zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
doorsturen
 

Damrak begint nieuwe jaar zonder grote koersuitslagen

(ABM FN-Dow Jones) Het Damrak is dinsdag op de eerste handelsdag van 2018 fractioneel hoger gesloten. De AEX steeg 0,04 procent tot 544,79 punten, terwijl de Midkap 0,7 procent steeg en de AScX  0,04 procent in het groen eindigde.
Het was een rustige handelsdag met nog steeds relatief lage volumes. Net als in de voorgaande week zal het komende week ook nog rustig blijven, is de verwachting. "Er is nauwelijks richtinggevend nieuws, wat waarschijnlijk de hele week zo zal blijven, en dan zullen vanaf volgende week meer mensen terugkeren waardoor we weer wat actie kunnen krijgen", zei beleggingsadviseur Rein Schutte van Indexus. 
Schutte wees op de sterke opening van de Amerikaanse aandelenbeurzen, waardoor de AEX ook mee omhoog werd getrokken. De beleggingsadviseur zag fondsen als ArcelorMittal en de oliewaarden oplopen. Ondanks recente prijsstijgingen voor olie en ijzererts waren deze koersbewegingen zijns inziens met name euro/dollar gerelateerd.
De euro bleef terrein winnen ten opzichte van de dollar. Het valutapaar noteerde rond het slot in Europa op 1,2032. Aan het begin van de handelsdag was de wisselkoers nog 1,2035. Volgens handelaar Martijn Weller van Monex beseft de markt dat er ook negatieve effecten kleven aan de onlangs aangenomen Amerikaanse belastinghervormingen, waaronder een oplopende staatsschuld. "Bovendien is het niet het meest geschikte moment voor de hervormingen, aangezien de Amerikaanse economie al heel goed draait en ook de werkloosheid heel laag is", aldus Weller.
Verder ging de aandacht uit naar inkoopmanagersindices. De inkoopmanagersindex voor de eurozone steeg van 60,1 in november naar 60,6 in december, de hoogste stand sinds Markit in 1997 is begonnen met het bijhouden van de data. In een toelichting sprak econoom Chris Williamson van Markit van goede vooruitzichten voor 2018.
In de sommige landen, zoals Nederland en Spanje, nam het groeitempo afgelopen maand wat af, nadat in november recordniveaus werden bereikt. Ook in het Verenigd Koninkrijk nam het groeitempo af. 
Frankrijk kende afgelopen maand juist een stijging van de inkoopmanagersindex van 57,7 naar 58,8, de hoogste stand sinds september 2000. In Duitsland nam de index toe van 62,5 naar 63,3, de hoogste stand ooit.
Maar niet alleen in Europa, ook in Amerika en China stegen de inkoopmanagersindices. Williamson wees er op dat de Amerikaanse industrie het jaar eindigde op het hoogste niveau van 2017 en “bedrijven verwachten duidelijk een drukker jaar in 2018”.
Olieprijzen gingen met ongeveer 0,4 procent omlaag. 
 
Vertel een vriend over bovenstaande artikel.
 
Naam ontvanger:
E-mailadres ontvanger:
 
Uw naam:
Uw e-mailadres:
 
Bericht/Opmerking:
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10