zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
weblog
 

Skimmend lezen: levert u direct 20 procent tijdwinst

Door: Wout Plevier,   03-02-2014,   20:34 uur
 

Skimmend lezen is een leesmethode om totaaloverzicht te krijgen over het materiaal dat u wilt gaan lezen. U gebruikt het om tekst voor te verkennen, voordat u begint met lezen. Daarnaast gebruikt u het ook om terug te kijken in het materiaal, om samen te vatten wat u precies gelezen hebt. Dit is een belangrijk onderdeel van snellezen. Veel mensen gebruiken dit nog steeds niet en verliezen bakken met tijd. Het wordt tijd dat U het anders doet!

Voor het sporten doet u een warming-up. Voor het snellezen bereidt u zich ook voor. U dient u te leren dat u nooit meer ergens aan mag beginnen voordat u weet waar u precies eindigt. Er is ook zoiets als slim lezen. Lees enkel datgene dat u nodig hebt voor een bepaald doel. U zult verbaasd zijn hoeveel menzen niet de stof verkennen voor ze beginnen met lezen. Men begint bovenaan de eerste pagina van hoofdstuk 1 en ploetert zich vervolgens door een boek. In veel gevallen eindigt men helemaal niet of duurt dit leesproces oneindig lang. Dat nodigt dan ook niet uit om nog meer te lezen.
 
Scannen en skimmen
Scannen wil zeggen dat u gericht op zoek gaat naar specifieke zaken. U zoekt bijvoorbeeld een naam op in het telefoonboek. Meestal gebruiken mensen dan hun vinger en ze vliegen als het ware recht op de naam af. Het brein heeft daarbij als doel het achterhalen van het antwoord op een vraag. Dat is dan ook het enige wat u op dat moment zult zien. Scannen doet u enerzijds aan de hand van uw leesdoel: Wat wilt u uit de leesstof halen? Anderzijds aan de hand van de vragen die u vooraf heeft over de stof. Meestal ontdekt u overigens tijdens het scannen nieuwe vragen. Skimmen wil zeggen dat uw blik over de tekst heen scheert terwijl u snel door het leesmateriaal bladert. Waar uw oog bij blijft hangen, dat neemt u in u op. Dit wil niet zeggen dat u daadwerkelijk hele stukken leest. Per bladzijde heeft u maximaal zeven seconden de tijd. Daamee krijgt u inzicht in waar bepaalde informatie staat, in welke vorm het gepresenteerd wordt, hoe samenhang tussen verschillende onderdelen zichtbaar wordt gemaakt, hoe de opbouw van hoofdstukken is en waar de tekst globaal over gaat.
 
Skimmen en scannen kan bij elke tekst
U kunt scannen en skimmen gebruiken op gestructureerde teksten zoals een betoog, waar men gericht van een aanleiding, naar een probleemstelling naar een conclusie of advies toewerkt. Het is ook toepasbaar bij ongestructureerde teksten zoals een beschrijvende tekst (een leuk boek), waarin de verschillende paragrafen meer op zich zelf staan en men toewerkt naar een soort van samenvatting.
 
Skimmen roept vragen op
Meestal is skimmen ook een prima manier om snel tot goede vragen te komen. De bedoeling van lezen is immers dat u zich de stof eigen maakt. Uw brein kan hier zelf prima een goede route voor verzinnen. Daar kan de structuur van de schrijver bij helpen maar in veel gevallen is de opbouw van veel schrijvers beroerd en dient die ook niet uw (leer)doelen.
 
Leesplan
Een slimme lezer leest niet alles. Verken de tekst en ontdek wat u wel en niet gaat lezen, waar u langzamer wilt gaan om passages goed in u op te nemen en waar u sneller over heen mag lezen. Meestal betekent dit dat u varieert in snelheid van lezen en de soort leesbeweging die u maakt. Dit is uiteraard helemaal afhankelijk van uw doelstelling. Wat is de reden dat u materiaal gaat lezen en wat wilt u er dan uithalen? Deze manier van lezen helpt u enerzijds uw leerproces te structureren en anderzijds om belangrijke informatie snel te lokaliseren. Dit levert u 20% tijdbesparing op
 
Op welke structuuraanduiders let u tijdens skimmend lezen?
Gebruik tijdens het skimmen en scannen uw vinger of een pen (pointer. Dit geeft u extra focus. Beweeg met een grove Z-beweging over de pagina. Alles wat opvallend is voor u, neemt u kort in u op. Let op: dit betekent niet lezen, enkel beschouwen. Beweeg dan langs de volgende elementaire structuuraanduiders:

  • kopjes
  • locatie waar je kernzinnen verwacht
  • de eerste en laatste regel van elke alinea
  • inleidingen
  • samenvattingen
  • centrale vragen.
 
