zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
weblog
 

De Fyra had een fijne trein kunnen zijn

Door: Bart Flos,   15-01-2014,   10:07 uur
 

Projecten mislukken omdat mensen zwak zijn. We geven onze methodes en computers de schuld als het misgaat, maar het is de mens die faalt.

Twee derde van alle projecten - bij de overheid en in het bedrijfsleven - mislukt, groot en klein, altijd en overal. We denken dat aan te pakken door hele volksstammen naar de projectmanagementschool te sturen of nog meer te automatiseren, maar dat werkt niet. Het is gewoon pleisters plakken. Zodra je verder kijkt dan je projectneus lang is blijkt dat wij mensen expertise genoeg hebben, maar dat we onze projecten verprutsen door de eigen menselijke zwakheden te onderschatten. Zo’n Fyra-fiasco ontstaat gewoon door slecht leiderschap, onvolwassen gedrag en veel te weinig assertiviteit.


 
De gevolgen zijn groot: ieder jaar opnieuw worden er honderden miljoenen tot miljarden euro’s verspild. Bovendien is er veel persoonlijk leed. Mensen komen door onmogelijke deadlines vreselijk onder druk te staan. Ze verliezen controle, gaan steeds meer fouten maken, raken in paniek en dan ontspoort het project.
 
Je moet gewoon je vinger opsteken
 
Laat ik een voorbeeld geven: de ontwikkeling van de automatisering van de polisadministratie van het UWV. Ondanks de inzet van meer dan 150 automatiseringsdeskundigen, een dikke laag UWV-coördinatoren en een budget dat vertienvoudigde naar 400 miljoen euro werkte het systeem na tien jaar nog niet. Uiteindelijk bleek een klein extern bureau het te kunnen met acht man, in vijf maanden, voor slechts één miljoen euro. Wat een zinloze verspilling!
 
Toch is het heel goed mogelijk om dit soort 'prutsprojecten’ te ontmaskeren. Projecten wijken namelijk sterk af van het normale bedrijfsproces omdat ze heel strak in de tijd begrensd zijn. Daar worden mensen van nature zenuwachtig en chaotisch van. Het is dus essentieel zo vroeg mogelijk in te grijpen. Laat ik het zo zeggen: of je nou projectassistent of minister-president bent: je moet gewoon je vinger opsteken als iets je niet bevalt. Stel dan vooral veel irritante open vragen: wat gaan we doen, wat niet, hoe gaan we dat doen, met wie, wanneer? Als die vragen al niet beantwoord kunnen worden…
 
Het perfecte project bestaat
 
Dat slechts een derde van al onze projecten succesvol is - wie zou daar nog zijn geld op inzetten? - is niet toevallig maar ook niet onherroepelijk. Ik ben dan ook heel stellig: het perfecte project bestaat en is binnen handbereik voor iedereen. De eeuwige faalspiraal kan pas een succescyclus worden als we de juiste leiders op de juiste plaats zetten, ons als volwassen ondernemers gaan gedragen en onze mond opendoen zodra het misgaat.
 
Volgens mij had de Fyra een hele fijne trein kunnen zijn. Alle betrokken partijen waren ter zake kundig, maar gaandeweg is het project ontspoord omdat leiders zich onvolwassen gingen gedragen en niemand zijn vinger opstak. Het resultaat? Lekker modder gooien met zijn allen en opnieuw honderden miljoenen euro’s verspild. Doodzonde maar vooral: onnodig!

Nieuwgierig geworden? Wil je ook wel eens weten hoe je prutsprojecten kunt ontmaskeren? Lees dan Het perfecte project - De mens als sleutel tot succes en ontdek aan welke knoppen je moet draaien om het tij te keren.

Heb je altijd al eens willen weten wat het prutsgehalte is van jouw projectorganisatie? Zit de juiste projectleider wel op de juiste plaats? Waar sta je eigenlijk zelf in jouw project? Doe de test op www.hetperfecteproject.nl!

 
 Doorsturen    4 reacties

 
 
poll
Hoe is het in jouw organisatie gesteld met de projecten?
 
