zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Talentmanagement scoort

21 juni 2010 - Bedrijven die zich actief bezighouden met talentmanagement, presteren beter. Ze maken meer winst, hebben een groter marktaandeel en meer tevreden klanten. Volgens onderzoek van het Institute for Corporate Productivity (i4cp), is het effectief meten van HR-initiatieven dan ook kenmerkend voor goed presterende organisaties.

Toch voert slechts een kwart van de onderzochte bedrijven een structureel talentmanagement beleid. Talentmanagement is daarmee niet alleen het meest besproken onderwerp op het gebied van HR momenteel maar ook het meest mysterieuze. Organisaties begrijpen globaal wat het inhoud en wat de voordelen zijn, maar hebben moeite met de uitvoering. Het kunnen meten van componenten van talentmanagement zou een belangrijke stap in de goede richting zijn. Zo kunnen bedrijven objectief in kaart brengen wat wel en niet werkt. 



Consequent meten
Maar wat er dan precies gemeten moet worden is onderwerp van discussie. I4cp ontdekte dat de best presterende bedrijven twee keer zo vaak de personeelsbetrokkenheid meten, gevolgd door leiderschapssucces en managementtevredenheid. Bedrijven die deze zaken consequent meten, doen het consequent beter. 

Toegang tot data
Uit ander onderzoek, van het Britse Taleo, kwam naar voren dat het probleem niet zozeer is dat HR het belang niet ziet van het meten van dergelijke factoren, maar dat ze eenvoudigweg geen toegang hebben tot betrouwbare data. Zo willen negen van de tien HR-managers en lijnmanagers weten welke competenties er binnen de onderneming zijn en welke nodig zijn, maar heeft slechts de helft van hen toegang tot betrouwbare informatie op dat gebied. De meeste bedrijven houden goed bij hoeveel tijd het wervingsproces in beslag neemt, maar slechts een derde heeft inzicht in de kwaliteit van dat proces. Nog zorgwekkender is dat 56 procent van de bedrijven geen betrouwbare gegevens voorhanden heeft over de best presterende werknemers. De helft weet bovendien niet hoeveel nieuwe werknemers binnen een jaar weer ontslag nemen. Om een effectieve talentstrategie te voeren die de bedrijfsdoelstellingen ondersteunt, is het echter cruciaal om te beschikken over accurate informatie over elke medewerker. Dit kan niet snel even achteraf gedaan worden, maar is een continu proces en zou standaard onderdeel moeten zijn van de bedrijfsvoering, aldus de onderzoekers.


Bron: Management Issues
 
 Doorsturen   2 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Krijgt HR eindelijk echt iets te zeggen?
 Talentmanagement in vijf stappen
 Steeds meer aandacht voor talentassessment
 Talentmanagement sluit niet aan op zakelijke doeleinden
 
 
reacties
 
thomas de peinder  |   | 
21-06-2010
 | 
08:26 uur
Meten is weten. Daarin past beslist het testinstrument wat bij TC voorhanden is, bovendien gemakkelijk in te zetten ivm digitale voorziening.
Civile  |   | 
21-06-2010
 | 
10:26 uur
Als we het dan toch over meten willen hebben. Over welke bedrijven, omvang, grootte en branches hebben we het nu? Ik kan me niet voorstellen dat een bedrijfje onder de 10 personeelsleden is betrokken in dergelijk onderzoek.

In tweede vraag ik mij hier even hard op af,''Worden de competenties niet meer meegewogen in de basale sollicitatie?'' Zomaar een vraag die in mij op komt natuurlijk.

Ik zie het hele artikel als een reclame boodschap zichzelf te valideren zonder zich af te vragen of een discipline zoals hier naar voren gebracht wel heel erg nodig is. Immers, een goed werkende HR organisatie zal toch wel het zelfverrijkende vermogen hebben hier die kwaliteitsslag en de noodzaak van in te zien?

Of heb ik het nu verkeerd?

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10