zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
weblog
 

Burn-out: een teken van sterkte!

Door: Pieter Frijters,   01-05-2015,   20:01 uur
 

Burn-out wordt vaak als een zwakte gezien. Niet alleen door mensen die totaal opgebrand zijn zelf, maar ook door buitenstaanders. Dit is echter een grote vergissing. Burn-out is geen zwakte, maar een teken van STERKTE!

Gelijke kansen? 


Stel, je kunt als werkgever uit twee sollicitanten kiezen: een die ooit burn-out is geweest en een ander die dat nooit heeft meegemaakt. Maken zij dan een gelijke kans? Als ik ondernemers deze vraag stel, krijg ik meestal hetzelfde antwoord. De sollicitant die nog nooit burn-out is geweest, heeft een voorsprong. De motivatie is veelal gelijk. Je neemt toch een zeker risico als je een ex burn-out klant in dienst neemt…  

Leiderschap en succes 
Ook spreek ik regelmatig mensen die van collega’s en vrienden het advies kregen om hun burn-outverleden naar hun meerderen te verzwijgen. Het zou hun carrièreperspectief negatief beïnvloeden. Want burn-out wordt nu niet bepaald geassocieerd met leiderschap en succes.  

Ik kan me hier over opwinden. Want mensen die burn-out raken, onderscheiden zich op velerlei manieren in positieve zin van anderen: 

- Om burn-out te kunnen raken moet je over een enorme
hoeveelheid lichamelijke power en een sterke wil om te volharden beschikken. 
- Die combinatie zorgt ervoor dat jij doorgaat waar anderen opgegeven. 
- Grenzen verleggen is voor jou een vanzelfsprekendheid. 
- Je loopt harder dan de rest en zet je meer in. 
- Je blijft doorgaan om doelen te bereiken als anderen allang zijn afgehaakt.  De power die je ten toon  spreidt voordat je burn-out raakt, is vele malen groter dan die van anderen. Dat jij uiteindelijk over een grens bent gegaan, waardoor je opgebrand raakte, is een gevolg van jouw kracht. Niet van zwakte! 

Topsporters 
Is een topsporter die over zijn grens gaat en de finish niet haalt zwak? Nee, hij heeft meer kracht en doorzettingsvermogen dan anderen. Anders zou hij deze topsport niet eens kunnen beoefenen. Hij heeft tijd nodig om te herstellen en verschijnt dan weer aan de start. Hij weet voortaan waar zijn grenzen liggen en zijn kracht nog beter in te zetten.
 
Geblesseerd
Burn-out mag je vergelijken met een blessure. Want je hebt in feite lange tijd topsport beoefend en de nodige records verbroken. Totdat je over je eigen grens heen ging en geblesseerd raakte. Wanneer je dan na een gedegen burn-outbehandeling weer aan het werk gaat, weet je precies waar je grens ligt. Want je hebt geleerd om je kracht veel beter te doseren.
  
Wat je waarschijnlijk eerder ontbrak was een topcoach, net zoals topsporters die hebben. Een coach die het juiste trainingsschema voor je maakt en zorgt dat jij op tijd je rust neemt. Die je inzicht geeft hoe je optimaal gebruik maakt van jouw kracht. Waardoor je steeds beter presteert en fit blijft.

Positieve power 
Mensen die burn-out raken hebben een of meer van de volgende eigenschappen die hen gevoelig maken voor een burn-out. Zoals gebrek aan assertiviteit, controledwang, perfectionisme, geen grenzen stellen en een te groot verantwoordelijkheidsgevoel. Deze eigenschappen hebben ook een enorme positieve power in zich. Het zijn de eigenschappen van een topsporter. En deze worden in het bedrijfsleven ook enorm gewaardeerd.  
- De positieve kant van gebrek aan assertiviteit = Je hebt de power om je eigen ego opzij te zetten en je in dienst te stellen van het team om het gewenste doel te bereiken. 
- De positieve kant van controledwang = In de voorbereiding zet je alles op alles. En je wilt tot het einde van de wedstrijd de match naar je hand zetten. 
 - De positieve kant van perfectionisme = Je gaat altijd voor de gouden plak. Willen winnen is een eerste vereiste in de sportwereld. 
- De positieve kant van geen grenzen stellen = Jij kan en wilt offers brengen om het doel te bereiken. Dat is wat een topsporter ook doet. 
- De positieve kant van te groot verantwoordelijkheidsgevoel = Je hebt een aanvoerdersmentaliteit. Je wilt werkelijk álles geven als dat nodig is om nummer 1 te worden. 