Fantastisch! Onder controle, stabiel, voorspelbaar en succesvol
Geweldig! Er faalt er nog wel eens eentje maar steeds minder
Hoopvol! Meer dan tweederde van onze projecten is succesvol
Neutraal (of: wij doen helemaal geen projecten)
Bedroevend! De helft van onze projecten gaat de bietenbrug op
Wanhopig! Meer dan tweederde van onze projecten faalt
Verschrikkelijk! Het is iedere keer opnieuw een grote puinhoop
 
 
 
Over de auteur:
Bart Flos is bestsellerauteur van Het anti-klaagboek - Eerste hulp bij zeuren en zaniken. Verder schreef hij Het anti-sleurboek, Het perfecte project, De kenniskermis - Overleven in een zee van informatie (Uitgeverij Haystack) en Vooruitkijken voor Gevorderden - Hoop voor de toekomst van mensaap en moederplaneet (Uitgeverij BlijvendBeklijven Boeken).

Daarnaast is hij componist van het Anti-klaaglied, - 't Is een kleine moeite en een groot plezier, te beluisteren en te bekijken op YouTube.

Bart Flos is gewoontedoorbreker, groepskatalysator en procesprikkelaar. Hij verleent zijn diensten op Bart Flos Veranderadvies en BlijvendBeklijven en hij blogt ook op Bart's Blog.

Kijk ook op LinkedIn, FaceBook en volg Bart op Twitter.
 

Laatste weblogs

  Hoeveel burn-out fabrieken zijn er nog in ons land?
  Het rationeel discours
  Tegen de haren instrijken
 
reacties
 
Wies Dijkstra  |   | 
16-01-2014
 | 
00:26 uur
Helemaal waar! Hoe meer mensen er bij betrokken zijn bij zo'n leiding des te groter kan de chaos worden? Doet mij denken aan zo'n 25 jaar geleden toen wij met veel vrienden een paar dagen naar Zuid Limburg op vakantie waren. Bijna iedereen had een caravan behalve wij, mijn man en ik. Wij hadden een ouderwetse tent met heel veel metalen verbindingen. Mijn man had deze tent al verschillende malen in zijn uppie in elkaar gezet. En wist vervolgens min of meer de formule. Met een uur kon hij deze in elkaar zetten. Maar wij kregen hulp van al die gasten die met een caravan waren gekomen! Als mijn man de metalen verbindingen op een plek lag dan pakte een ander dat zonder nadenken en probeerde zo maar met andere hulpstukken de tent op te zetten. Iedere keer ging het fout, mijn man zei niets en vond hier en daar dan maar weer de metalen stukken, en begon gewoon weer overnieuw te sorteren..... Hoe meer mensen er bij kwamen hoe erger het werd. Tegen twaalven kregen wij het voor elkaar... Maar het had uren geduurd. Niemand kon je ontmoedigen of de schuld geven, want ze hadden allemaal hun energie afgegeven om te helpen. Maar het was gewoon niet meer te overzien... De linkerhand wist gewoon niet meer wat de rechterhand deed... Gewoon omdat de volgorde ontspoord was en een logisch overzicht was foetsie! Inderdaad daar moet naar gekeken worden. En wij mensen moeten in onze kracht terug komen om dat te blijven en durven te zeggen hoe het er voor staat! En helaas is daar heel veel gebrek aan. Wies.... [Mens durf te leven}
NumoQuest®  |   | 
20-01-2014
 | 
08:19 uur
Grappig artikeltje, zij het dan dat ik een totaal ander beeld en ervaring heb wat projecten betreft.

Gebrek aan materiekennis
Je ziet met regelmaat bij dergelijke trajecten dat er bij veel sprake is aan gebrek aan materiekennis. Vooral lineaire trajecten gaan dan zo enorm mank omdat mensen vaak erg 'Dynamisch' zijn en lineaire trajecten zijn nu eenmaal 'Statisch'.

