zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
weblog
 

Zes korte tips voor super veel energie. . . Just do it!

Door: Wout Plevier,   15-06-2015,   17:36 uur
 

Wat kun je direct doen om 100% bruis en energie te krijgen?
Heel eenvoudig: gebruik positief taalgebruik en stel positieve vragen, neem de juiste vitaminen en zorg dat je voldoende slaapt , beweeg voldoende, houd contact met ‘menselijke zonnetjes', ontspan geregeld, los problemen op door ze aan te pakken. We "weten" dit allemaal. De tip is: nu gaan "doen!". Zoals Nike predikt: just do it! 


Wat kun je direct doen om 100% bruis en energie te krijgen?


De tip: begin met 1 stapje, doe het, maak het succesvol gedurende een week en ga dan door naar de volgende tip!
Stap 1: Train jezelf in positief taalgebruik en positieve vragen stellen.
Stap 2: Eet de juiste vitaminen en slaap voldoende
Stap 3: Zorg dat je voldoende beweging krijgt
Stap 4: Zoek contact met ‘menselijke zonnetjes’
Stap 5: Ontspan je geregeld
Stap 6: Los problemen op door niet te piekeren maar direct actie te ondernemen.
 
*Stap 1: train jezelf in positief taalgebruik
Je kunt jezelf trainen, door positieve woorden, phaseringen en vragen te gebruiken. Duitsers en Nederlanders zijn kritische volkeren. Dat brengt ons beste wel ver maar tegelijkertijd maakt het ons ook klagerig, zeurderig en over kritisch. Probeer daarom jezelf te trainen in realistisch bekijken van een situatie, waarbij je je meer oplossingsgericht een gesprek voert met jezelf en anderen! Stel ook neutraal positieve vragen: Wat is de situatie? i.p.v. Wat is het probleem? Wat zijn de feiten? i.p.v. Waardoor is dat nu weer veroorzaakt? et cetera.

*Stap 2 Eet voeding met de juiste vitaminen
Alle tips zijn goede gemiddelden. Afhankelijk van uw levensstijl en mate van sporten et cetera dient u de voedingstips aan te passen.
  • De eerste tip is eet regelmatig. Niet te veel en niet te zwaar. Hierdoor kan glucose in je lichaam eenvoudig afgevoerd worden door insuline naar je cellen. Je energie zal dan niet geheel opgaan richting het stofwisselingsproces waardoor je je fitter voelt.
  • Eet ook veel waterrijk voedsel. Fruit geeft direct energie en het werkt vaak ontgiftend.
  • Drink 8-10 glazen water per dag. U krijgt dan voldoende vocht binnen om te hydrateren.
  • Vermijd zo veel mogelijk cafeïne omdat dit angstgevoelens bij stress juist versterkt.
  • Gezonde koolhydraten (volkorenbrood) zorgen voor aanmaak van serotonine uit tryptofaan. Serotonine is een signaalstof (neurotransmitter) die o.a. invloed heeft op je stemming, slaap, emotie, eetlust, seksuele activiteit. En het is de regulator van het dopamine-systeem (waardoor gevoelens van geluk, welzijn, genot ontstaan).
  • Omega 3 helpt om de productie van meester stresshormoon Cortison en Adrenaline te verlagen. Het verhoogt daarentegen de productie van het gelukshormoon Dopamine.
  • Combineer eiwitten niet met koolhydraten omdat dit samen moeilijk verteerbaar is.
  • Eet 's avonds 1 handvol eiwitten (vis, kip) met 3 handvol groenten.
  • Matig inname van vlees. Eet 1 handvol koolhydraten met 3 handvol groenten.
  • Houd dit 6 dagen vol en gebruik 1 dag om alles te eten wat je wilt en lekker te genieten, dan houd je het ook vol.
  • Let op: dit zijn indicatoren, want elke mens heeft een eigen levenspatroon en dus ook voedingpatroon.
 
Stap 2 Slaap zoveel je lichaam nodig heeft om zich goed te voelen.

Tussen de 6 en 8 uur is genoeg! Mis daarbij de eerste slaapcyclus niet (+/- rond 23 uur). Ga dus niet te laat naar bed. Je lichaam neemt in de eerste diepe slaap de grootste stap in reorganiseren van je gedachten en herstellen van je lichaam.

Plan op drukke dagen denktijd in om je dagen en energieniveau te evalueren. Werken draait niet alleen om resultaten halen. Het is ook belangrijk dat je het met een hoge mate van zingeving ondergaat. Als je zingeving hoog is dan kun je heel veel stress aan. Een wijze man zei ooit: "Het draait niet enkel om de eindbestemming, de reis naar de bestemming is zeker zo interessant!".

Slee Time is een prima app om je slaapkwaliteit in kaart te brengen.
 
*Stap 3 Beweeg voldoende
1/2 uur per bewegen doet wonderen. Zit dus niet uren achter elkaar achter de computer maar neem na elke 45 minuten werk - 5 minuten beweegpauze. Goed om stress en RSI tegen te gaan.
 
Doe enkele kleine dingen...
Het zit ’m overigens niet altijd in grote dingen. Ter illustratie: neem voor kleine afstanden eens de fiets waarvoor je normaal gezien de auto zou nemen. Drink 2 glazen water meer per dag om op gang te komen. Plan 2 keer per dag een moment in van 20 minuten om aandacht te geven aan je ademhaling/ ontspanning en evalueer dan rustig of je op de goede weg zit. Eet regelmatig en gezond. Maar vergeet ook niet bij tijl en wijle te genieten. Een vitaal mens heeft gewoon meer power. Ik ben ervan overtuigd!
 
