zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Beleid of niet: werknemer blijft persoonlijke apparaten en sociale netwerken gebruiken

25 juni 2010 - Werknemers wijken consequent af van het veiligheidsbeleid en blijven op het werk niet-ondersteunde apparaten en applicaties gebruiken. Dat blijkt uit een enquête van Cisco gericht op de beveiligingsrisico's van sociale netwerken en het gebruik van persoonlijke apparaten binnen organisaties.

Een andere opmerkelijke uitkomst is dat 71 procent van de ondervraagden zegt dat een beleid met strenge veiligheidsmaatregelen een negatief effect heeft op de werving en het behouden van werknemers jonger dan 30 jaar. 



Invloed van de consument
De enquête is in opdracht van Cisco uitgevoerd door InsightExpress. Er werden 500 IT-security professionals ondervraagd in de Verenigde Staten, Duitsland, Japan, China en India. De resultaten tonen aan dat de invloed van de consument op IT groeit, en dat steeds meer medewerkers persoonlijke apparaten en applicaties gebruiken binnen het bedrijfsnetwerk. Dit resulteert in nieuwe zakelijke mogelijkheden en uitdagingen op het gebied van beveiliging. De enquête onderzoekt het zakelijke beveiligingslandschap dat verandert door steeds mobielere arbeidskrachten en de uitdagingen van bescherming van gevoelige data. 

Highlights

- Meer dan de helft van de ondervraagden heeft vastgesteld dat hun werknemers niet-ondersteunde applicaties gebruiken, waaronder: Social networking (68 procent), Collaborative (47 procent), Peer to peer (47 procent) en Cloud (33 procent).
- Bijna de helft (41 procent) van de respondenten stelt dat werknemers niet-ondersteunde apparaten gebruiken. En meer dan een derde van dat aantal heeft gezegd dat data verloren is gegaan als gevolg van niet-ondersteunde netwerkapparatuur.
- Ondanks deze trends geeft ongeveer de helft (53 procent) van de IT-respondenten aan dat ze persoonlijke apparaten waarschijnlijk binnen de komende twaalf maanden op het netwerk zullen toestaan. Zeven procent ondersteunt persoonlijke apparaten al.
- Meer dan de helft (51 procent) noemt 'social networking' als een van de top drie veiligheidsrisico's voor hun organisatie, terwijl een op de vijf (negentien procent) van mening is dat dit het grootste risico vormt.
- Social networking-tools zijn zeer nuttig voor bepaalde delen van organisaties, waaronder human resources, marketing en de klantenservice.
- Bijna drie van de vier ondervraagden zegt dat al te strenge veiligheidsmaatregelen een negatief effect hebben op het werven en behouden van werknemers jonger dan 30 jaar. 

Oplossingen

Fred Kost, director, security solutions, Cisco: "Nu de grens tussen persoonlijk en zakelijk computergebruik steeds meer vervaagt, wordt duidelijk dat werknemers sociale netwerken en persoonlijke apparaten gaan gebruiken, of dat nu is toegestaan of niet. De beste aanpak is zich minder te richten op het beperken van het gebruik en meer op effectieve oplossingen voor veilig en verantwoord gebruik. Deze oplossingen omvatten meer dan technologie. Organisaties moeten educatieprogramma's, corporate beleid en best practices ontwikkelen om zakelijk te profiteren van de voordelen van sociale netwerken en tegelijkertijd zich te beschermen tegen de potentiële bedreigingen die eraan kleven."

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 De implementatie van een social media policy in vijf stappen
 Nederlandse bedrijven relaxed over sociale netwerksites
 Drie redenen om sociale media niet te blokkeren
 Crisis: niet surfen, maar werken
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10