Wetmatigheden
Projecten zijn gebonden aan wetmatigheden. Die wetmatigheden blijken vrijwel niet bekend bij hen die allerlei courses project management geven. Men denkt klaarblijkelijk dat er één papiertje is voor allerlei typen projecten.

Commercie en politiek
Als er al een bijzonder slechte mix blijkt te bestaan dan is het commercie en politiek. Zij die aan de overheid willen verdienen, kennen klaarblijkelijk het gegeven dat de expertise niet zit bij de overheid en dus.... Daarnaast zijn zij ook niet altijd even behept met de perceptie dat hun methode ook daadwerkelijk werkt.

Contra productieve project methodiek
Er worden telkens weer nieuwe project methodieken bedacht waar men glorie en haleluja over hyped. De praktijk blijkt zo vaak anders. Klaarblijkelijk heeft men wederom, door gebrek aan materiekennis, geen enkel idee hoe funest zoiets in de praktijk kan zijn.

Ego
Je ziet heel veel haantjes en haantinnetjes die zo vol van zichzelf en een bepaalde methodiek zijn, dat zij 'dat projectje' wel eens even zullen doen. Zij hebben immers een 'proven trackrecord'. Nou blijkt de praktijk ernstig anders te liggen.

Vooral lineaire trajecten zoals de Fyra, zijn uiterst eenvoudig te ontleden. De fouten stapelen zich op wanneer men geen weet heeft van de wetmatigheden die ermee gepaard gaan, weet men ook niet dat men dergelijke trajecten eerst moet stoppen, dan pas bijstellen, en dan weer verder.

In een notendop zijn dit de redenen waarom de fyra gierend uit de rails is gelopen. Heel eenvoudig zou je als project manager ook eens naar de 'Civile Matrix' kunnen kijken. Dan begrijp je meteen veel beter waarom Lineaire projecten zo anders zijn dan gewone.

Neen het is geen promotie, het is namelijk volkomen gratis.
Bart Flos  |   | 
21-01-2014
 | 
11:59 uur
Hallo NumoQuest,

Dank voor je reactie. Grappig is dat je niet een totaal ánder beeld hebt maar hetzelfde beeld! Het enige dat ik gedaan heb in Het Perfecte Project is waaromvragen stellen bij hetgeen jij terecht constateert. Uit die waaromvragen volgt dan vanzelf dat er geen specifieke maar generieke oorzaken zijn van projectfalen en projectprutsen. Uiteindelijk kom je maar op één plek terecht: bij de mens. De mens is 'the mother of all fuckups' en in mijn boek geef ik je drie knoppen om aan te draaien: leiderschap, volwassenheid en weerbaarheid. De door jou aangehaalde 'oorzaken' van projectfalen zijn dus helemaal geen oorzaken maar symptomen! Door verder en vooral hoger te kijken dan onze projectneus lang is kom je van symptoombestrijding tot preventie.

Afijn, het Perfecte Project spreekt boekdelen! :-D

Met de meest perfecte projectgroeten,
Bart Flos
NumoQuest®  |   | 
21-01-2014
 | 
12:33 uur
Beste heer Flos,

Het is niet altijd zo dat de mens de zwakste schakel is als zodanig. Mijn ervaring met seminars is namelijk dat meer dan 90% geen enkele weet heeft van wetmatigheden die met die projecten, vooral dan even voor IT projecten sprekend, gemoeit zijn.

Wanneer je bijvoorbeeld IT en Non IT managers and executives duidelijk maakt, wat die wetmatigheden zijn, dan veranderd het beeld maar ook direkt de instelling t.a.v. een project.

Die vertaalsslag maken is niet zo heel erg moeilijk. Er blijken alleen niet al te veel mensen in Nederland te zijn die dat kunnen. De oorzaak daar weer van is min of meer onwil. Ik heb nu eenmaal het trucje op deze manier geleerd dus...

In d epolitiek is het.... ik ben bestuurder dus ik zal.... Met alle kwalijke gevolgen van dien. Want de commercie zal zich uit winstbejag onderwerpen aan wat de bestuurder wil.

Tja.

Eveneens hetzelfde Respect aan u terug.

 

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
 
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10