 
*Stap 4 Omring jezelf met positieve mensen
Omring je zoveel mogelijk met mensen die je energie geven en verzin een oplossing voor situaties, waarin je met mensen dient samen te werken, die je energie kosten. Negatieve mensen zijn er genoeg (51% van de Nederlanders is negatief in taal *Bron Psychologie Magazine en 21% is maar bezield, 74% in meer of mindere mate niet gemotiveerd voor zijn werk *Hays Group 2014) Word pro actief, uit jezelf meer, geef feedback, kaart het aan bij je baas, vermijd stressmomenten daardoor zoveel mogelijk. Is je baas het probleem of een carrièregerichte collega? Maak je zo weinig mogelijk druk en gebruik deze druk enkel op momenten dat je invloed op een situatie kunt uitoefenen.
 
*Stap 5 Ontspan geregeld
Zoek geregeld de zon op. Smeer jezelf daarbij wel in met een zonnemelk met UV-filter en hoge beschermingsgraad. Zonlicht bevat vitamine D dat bevorderlijk is voor allerlei interne processen, waaronder het humeur van veel mensen!
 
Bezoek af en toe een sauna of laat jezelf eens masseren.
Een sauna is een ideale manier om je lichaam te laten zweten en gifstoffen te scheiden. Een massage biedt ook veel voordelen. De effecten en voordelen van massage kunnen zijn:
  • Stimuleren van de bloedcirculatie
  • Bevorderen van de afvoer van afvalstoffen
  • Blokkeren of vermindering van pijnprikkels
  • Ontstaan van geestelijke ontspanning, het gevoel van welbehagen
  • Ontspanning van de spieren
  • Verminderen van stress
  • Meer energie
  • Bevorderen van de spijsvertering
  • Stel realistische en haalbare doelen
Als je besluit om te werken aan een goede vitaliteit, zorg er dan voor dat je doelen realistisch en haalbaar zijn binnen de context van je leven. Zet niet wekelijks 5 keer sporten op je agenda als je dit realistisch gezien maar 1 of 2 keer kunt doen. Anders levert het niet behalen van de doelstellingen je ook weer stress op.
 
*Stap 6 Pak problemen aan!
Problemen lossen zich meestal niet vanzelf op. Neem je verantwoordelijkheid door zo veel mogelijk de kern van een probleem direct aan te pakken. Wacht er niet mee, omdat je anders daaraan blijft denken. Wat is de situatie? Welke invloed heb je erop? Welke mening heb je erover? Welk gevoel geeft dat jou? Wat wil je ermee? Wat ga je er nu aan doen? Wat word je eerste stap? Tot welk resultaat dient dit te leiden?

*Meedoen en leren?
Al deze stappen helpen bij stressverlaging/ Nu starten om het waar te maken. Je kunt nu 2 dingen kiezen: of ik vergroot mijn persoonlijke kracht of ik vergroot mijn inzicht hoe ik als manager mijn team kan leren omgaan met stress.

Wil je je Persoonlijke Effectiviteit zichtbaar vergroten volg dan mijn gratis online webinar Persoonlijke Kracht op 17 juni om 20.30 uur (andere data zijn ook beschikbaar)  Schrijf je hier nu in!

Wil je je team leren omgaan met stress volg dan het webinar op 22 juni om 10.00 of om 20.30 uur : "Van stress naar plezierig werken" Schrijf je hier nu in!

 
 Doorsturen    2 reacties

 
 
 
Over de auteur:
Wout Plevier
Coach, Trainer, Spreker l Persoonlijke Effectiviteit l Teamsucces l Versneld Leren en Lezen
info@woutplevier.nl
W 073 52 2 5656

https://woutplevier.nl 
SLiM! Training, inspirerende spreekshows en topcoaching voor meer persoonlijke grip in werk. Inspiratie en DOE trainingen met 100% rendement voor managers, teams en werkende professionals.

Download hier "Bezieling" uit SLiM!: het interactieve prachtige boek voor meer succes, focus, meer plezier en de juiste balans.
 

Laatste weblogs

  Hoeveel burn-out fabrieken zijn er nog in ons land?
  Het rationeel discours
  Tegen de haren instrijken
 
reacties
 
Michiel Verweij  |   | 
23-10-2015
 | 
14:58 uur
Er staan wat leuke ideëen in je artikel. Echter, als iemand die veel met voeding en fitness bezig is, raad ik mensen aan om je voedingstip vooral niet op te volgen!
Wout  |   | 
23-10-2015
 | 
17:06 uur
Hoi Michiel,

Dank je voor je reactie.

In de voedingsindustrie zijn enorm veel meningen over hoe het precies wel en niet moet. Ik zie regelmatig ook de specialisten tegen elkaar opboksen en daar zit bijna altijd een belang in.

Ik heb in dit geval geen belang en geloof dat elke mens individueel een advies nodig heeft die bij zijn levensstijl, vitaliteit, posture en ambitie past.

Daarom ook de zin: ''Let op: dit zijn indicatoren, want elke mens heeft een eigen levenspatroon en dus ook voedingpatroon''.

We hebben overigens nog een leuk experiment in een bejaardenhuis gedaan naar welke mensen het meest vitaal waren na 75 jaar. Totaal 150 deelnemers. Wij vielen van de ene verbazing in de andere. Ondanks dat veel neurotransmitters voor 85% uit de voeding worden gevormd, bleek de vitaliteit een heel andere rangorde te volgen. Veel vitale mensen deden ogenschijnlijk naar de norm de verkeerde dingen.

In chronologie van impact op vitaliteit kwam daar uit: levensenergie - bezieling - positieve sociale relaties - positief denken en handelen - voldoende rust/ balans en herstelmomenten - beweging - voeding - ademhaling, waarbij ademhaling ook vooraan geplaatst mocht worden. Interessant he!

Live with joy!

 

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
 
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10