zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Bedrijfsleven weer optimistisch

30 juli 2010 - Ondernemers zijn optimistisch gestemd over de toekomst. Meer dan tweederde van de Nederlandse MKB-bedrijven verwacht over vijf jaar groter te zijn dan nu het geval is. Zij verwachten vooral een stijgende marktvraag en een beter economisch klimaat.

Dat blijkt uit een onderzoek van BusinessCompleet.nl en logistiek dienstverlener DHL Express onder 632 ondernemers uit het MKB. Bijna de helft van de ondernemers geeft aan dat logistieke oplossingen van invloed zijn op de omzetgroei van het bedrijf. 



Ondernemer verwacht groei
 
De onderzoekers vroegen de ondernemers in juli 2010 waar zij met hun bedrijven denken te staan over vijf jaar. Uit het onderzoek blijkt dat ondernemers weer optimistisch zijn over de toekomst. Maar liefst 71,2 procent zegt over vijf jaar te zijn gegroeid, terwijl nog geen drie procent verwacht te moeten inkrimpen. Ruim een op de vijf ondernemers denkt stabiel te blijven. Slechts een klein deel, 2,4 procent, verwacht de zaak te moeten sluiten, de helft daarvan wegens het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd van de ondernemer. 

Stijgende marktvraag

De ondernemers werden ook gevraagd hun verwachting te motiveren. De ondernemers die denken te groeien, wijzen het meest op een stijgende marktvraag en een beter economisch klimaat. 

Conjunctuurgevoelige sectoren het meest positief

Uitgesplitst naar sectoren blijkt dat het optimisme op dit moment het grootst is in conjunctuurgevoelige sectoren. In de zakelijke dienstverlening verwacht tweederde te groeien. Uit de publieke sector zijn de signalen het minst positief, wellicht door dreigende bezuinigingen bij de overheid. Toch verwacht ook hier de meerderheid te groeien. 

Trend naar specialisatie en innovatie

Uit het onderzoek komt een sterke trend naar specialisatie en innovatie naar voren. Op de vraag hoe de ondernemers hun bedrijven in de komende jaren verwachten te ontwikkelen, geeft 34,8 procent aan dit door productspecialisatie te doen. Innovatie komt met 29,4 procent op de tweede plaats, gevolgd door zich richten op nichemarkten (22,7 procent). Kostenleiderschap komt met 16,9 procent nu op de vierde plaats. 

Meer banen in zakelijke dienstverlening

Binnen de sector zakelijke dienstverlening verwacht een op de drie ondernemers over vijf jaar meer werknemers in dienst te hebben. 

Invloed logistiek

Ruim de helft van de ondernemers vindt dat logistiek van invloed is op de omzetgroei van het bedrijf. Bij de helft daarvan, een kwart van het totaal, heeft logistiek zelfs een grote invloed op de omzetgroei. Kostenreductie, het vergroten van het afzetgebied en sneller kunnen leveren dan concurrenten worden genoemd als de belangrijkste voordelen van een goed logistiek proces. 

Expansie vooral in Nederland

De meeste ondernemers willen bij hun expansie in Nederland blijven en denken niet aan het verplaatsen van activiteiten naar het buitenland. Ruim de helft (54,4 procent) geeft aan de groei vooral in Nederland te willen realiseren. 15,2 procent wil vooral expanderen in het buitenland. Voor 27,4 procent hoeft er geen verandering te komen in de huidige mix van binnen- en buitenlandse activiteiten.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Studenten optimistisch over kansen arbeidsmarkt
 Beleggers blijven optimistisch over 2010
 Nederlandse ondernemers: optimistisch maar voorzichtig in 2010
 Ondernemers optimistisch over kansen Nederland
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10