zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
weblog
 

Verbeter mijn focus…Doe het NU. . .

Door: Wout Plevier,   15-09-2014,   17:37 uur
 

Disfocus is de belangrijkste oorzaak dat u minder werk verzet dan u zou kunnen. In dit artikel leert u 5 oorzaken, waardoor u, bekeken vanuit het perspectief van uw brein, uw focus verliest. U leert hoe u dit direct weer kunt herstellen en hoe u met meer gemak meer rendement kunt behalen. Vandaag doen, morgen al resultaat. Wie wil dat nu niet:)

Betere focus



Ik vind het telkens frapant en eigenlijk ook heel grappig. Elke keer als ik een training geef aan mensen over verbeteren van hun productiviteit, dan vraag ik: wie weet wat hij fout doet bij plannen van zijn werk? 100% van de mensen kan dit benoemen. Vervolgens vraag ik: wie weet wat hij anders zou kunnen doen om dit op te lossen? Wederom zal 100% hier oplossingen voor kunnen verzinnen, welke rechtstreeks in de perfecte training Time Management zouden passen. Dan vraag ik: "als jullie weten wat jullie inproductief maakt en als jullie ook weten wat de oplossingen hiervoor zijn, waarom doen jullie het dan niet?". De hele groep lacht dan standaard. Het is namelijk best wel geestig: "u weet het wel maar u doet het niet". Als we een perfect werkend brein zouden hebben, dan zou dat toch niet voor kunnen komen? En toch gebeurt dit met regelmaat. Hoe kan dit eigenlijk? Ik heb daarvoor 5 filosofien:

 

  • De mens wordt meer gestuurd  door emotie (95%) dan door ratio (5%). u kunt dus wel bedenken wat u wilt veranderen maar dit betekent dat u er nog steeds over na moet denken. Eigenlijk is dit meer een startpunt. In eerste instantie moet u gemotiveerd zijn om het te willen veranderen. Vervolgens dient u ervoor te zorgen dat het een routine wordt, waar u minder over na hoeft te denken. Dit bereikt u  door nieuw gedrag gewoon veel te DOEN en te herhalen.
  • Uw oude hersenen overrulen altijd de nieuwere delen. Uw emoties worden geproduceerd on uw amygdala. Deze zit genesteld in uw oudste brein (uw reptielenbrein). Het oudste brein overruled altijd de jongere centra in uw brein. Daarom overrulen emoties vrijwel altijd uw ratio. Kortom, u bent aan het werk en u probeert zich te focussen en dan ineens… een calamiteit… of een situatie/ persoon die zich voordoet als hoogst urgent. Door uw emoties raakt u direct oververhit en hup; u schakelt over naar de andere taak. Weg focus!
  • Een derde standpunt is dat mensen te weinig bewustzijn houden met hun hogere doelen. Als u weet wat voor u werkelijk belangrijk is en als u dit helder op uw netvlies hebt staan, dan kost het u ook minder moeite om focus te behouden. Veel mensen beginnen zonder duidelijk doel een werkdag. Meestal is het gewoon "werken". Maar waar wordt u nu precies op afgerekend? Wat is dan uw allerbelangrijkste taak? Wat is het doel van een vergadering en wat wilt u toevoegen of eruit halen? Wat "bezielt" u om vandaag het beste van uzelf te laten zien? Waarom zit u in een seminar, training of congres? Wat wilt u precies leren of toevoegen? Dit betekent niet dat u altijd een doel moet hebben. Het wil zeggen dat u het bewustzijn ontwikkelt, dat als u focus nodig hebt, dat doelen en vragen stellen uw brein activeren. 
  • Sommige mensen leren time management regels aan die best wel zouden kunnen werken maar die ver van hun karakter of werkwijze afstaan. Het kost dan heel veel moeite om hun gedrag aan te passen. Schijnbaar reageert het brein niet enkel op zaken die logisch en praktisch zijn. U dient het of ook heel erg leuk te vinden of u dient er hinder/ pijn van te ondervinden om in actie te komen. 
  • De omgeving kent te veel afleiding. We worden dus continue geprikkeld en geteased om ergens aandacht aan te besteden: mensen, telefoon, een e-mail die oppiept. Groepspatronen beinvloeden ook in grote mate het gedrag van het individu. We denken wel dat we veel zelfbeslissingskracht hebben. De realiteit is echter dat we veel meer gestuurd worden door normen vanuit de groep, onze opvoeding, de cultuur et cetera. Veel keuzes die we maken zijn een opeenschakeling van onbewuste patronen die we ergens geassocieerd en gemodeleerd hebben. Natuurlijk bent u zelf wel verantwoordelijk voor uw uiteindelijke daden en de keuzes die u maakt, om invulling te geven aan uw leven. Uw brein heeft echter de neiging om 43.200 impulsen per minuut op te vangen. U dient dus een duidelijke keuze te maken, waar u precies aandacht aan besteed. Immers alles waar u op focust wordt groter:). Reageert u op elke impuls en elk nieuw idee, dan vervliegt uw focus gegarandeerd.


