zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
doorsturen
 

Mooie winst voor AEX in transitiejaar

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs opende 2017 op 2 januari in het rood rond 481 punten, maar afgezien van wat dipjes voornamelijk aan het begin van het jaar, is de AEX in de afgelopen 12 maanden gestaag geklommen. Met een slotstand van 544,48 punten op vrijdag 29 december is de hoofdgraadmeter dit jaar 12,7 procent gestegen, exclusief dividend. Het jaarrecord werd op 7 november bereikt, met een stand van 557,43 punten.
"2017 was een vrij positief jaar, zowel vanuit een economisch perspectief als een marktperspectief", aldus marktstrateeg Vincent Juvyns van JP Morgan Asset Management. De wereldeconomie trok goed aan en dat vertaalde zich in mooie groeicijfers in Europa en Amerika en winstcijfers voor mondiale bedrijven. Na een groei van rond de 3,3 procent in de afgelopen jaren, zal die in 2017 vermoedelijk uitkomen rond de 3,6 procent. 
Evenwel was het een transitiejaar, volgens Juvyns, daarbij wijzen op het weinige aantal renteverhogingen. De rentestijgingen beperkten zich dit jaar inderdaad tot Amerika en het Verenigd Koninkrijk, maar wel om uiteenlopende redenen. De Federal Reserve durfde het gezien de robuuste Amerikaanse economie aan om de rente in 2017 drie keer met kleine stappen te verhogen, tot de huidige bandbreedte van 1,25 tot 1,50 procent. De Bank of England moest de rente voor het eerst in zo'n tien jaar verhogen omdat de relatief hoge inflatie, van ruim 3 procent, daarom vroeg. De Britse centrale bank streeft net als de meeste andere grote centrale banken naar een prijsstabiliteit van 2 procent en zal de rente de komende jaren geleidelijk moeten verhogen om de inflatie weer op dit niveau te krijgen, zo liet het weten. 
De grote centrale banken hadden dit jaar eigenlijk allemaal datzelfde probleem: inflatie. In Amerika en op het vasteland van Europa bleef die een groot deel van het jaar vrij zwak en kwam er pas de afgelopen maanden een opleving. In het Verenigd Koninkrijk schoot die dus te ver door. 
Daar stond tegenover dat de groei in met name Amerika en Europa flink aantrok. Voor de Europese Centrale Bank was dit reden om de geldkraan een heel klein beetje dicht te draaien. Aan de rente werd nog niet getornd, maar de ECB gaat in 2018 wel minder obligaties opkopen. Tot september 2018 wordt niet langer voor 60 miljard euro per maand, maar voor slechts de helft van dat bedrag aan staats- en bedrijfsobligaties opgekocht. 
 
Vertel een vriend over bovenstaande artikel.
 
Naam ontvanger:
E-mailadres ontvanger:
 
Uw naam:
Uw e-mailadres:
 
Bericht/Opmerking:
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10