zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
weblog
 

Manipuleren doe je zo

Door: Aart Pijl MCM MA CMC ,   22-01-2013,   09:14 uur
 

Politici hebben nu iets gevonden dat in de wereld van de therapie al heel lang in gebruik is. De softe sector heeft geen positief imago, maar toch leent iedereen graag uit de softe ruif die goed gevuld is met allerhande bruikbare theorie en praktijk. Daar is nu het 'framen' uitgehaald. Harde politici framen een campagne, vraagstukken en oplossingen om de bevolking er de gewenste ervaring bij te geven

Een ander frame geeft een andere kijk. Als politici dat kunnen, dan kunnen managers dat zeker.



Akkoord
In de vorige verkiezingen kreeg Wouter Bos het frame 'draaien' terwijl je het frame 'voortschrijdend inzicht' eveneens van toepassing was. Bij de laatste verkiezingen werd het 'Kunduz akkoord' door minister de Jager vervangen door 'lente akkoord', dat, of je het wilt of niet, vanzelf een ander gevoel oproept. Zo weten politici dat het handig is om de toekomst op een positieve manier en hoopvol te beschrijven. Ze weten ook dat mensen triggeren op 'meer'. Daarom moeten we 'beter uit de crisis komen' en gaan onze auto's niet 'minder benzine gebruiken' maar kunnen ze 'meer kilometers rijden'.

Meer verantwoordelijk
We willen altijd meer. Meer geld, meer kilometers, meer vakantie, meer vrije tijd, meer aandacht. Natuurlijk een beetje onvolwassen, maar erg veel mensen blijken toch in die fase te blijven hangen. Daarom werkt de promotie van een kleine auto niet met 'ik heb een kleine auto omdat die minder geld kost' maar wel met 'ik kan makkelijker parkeren in de stad' of 'daarmee trek je meer aandacht' of je krijgt het imago van 'meer verantwoordelijkheid nemen voor het milieu'. Zet er een ander frame onder en je kijkt er anders tegenaan.

Meer vrije tijd
Als manager heb je natuurlijk ook zo je moeilijke boodschappen te verkopen. Ken je die mop van die man die van vissen hield. Zijn baas vertelde hem dat hij meer tijd kreeg om te gaan vissen. Hij werd ontslagen. Een grappig maar slecht voorbeeld. Maar er zijn genoeg andere situaties waarin het wel werkt.

Minder sippen
Herken je deze? Bij de aanvang van een vergadering zegt de voorzitter 'we moeten snel aan de slag want we hebben weinig tijd'. Hoe zou het werken als hij zou zeggen: 'We hebben ruim 2 uur om een paar belangrijke vraagstukken aan te pakken'. Als het je lukt om er 'meer' van temaken ipv 'minder', op een geloofwaardige manier natuurlijk, dan heb je meer kans. Het is maar hoe je ernaar kijkt. Niet 'minder werk door toepassing van systeem 101' maar 'meer tijd om samen 202 aan te pakken'. Het glas is tegelijkertijd half vol én half leeg. Als de toekomst gaat over meer, dan is dat de reden waarom we nu zo zitten te sippen.

Het lijkt toch echt minder te gaan in de komende periode, of heeft iemand daar een beter frame voor?

 
 Doorsturen    7 reacties

 
 
 
Over de auteur:
Aart Pijl MCM MA CMC
Expert in teamontwikkeling, organisatie verandering en leiderschapsontwikkeling. Ruim 25 jaar helpt hij leiders met het bouwen van organisaties die commitment van medewerkers en klanten verdienen. Aart is mede-oprichter van Change Company. Auteur van de gratis online Teamontwikkeling Praktijkgids.
 

Laatste weblogs

  Hoeveel burn-out fabrieken zijn er nog in ons land?
  Het rationeel discours
  Tegen de haren instrijken
 
reacties
 
Adriana van Schalken | Payrolling Works  |   | 
23-01-2013
 | 
11:26 uur
Met alle negatieve berichten die je deze tijd leest, is het wel handig om bepaalde zaken in een 'frame' doet. Dan wordt het een stuk positiever en dan heeft men ook weer de 'spirit' in zich.
A@rt  |   | 
23-01-2013
 | 
11:55 uur
Ha die Adriane,
Je kan wel raden wat voor positief gevoel 'meer' van dit soort reacties oproepen. :-)

A@rt
Richard de Wit  |   | 
23-01-2013
 | 
14:35 uur
Het leven is simpel. Mooi weer spelen kan iedereen. Aards met je voeten op de grond blijven en realistisch zijn werkt beter. Het is onzin als je iets in een mooi frame neerzet. Je belazerd een ander en nog erger jezelf. Het is net als het goede geweten als iemand giro 555 gebruikt voor de ellende in afrika. Na 50 jaar is het er aleen nog slechter geworden en van elke 100 euro verdwijnt er 50 cent naar afrika de rest in de tussenzak van de firma list en bedrog. Wees realist en zie gewoon hoe het zit. Daarvanuit gaat het werken. Dit werkt nooit, jezelf bedriegen.
A@rt  |   | 
23-01-2013
 | 
18:45 uur
Ha die Richard,

Realisten hebben vaker gelijk, maar leven minder gelukkig. Veel mensen zijn een blok van emoties. Een optimistisch frame geeft mij een positief gevoel en hoop.
De wereld is misschien niet rechtvaardig en toch hoor ik graag de dingen die wel werken. Met veel plezier volg ik bijvoorbeeld de vele TED filmpje.

Zou een realistisch frame ook manipulatie zijn?
Henk  |   | 
28-01-2013
 | 
09:42 uur
Helemaal mee eens met dit stuk.
Het sluit ook aan op de uitspraak ''de waarheid is dat wat je waarneemt''

Wat vind u van deze, zal ik nooit meer vergeten omdat deze in de krant gegeven uitspraak door een minister in mijn ogen het toppunt van krampachtig alles positief voor te stellen is.

We willen de uitkeringstrekkers niet langer het gevoel geven dat ze gevangen zitten in hun uitkering.
(in werkelijkheid: we schoppen ze in een zo onaangenaam mogelijk joppie zodat ze smeken om weg te komen en hopelijk iets aan nemen)

Algemene uitspraak: liegen heeft ook een prijs
denk maar eens aan geloofwaardigheid.
Henk  |   | 
13-09-2014
 | 
09:06 uur
Ik had gehoopt op wat meer diepgang.
Dat politici een bij voorbaat verdachte indruk opwekken is alleen voor de amerikanen nog een verrassing.
Erger is nog dat zelfs het gedrag een wat schizofrene vorm aanneent, wat door een kind geaccepteerd wordt als `normaal`gedrag bij gebrek aan referentie kader
Aart  |   | 
13-09-2014
 | 
09:23 uur
Ha die Henk,
Diepgang zouden we zelf aanbrengen door kritisch te leren denken. Een vaardigheid die op scholen op het programma zou moeten staan.
A@rt

 

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
 
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10