mensen de goede dingen willen doen, en de dingen goed willen doen.
 
Een nieuwe rol van HR? 
Is er daarbij dan nog wel een rol weggelegd voor managers en ondersteunende diensten als HR? Niet als zij denken het allemaal beter te weten dan de mensen die het eigenlijke werk doen, wel als zij hun naam waarmaken en gaan ondersteunen. Als zij medewerkers helpen om hun werk goed te doen en daarin beter te worden. Zij zouden het onderlinge gesprek tussen medewerkers moeten faciliteren, de uitwisseling van informatie en van goede ideeën. Dat wordt namelijk steeds belangrijker, niet alleen intern, ook met klanten, leveranciers en partners.  
 
Zo bezien is er een prachtige toekomst weggelegd voor HR. Maar dan moet zij die rol wel grijpen.

Zoek je inspiratie voor nieuw organiseren? Kijk dan eens op ons platform nieuworganiseren.nu of kom naar het grote Nieuw Organiseren Event op 8 oktober. Dit jaar staat dat volledig in het teken van de praktijk.

 
 Doorsturen    3 reacties

 
 
 
Over de auteur:
Ben Kuiken is filosoof, journalist en schrijver van managementboeken. In maart verschijnt zijn nieuwe boek, De Zinmakers, waarin hij het thema complexiteit onderzoekt en de vraagt stelt hoe we daarmee om kunnen gaan. Meer informatie vindt u op benkuiken.nl
 

Laatste weblogs

  Watjesverkoop: maak uzelf niet blij met een dooie mus
  Hoe ga je van "superdruk en ik heb niets af" naar rustig werken met focus "het was een leuke dag en de belangrijke dingen zijn klaar"?
  Hoe fix je een verstoorde privé-werk balans?
 
reacties
 
Ad de Beer  |   | 
25-08-2015
 | 
08:09 uur
Is het weer bijna herfst? Inderdaad. Bij het komen en het gaan van het blad komt, je kunt er een weddenschap op inzetten, deze discussie weer los en steeds weer weet de schrijver van het artikel te bewijzen geen idee te hebben wat HRM (ja, die M hoort er bij) is.
En steeds weer krijgen we een prachtige omschrijving van personeelwerk en hoe dat beter kan zijn. Zorg in de lijn, meer strategisch denken, noem maar op en dat zijn, juist ja, de kerndefinities van HRM, human resource (ja zonder s) management, in goed Nederlands, personeelmanagement.
De laatste zin, voor de reclames, is me uit het hart gegrepen, dat wel. Personeelwerkers moeten hun rol grijpen en dat wil zeggen dat ze moeten stoppen met het spelen van de rollen waar ze dol op zijn. Die van Dokter Phil, Sonja Bakker en Moeder Theresa. Ze moeten de rol oppakken van business partner, naast, nee als onderdeel, van het management. En dat is een hele klus.
Ben  |   | 
25-08-2015
 | 
14:13 uur
Dag Ad,

Gelukkig zijn we het toch nog (een beetje) eens. Mooie toevoeging ook, van die Dokter Phil etc.
Ad de Beer  |   | 
11-09-2015
 | 
07:28 uur
Voor alle duidelijkheid, HR, de human resource is het personeel. En ja, dat heeft toekomst, want zonder personeel kan geen enkele organisatie functioneren.
En ja, we zijn het een beetje eens, ik als HRM professional en anderen die denken iets van onze professie te kennen.
Want personeelmanagement is net als sex, iedereen praat er over, iedereen denkt er iets van te weten, maar voor de echte bevrediging heb je ervaren professionals nodig.

 

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
 
Meer dan 100 gratis checklists voor ondernemers. Op Brisk Magazine, internetmagazine voor ondernemers.
reacties
CEO: zet ethisch handelen medewerker hoger op de bedrijfsagenda (1) 
Goed management boost de productiviteit  (1) 
Pakketdiensten vergelijken: besparen op verzendkosten (1) 
Leadgeneratie, social selling en contentmarketing niet op niveau (1) 
‘Cloudmasters’ versnellen eigen mogelijkheden om branchegenoten te verslaan (1) 
Ga tijdig met complimenten aan de slag! (1) 
Verbetering huis: verandering tuin heeft grootste voorkeur (1) 
beurs
Stijgers Dalers
Nutreco 47  3.9 %
Ballast neda 0.31  3.3 %
Nedap 50.2  2.9 %
TNT express 8.45  -9.5 %
USG people 17.2  -1.5 %
Corio 52.5  -1.1 %
Beursupdate: AEX op Wall Street
Intel boekt recordomzet, maar minder winst
Starbucks boekt hogere omzet en winst per aandeel
meer beurs
top10
Luie manager voorkomt burn-out
CEO: zet ethisch handelen medewerker hoger op de bedrijfsagenda
Strengere eisen papiervernietiging door invoering AVG
Goed management boost de productiviteit
De vier belangrijkste ontwikkelingen voor de M&A-markt
Pakketdiensten vergelijken: besparen op verzendkosten
Vijf trends op de arbeidsmarkt voor banking & financial services
VCP: meer rekening houden met eisen werknemer
Man tevredener over hoe partner met geld omgaat dan vrouw
Duitse occasions meest geliefd in Europa
meer top 10
vacatures
meer vacatures