Comeback 
Een topsporter die hersteld is van een blessure als gevolg van overbelasting, wordt enthousiast binnengehaald bij zijn comeback. De verwachtingen zijn hoog gespannen. Hij telt gewoon weer mee. Dat zou voortaan ook mogen gelden voor een werknemer die hersteld is van een burn-out. Hij of zij is geen zwakke schakel. Maar heeft grote meerwaarde voor een bedrijf. 
Dus als ik nog een keer de vraag mag stellen:  Je kunt als werkgever uit twee sollicitanten kiezen: een die ooit burn-out is geweest en een ander die dat nooit heeft meegemaakt. Maken zij dan een gelijke kans…? 

 
 Doorsturen    15 reacties

 
 
 
Over de auteur:
Pieter Frijters geeft motivatietrainingen en staat bekend vanwege zijn unieke ''sneltraining'' Spreken in het Openbaar.Daarnaast heeft hij een burnout- depressie- en fobiepraktijk in Waddinxveen (Frijters Mind Tuning). Hij is Nederlands bekendste deskundige op dit gebied. Pieter Frijters is tevens auteur van de boeken: Van fobie naar Vrijheid en Meester over je gedachten. Onlangs verscheen 5 jaar ouder, 10 jaar jonger met bijbehorende website 5-10.nl
 

Laatste weblogs

  Hoeveel burn-out fabrieken zijn er nog in ons land?
  Het rationeel discours
  Tegen de haren instrijken
 
reacties
 
Werknemer herstellend van burn-out  |   | 
4-05-2015
 | 
07:39 uur
Bedankt voor de constructieve en positieve stelling en argumentatie ipv goedbedoelde adviezen om vooral ''makkelijker'' te worden, met de per raadgever verschillende onduidelijke betekenis.

Een herstellende burn-out werknemer met - gelukkig -goede begeleiding door eigen manager
Linkshandig, ook dat nog  |   | 
4-05-2015
 | 
09:26 uur
Een burn out heeft me de gelegenheid gegeven mezelf beter te leren kennen en symptomen te herkennen om een nieuwe burn out voor te zijn. Ik gun iedereen dat hij of zij net zo uit een burn out komt als ik. Bedankt.
T  |   | 
4-05-2015
 | 
10:11 uur
ik denk dat de auteur ''doseren'' bedoelt, ''doceren'' past niet in deze context :)

Note van de redactie: dank je wel voor de opmerking, wij hebben inmiddels de tekst aangepast.
Ron  |   | 
4-05-2015
 | 
12:44 uur
Vanwege de moeilijkheden op de arbeidsmarkt gaan ex burn-outers vaak voor zichzelf werken. Als je weet dat je niet welkom bent dan ga je toch lekker iets anders doen. Het is maar dat je gelooft in je zelf en de steun van je omgeving.
De grootste beer op je weg is: Dat je niet meer iedere maand standaard een vast bedrag op je rekening krijgt gestort. En dat is even wennen.
axel  |   | 
4-05-2015
 | 
13:38 uur
Leuk dit te lezen, maar als ex-burned-out kan ik stellen dat er maar een minderheid is die accepteert dat je zegt dat je een burn-out hebt gehad.

Gerejecteerd door het systeem omwille van wat ik van mezelf bij die burn-out geleerd heb, heb ik vandaag geen zin meer om mij in de arbeidsmarkt te storten en denk ik er idd aan, zoals Ron stelt, om zelfstandig te worden, maar.......
Greet Vonk  |   | 
7-05-2015
 | 
08:18 uur
Helemaal mee eens Pieter. En om dat nader te onderzoeken heb ik precies op dit onderwerp een wetenschappelijk onderzoek gedaan in 2013. Vanwege de bijzondere resultaten is een publicatie in een wetenschappelijk tijdschrift in voorbereiding.
Je kunt het onderzoek downloaden op mijn website onder het kopje: publicaties en lezingen.
Met vriendelijke groet,
Greet Vonk
Astrid Davidzon  |   | 
7-05-2015
 | 
12:42 uur
Heel interessant artikel. Omdat ik me in mijn praktijk heb gespecialiseerd in mensen met perfectionisme (en faalangst, een andere kant van dezelfde medaille), ontmoet ik heel veel mensen met burn-out. Perfectionisme komt namelijk heel veel voor bij deze groep.

