zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
doorsturen
 

AEX sluit met klein verlies

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is woensdag met een klein verlies gesloten, waarmee de ochtendverliezen deels werden ingelopen. Bouwbedrijf BAM was de grote verliezer op het Damrak, terwijl ook de banken terrein verloren.
De AEX index sloot fractioneel lager op 542,58 punten. De Midkap index zakte 1,4 procent, door toedoen van de bouwers en de Smallcap index eindigde 0,3 procent lager.
"Het lijkt iets nerveuzer op de markt dan het was", zei portefeuillemanager Albert Jellema van ProBeleggen, die woensdag "best wel wat sprongetjes" zag in de beurskoersen. 
Kijkend naar een indicator voor de volatiliteit van de AEX moet de ongerustheid ook weer niet worden overdreven: die stond woensdag op 12,4, wat 5 procent hoger was dan een dag eerder en zo'n 20 procent hoger dan een maand geleden. "Je kunt zeggen hij is 20 procent gestegen, maar je kunt ook zeggen, hij was zeer laag en is nog steeds erg laag", aldus Jellema.
Over beweeglijkheid gesproken: het nationale gespreksonderwerp bitcoin schoot woensdag weer vrolijk omhoog: met een stijging van 11,5 procent bereikte de gedecentraliseerde digitale munt een nieuw recordniveau met 13.000 dollar binnen handbereik. Op de vraag, wanneer deze gedoodverfde bubbel gaat knappen, moest Jellema het antwoord schuldig blijven. "Ik heb geen idee."
Op de Amsterdamse beursvloer stonden de bouwbedrijven BAM en VolkerWessels in de belangstelling. Beide fondsen gingen hard onderuit nadat ze grote verliezen meldden op de zeesluis in IJmuiden, waar beide bedrijven voor 50 procent in zitten.
Opvallend daarbij was dat er bij BAM veel meer beurswaarde verdampte dan bij VolkerWessels, dat opmerkelijk genoeg zijn winstverwachting voor het jaar niet bijstelde. "Dat roept vragen op", zei Jellema.
De Amsterdamse beurs verloor 's ochtends terrein, na de koersdruk op Wall Street van dinsdag, maar wist de verliezen in de loop van de dag in te lopen.  
 Vanochtend werd al bekend dat de Duitse fabrieksorders in oktober zijn gestegen, maar wel minder hard dan in de voorgaande maand. Economen rekenden voor oktober evenwel op een daling.
De euro/dollar noteerde op 1,1789. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1825 en bij het slot in Amsterdam stond er een stand van 1,1820 op de borden. 
De olieprijzen daalden met ruim 2 procent, tot 56,33 dollar voor een vat West Texas Intermediate op de New York Mercantile Exchange en tot 61,61 dollar voor een vat Brent in Londen.
Dit ondanks een sterker dan verwachte daling van de Amerikaanse olievoorraden, met 5,6 miljoen vaten, waar vooraf werd gerekend op een daling van 2,4 miljoen vaten.
Op economisch gebied bleek de werkgelegenheid in de Verenigde Staten sterker dan voorzien, volgens ADP-cijfers, met een stijging van 190.000 stuks. De arbeidsproductiviteit in de Verenigde Staten steeg in het derde kwartaal harder dan het gemidddelde uurloon, terwijl de arbeidskosten iets daalden.
 
Vertel een vriend over bovenstaande artikel.
 
Naam ontvanger:
E-mailadres ontvanger:
 
Uw naam:
Uw e-mailadres:
 
Bericht/Opmerking:
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast.
Bescherm uw data - infographic over informatiebeveiliging
Meer dan 100 gratis checklists voor ondernemers. Op Brisk Magazine, internetmagazine voor ondernemers.
reacties
Kwart jongeren raakt gedemotiveerd als ze geen kerstpakket krijgen (1) 
Hoe jij je goede voornemens in 2018 praktisch eens wel behaald.  (1) 
HR-manager kan burn-out helpen voorkomen  (3) 
Vrouwen besluiten vóór hun zestiende dat ze niet in cybersecurity willen werken (1) 
Cybersecurity-blunders van derden vormen grootste kostenpost (3) 
Goede vragen stellen is een kunst (3) 
Mobiele professionals steeds meer verslaafd aan Wi-Fi (1) 
beurs
Stijgers Dalers
Galapagos 77.69  8.9 %
Nutreco 47  3.9 %
Ballast neda 0.31  3.3 %
TNT express 8.45  -9.5 %
Groothandels 48.5  -4.7 %
Tomtom 8.4  -4.1 %
Oyster vergroot belang in Flow Traders flink
Goldman Sachs verkleint belang in Philips Lighting
AFM wijst beleggingsondernemingen op zorgplicht met Bitcoin
meer beurs
top10
Lean & Agile: gouden huwelijk of langdurige strijd?
HR-manager kan burn-out helpen voorkomen
Cybersecurity-blunders van derden vormen grootste kostenpost
Werkgevers schieten tekort in strategie rondom gezondheid
Solliciteren via smartphone is de belangrijkste recruitmenttrend voor 2018
Security 2018: automatisering, de boardroom en GDPR
Zorgvacatures zorgwekkend slecht geschreven
Integriteit ondergeschoven kindje aan de bestuurstafel
Zeven beveiligingscriteria waar de connected en zelfrijdende auto aan moeten voldoen
IT-afdelingen vormen de grootste risicofactor voor bedrijven
meer top 10
vacatures
meer vacatures