Succes bij het verkennen. Verken de komende week eerst alles voor! Bepaal dan: "ik ga het niet lezen, ik ga het wel lezen of ik ga het later lezen." Alles waarvan u denkt: "dat ga ik ooit nog eens... gooi het weg!". Alles waarbij u denkt, "ja, dat ga ik lezen maar ik moet ook nog iets typen!" plan het in uw agenda in. Alles wat u direct kunt wegwerken of wat erg belangrijk is, werk dat weg!

Kortom, de zaken die u niet gaat lezen, gooit u direct weg. De zaken die u later gaat lezen, omdat er een extra hendeling bijhoort, plant u in uw agenda in. (Tip: plan het in een blokken met dezelfde activiteiten). De zaken die u direct dient te weten, die erg belangrijk zijn of die slechts 1 handeling vergen en snel weggewerkt kunnen worden, werkt u onmiddellijk weg!

En zo bespaart u minimaal 20% tijd, uw analyses worden beter en lezen wordt weer leuk!

 
 Doorsturen    Reageer

 
 
 
Over de auteur:
Wout Plevier
Coach, Trainer, Spreker l Persoonlijke Effectiviteit l Teamsucces l Versneld Leren en Lezen
info@woutplevier.nl
W 073 52 2 5656

https://woutplevier.nl 
SLiM! Training, inspirerende spreekshows en topcoaching voor meer persoonlijke grip in werk. Inspiratie en DOE trainingen met 100% rendement voor managers, teams en werkende professionals.

Download hier "Bezieling" uit SLiM!: het interactieve prachtige boek voor meer succes, focus, meer plezier en de juiste balans.
 

Laatste weblogs

  Waarom werkstress niet tot burn-out leidt
  Projectmanagement is ook bier en bitterballen!
  Hoe bespeelt u koppige klanten?
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

 

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
 
Meer dan 100 gratis checklists voor ondernemers. Op Brisk Magazine, internetmagazine voor ondernemers.
Bescherm uw data - infographic over informatiebeveiliging
reacties
Ambitie beschikbaarheid breedbandig internet komt met huidig beleid in gevaar (1) 
70 procent werkgevers ontvangt CV’s met leugens (4) 
Online gokken mogelijk toegestaan (1) 
Werkgevers onderschatten risico’s van geldgebrek bij personeel (3) 
Student wil niet lenen (1) 
42 procent werknemers wil verbod op bereikbaarheid buiten werktijd (2) 
Bijna alle Nederlanders ervaren werkstress (5) 
beurs
Stijgers Dalers
Nedap 41.27  5.1 %
Nutreco 47  3.9 %
Ballast neda 0.31  3.3 %
Altice 8.1  -12.1 %
TNT express 8.45  -9.5 %
Air france - 10.98  -4 %
Beursupdate: AEX op Wall Street
Wall Street sluit lager
Update: olieprijzen weer in het groen
meer beurs
top10
70 procent werkgevers ontvangt CV’s met leugens
Managers hebben weinig benul van werkstress onder werknemers
Veiligheidsrisico's papieren data onderschat bij invoering AVG
Hoe u medewerkers stimuleert regie over ontwikkeling te nemen
#MeToo: Gevolgen nog veel ernstiger bij intimidatie
De Week van de Belegger: belegt u al?
Zeven trends die zakelijke IT-omgevingen een boost zullen geven
Waarom werkstress niet tot burn-out leidt
Tanja Roeleveld verkozen tot ‘MVO-manager van het jaar’ 2017
Mannelijke mantelzorgers vaker ondersteund dan vrouwelijke
meer top 10
vacatures
meer vacatures