Ik ben het helemaal eens met Pieter Frijters dat mensen die meer risico lopen op een burn-out een aantal eigenschappen bezitten, die op zich heel mooi en waardevol (kunnen) zijn. En hun burn-out laat ze zien dat ze die eigenschappen beter wat anders, gedoseerder kunnen inzetten, want dat het nu ten koste gaat van henzelf.

Dat ongedoseerde doen ze natuurlijk niet bewust, daar zitten op veel dieper niveau vaak onbewuste, automatische (dikwijls saboterende) patronen onder. Zoals onzekerheid en de voortdurende behoefte aan bevestiging of angst voor de mening van anderen. Ik ben van mening dat je pas echt duurzaam van je burn-out kunt herstellen wanneer die patronen zijn opgelost. Ik denk dat hier veel overlap zit in de filosofie met meneer Frijters.

Mijn ervaringen en in de loop der jaren ontwikkelde persoonlijke visie op het vlak van perfectionisme (en dus ook t.a.v. oorzaken en oplossen van burn-out) heb ik inmiddels opgeschreven en gaan in boekvorm verschijnen. Momenteel zoek ik nog een aantal 'meelezers', die mij van feedback willen voorzien op de inhoud van een paar hoofdstukken. Want waarom zou ik een boek uitbrengen waar niemand op zit te wachten? Dus ik wil graag meningen peilen.

Het gaat voor alle duidelijkheid niet om de punten en de komma's, maar om: Vind je het interessante materie, heb je er wat aan en zou je er meer over willen weten?
Uiteraard helemaal vrijblijvend. Wie het leuk vindt om mee te lezen, kan me even een berichtje sturen. Dan ontvang je mijn voorwoord en inhoudsopgave van het manuscript op basis waarvan je een 3-tal hoofdstukken kunt uitkiezen om te lezen.

Z☼nnige dag!

Renaat  |   | 
11-05-2015
 | 
09:31 uur
Mijn persoonlijke leuze luidt nog steeds, '' Ondernemen is doorgaan waar anderen stoppen ! ''
Dit betekent echter niet dat ik met volle kracht en op een ervaringsloze wijze deze weg doorga. Als je bewust omgaat met evolutie en natuurlijke groei ,zorg je voor de juiste dosering in lichaam en geest. Als bedrijfsleider ben ik reeds met burn-outers bezig. Iemand die ''zichzelf voorbijloopt'' moet leren langzamer en gestadiger te gaan.
Een les die we vaak vergeten uit onze kindertijd, valkuilen ontwijken of overbruggen.
Taak als bedrijfsleider is ervoor zorg dragen dat je uw medemensen naar een hoger niveau kan tillen door hun innerlijke kracht te laten groeien en het delen van jouw ervaring en kennis met behoud en bescherming van hun eigenheid! Een moeilijk evenwicht want we willen allen zo graag de beste en enige unieke persoon worden.
erna  |   | 
13-05-2015
 | 
10:54 uur
Een ''krachtige'' benadering van burnout, vind ik alvast een heel bemoedigende manier om te kijken naar het gegeven en vooral ook naar de kracht die aanwezig is om na herstel ook terug aan de slag te kunnen gaan. Ikzelf werk ondertussen verschillende jaren rond deze problematiek en wil bij deze een aanvulling geven op Renaat hierboven aangezien het belangrijk is om burnout ook te zien als een fenomeen dat niet alleen mede ontstaat vanuit de persoon zelf maar toch ook in grote mate een gevolg is van de werkcontext. Mijn grote zorg is dat mensen inderdaad hun kracht EN vooral hun grenzen leren kennen. 't is dan vervolgens de vraag of je binnen die grenzen nog die TOPsporter kan zijn... En als je dan voor jezelf beslist hebt dat je die TOPsporter niet meer hoeft te zijn maar dat je ook heel mooie dingen binnen de grenzen kan neerzetten, dan is het de vraag of de organisatie, de bedrijfsleider ook bereid is om de werkcontext te gaan aanpakken; Burnout blijft namelijk nog steeds een werkgerelateerde stressproblematiek die naast de gekende persoonsgebonden factoren toch ook nog in grote mate mee bepaald wordt door de arbeidscontext. Een groot deel van het ''begrenzen'' of misschien eerder ''herontwerpen'' dient ook daar te gebeuren.
Frans Peter kuijl  |   | 
21-05-2015
 | 
18:32 uur
Ik ben redelijk verbaasd over de amateuristische meningen t.a.v. burn-out.
Wat tonen de statistieken? Ik lees nl nergens van mensen hoe prettig ze zich na afloop van de verwerking van een burn-out voelen.
Zo van: “Ik ben wijzer en blijer en even goed als daarvoor”.
't Gaat toch over gevoel en gedrag?