5 Tips die u ongekend productief maken
 
  • Bedenk wat u wilt veranderen. Zet het om in heel concrete acties, die u kunt doen. Maak de acties klein. Zet dan binnen 24 uur de eerste stappen en evalueer elke dag wat het effect is op uzelf en anderen. Koppel daarbij groot plezier aan dit nieuwe gedrag en pijn aan uw oude gedrag. Bijvoorbeeld: beloon uzelf telkens als u het gedaan hebt. Schakel uw omgeving in als backbone om u te supporten. Zorg dat het een routine wordt waar u niet meer over na hoeft te denken.
  • Raadpleeg voor elke interruptie altijd eerst uw agenda. U deelt uw werkweek in rondom uw 4-6 belangrijkste projecten (de grote keien). Op basis daarvan bepaalt u welke taken u daar dagelijks voor dient uit te voeren. De 2-3 belangrijkste dagtaken (uw keien) plant u aan het begin van de dag en u zorgt dat u deze zo veel mogelijk ongestoord kunt afwerken. Telkens als er iets langskomt, dan scant u dit eerst: doe ik het wel, niet, later. U raadpleegt eerst uw agenda en dan bepaal u bewust wat u ermee wilt doen. Op het midden van de dag plant u 20 minuten om te kijken of u nog op koers zit. Aan het einde van de dag evalueert u uw succes en u herschikt/ plant u agenda voor de volgende werkdag.
  • Breng uw meest belangrijke projecten in kaart. Plan op basis daarvan uw dagtaken. Zorg dat al uw taken op 1 lijst binnenkomen. Maak deze lijst met taken zo kort mogelijk. Elimineer dus regelmatig en versimpel uw werkproces. Een te lange lijst geeft te veel nadenkwerk.
  • Blijf bij introduceren van een nieuwe routine iets dichter bij uzelf en vorm rondom uw huidige routine stapje voor stapje een nieuwe werkwijze. Evalueer het succes, finetune en pas als de ene vaardigheid geïmplementeerd is als 2e natuur, dan introduceert u een nieuwe routine. Ben u een sprinkhaan? Deel uw werk dan op in korte blokken (25 minuten) van dezelfde activiteit, neem een korte pauze, ga dan of verder met uw taak of pak een nieuwe taak. Bent u perfectionistisch? Stel tijdlimieten in en schat van tevoren in hoeveel tijd u nodig hebt en wat het niveau is dat u werkelijk dient te behalen. U hoeft namelijk niet altijd een tien te scoren. Maar op de momenten die er toe doen, dan schakelt u uw perfectionisme weldegelijk aan.
  • Een goede app om geconcentreerd te werken is Zen to Done. U bepaalt voorafgaand aan uw werkweek bewust uw 4-6 werkelijk belangrijke projecten. Ik prefereer zelf maximaal 3. Op basis daarvan bepaalt u welke 2-3 taken u verplicht per dag dient uit te voeren om succesvol te zijn. U plant deze aan het begin van uw werkdag. U werkt dus in werkperiodes waarin u maar focust op 1 ding. Stel een tijdslimiet in, informeer uw omgeving dat u absoluut niet gestoord mag worden en stop pas als de tijd om is of u uw taak (binnen de tijd) af hebt. U kunt zichzelf aanleren een timer neer te leggen. Op het moment dat de timer afgaat, mag u zich weer op iets anders focussen. Ik heb voor dit doel een speciale bineaural MP3 gemaakt die mensen en ontspant, en de focus verbetert en hen meetbaar productiever maakt. Het principe hierachter is dat u door deze methode aandacht leert te geven aan de 20% van uw taken die u 80% rendement gaan opleveren. Preferabel zijn deze natuurlijk gekoppeld aan zowel uw persoonlijke doelstellingen als ook aan de organisatie- / teamdoelstellingen. Een leuk bijeffect is dat uw werk dan veel zinvoller voor u wordt. In plaats van de hele dag achter urgente/ niet belangrijke dingen te rennen, doet u wat werkelijk belangrijk is voor u en uw omgeving. We komen dan automatisch weer uit bij bezield werken. En ik geloof dat elke mens daar blij van wordt.

  • Op 25 en 9 oktober organiseer ik een webinar "Van stress naar superfocus en plezierig samenwerken". Deelnemers krijgen door goede inzichten een productiviteitsboost en men ontvangt naderhand ook de bineaural MP3 om hen te begeleiden bij hun belangrijkste werkmomenten. Het leuke aan dit soort middelen is dat het mensen net dat zetje kunnen geven om in actie te komen en te blijven. Ik garandeer dat men meer ontspannen wordt, meer overzicht heeft, minder stress ervaart en echt productiever wordt en als dat dan lukt...wauw.

    En dat gun ik u nu ook!  Laat me eens weten hoe het u vergaat in toepassen van deze 5 tips.
     

    Veel plezier en haal deze week het beste uit uzelf en uw omgeving.
     


    Met inspiratie... Wout Plevier 


 
 Doorsturen    Reageer

 
 
 
Over de auteur:
Wout Plevier
Coach, Trainer, Spreker l Persoonlijke Effectiviteit l Teamsucces l Versneld Leren en Lezen
info@woutplevier.nl
W 073 52 2 5656

https://woutplevier.nl 
SLiM! Training, inspirerende spreekshows en topcoaching voor meer persoonlijke grip in werk. Inspiratie en DOE trainingen met 100% rendement voor managers, teams en werkende professionals.

Download hier "Bezieling" uit SLiM!: het interactieve prachtige boek voor meer succes, focus, meer plezier en de juiste balans.
 

Laatste weblogs

  Hoeveel burn-out fabrieken zijn er nog in ons land?
  Het rationeel discours
  Tegen de haren instrijken
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

 

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
 
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10