Enkelen schrijven zelfs over voor zich zelf te gaan beginnen met een bedrijfje.
Het dagelijkse werk dat je bij een bedrijf doet, varieert enorm in vergelijking van een eigen zaak(je) beginnen.
Zodra je voor jezelf begint mis je de samenwerking met gelijken en meerderen (mensen die nog meer weten). Je mist gewoon werkcontact met collega’s.
Bevrediging in je werk, samenwerken en samen spreken met collega’s over details van het werk is nl een redelijke belangrijke (bevredigende) factor.
Voor jezelf beginnen na een burn-out houdt in een bijna totaal ander werk(gevoel) (ook al blijf je in de zelfde branche). Er ontstaat ook een andere verandering. nl. de regelmaat in werkattitude, regels die werknemers automatisch volgen.
Plots ben je dan ‘eigen baas!’ Zonder vooraf ervaring te hebben met de (andere) mentaliteit van het runnen van een eigen zaak.
Zonder dat is gebleken/bewezen dat je een zelfstarter bent.

In principe belandt je nooit meer op het zelfde niveau, MAAR toon mij de statistieken en ik verander mijn visie.

De rest wat geschreven staat verbaasd mij zo … dit lijkt wel een fabeltjeskrant.
De positieve veranderingen NA de burn-out !
… een ander soort leven! Ja!
… een ander soort niveau en gevoel ! Ja!
DAT lijken mij de feiten.

Frans Peter Kuijl
Elly van Balkom  |   | 
28-05-2015
 | 
13:22 uur
- Om burn-out te kunnen raken moet je over een enorme
hoeveelheid lichamelijke power en een sterke wil om te volharden beschikken. HOEZO?
- Die combinatie zorgt ervoor dat jij doorgaat waar anderen opgegeven. OF JE KUNT GRENZEN NIET GOED INSCHATTEN.
- Grenzen verleggen is voor jou een vanzelfsprekendheid. IS NET PER DEFINITIE POSITIEF
- Je loopt harder dan de rest en zet je meer in. OF JE HEBT MINDER ENERGIE DAN DE REST EN HEBT JE GRENS SNELLER BEREIKT.
- Je blijft doorgaan om doelen te bereiken als anderen allang zijn afgehaakt. De power die je ten toon spreidt voordat je burn-out raakt, is vele malen groter dan die van anderen. PROBLEEM ONTKENNEN.
Dat jij uiteindelijk over een grens bent gegaan, waardoor je opgebrand raakte, is een gevolg van jouw kracht. Niet van zwakte! ONZIN OM DAT PER DEFINITIE TE STELLEN. KAN ALLEBEI.
Frank van der Steen  |   | 
31-05-2015
 | 
12:15 uur
Elly van Balkom werkt wellicht op de afdeling persooneelszaken?
Dit is namelijk precies de manier waarop veel HR mensen iemand met een burn-out benaderen.
bartje  |   | 
1-06-2015
 | 
17:18 uur
Frank, Elly van Balkom heeft wel een punt; het is maar net hoe je het bekijkt. Ligt de waarheid misschien in het midden?
Ellen  |   | 
26-06-2015
 | 
11:29 uur
Goed positief artikel. Het zet burn-out eens in een ander licht.
daphne  |   | 
29-06-2015
 | 
10:50 uur
Zoals met alles in het leven gaat het er niet om waar je in terecht bent gekomen, maar wat je er van hebt geleerd.

 

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
 
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10