zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Cloud computing gaat voor triljoen dollar extra omzet zorgen

7 mei 2010 - In 2010 produceren we wereldwijd 1.200.000.000.000 bits (1,2 triljoen gigabytes) aan digitale informatie, zo blijkt uit onderzoek van EMC uitgevoerd door IDC. Dit komt overeen met 75 miljard volledig gevulde iPads, of een eeuw lang continu twitteren door iedereen op aarde. In 2009 werd er wereldwijd 800 biljoen GB (0,8 zettabytes) aan digitale informatie gecreëerd.

Ondanks de recessie groeide de hoeveelheid digitale informatie met 62 procent ten opzichte van 2008. Het digitale universum (de totale hoeveelheid digitale informatie die per jaar wordt gecreëerd) zal tussen 2009 en 2020 met een factor 44 toenemen tot 35 zettabytes in 2020. Het aantal IT-ers zal aanzienlijk minder snel groeien. 



Meer data, minder budget

Het digitale universum blijft explosief hard groeien en het aantal files, de containers waarin de data zit verpakt, stijgt nog explosiever; met een factor 67. Gecombineerd met de status van IT-budgetten brengt dit een flinke uitdaging voor het bedrijfsleven met zich mee. De cloud biedt hier een uitkomst. Volgens IDC zal in 2020 meer dan de helft van het digitale universum opgeslagen staan in de cloud. Dit biedt IT-afdelingen de kans zich minder op beheer en meer op innovatie toe te leggen. IDC becijfert dat cloud computing in die hoedanigheid bedrijven ruim één triljoen dollar aan extra omzet zal opleveren. 

Overige resultatien

Enkele opvallende resultaten uit het onderzoek:
• Momenteel creëren we 35 procent meer digitale informatie dan dat we kunnen opslaan. In de nabije toekomst groeit dit uit tot ruim 60 procent.
• 90 procent van de informatie die er over een individu bestaat wordt niet door de persoon zelf geproduceerd (informatie die wordt opgeslagen over internetgedrag, beveiligingscamera’s, betalingsopdrachten, telefoonverkeer etc).
• Momenteel heeft 30 procent van alle digitale informatie een bepaalde vorm van beveiliging. De komende tien jaar zal dit oplopen tot 50 procent.

 
 Doorsturen   3 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Meer belangstelling cloud-storage ondanks veiligheids- en betrouwbaarheidszorgen
 Cloud computing verandert bedrijven in hoog tempo
 Tien tips voor menselijk zakelijk contact in een digitale wereld
 Het digitale universum groeit explosief
 
 
reacties
 
Civile  |   | 
8-05-2010
 | 
11:35 uur
Ik zit met enige verbzing dit onsamenhangende, cijfermatig bijeengeraapte opsomming te lezen en vraag me af wat er nou precies word bedoeld. Welke denkrichting moet ik nu op? Wat moet ik met deze informatie?

Ik vind de berekening persoonlijk al iets van een hoge mate van idiotie getuigen. 75 miljard Ipods vol data of wereldwijt met zijn alleen een jaar lang twitteren? Right. Ik twitter, maar niet elke dag dus die stelling gaat hier al niet eens meer op.

Wij hebben niet genoeg mensen op de wereld voor al die 75 miljard Ipods, ik bezit er zelfs niet een en was er ook niet eens van plan eentje aan te schaffen. Dus wat moet je met dergelijke cijfers.

90 procent van de data wordt niet eens gegenereerd met fatsoenlijke data maar door toenemend IP data transmissiegebruik zoals telefoonverkeer. Het artikel roept dat dergelijke data wordt opgeslagen, ik zeg dat dat niet eens kan, mar hoogstens enkele parameters. Zoals dat ook over het IP verkeer door providers wordt gedaan.

Drie kwart van het totale verkeer is non-logic traffic of wel spam en ander data verkeer die gewoon een keer inhoudsloos verloren gaat. Laten we dan eens even inzoemen op die 'Cloudcomputing'. Cloudcomputing is de these dat je bijvoorbeeld een brief digitaal over veel computers kunt verdelen zodat het een stuk moeilijker word voor anderen zomaar die brief te lezen.

Daar kleven nogal wat gevaren aan. Het zou namelijk zomaar kunnen dat een van die bronnen niet beschikbaar zou zijn om een stukje op te halen, of net een computer die bij het oud vuil was gezet. Het tweede is, dat is de gedachte, dat je dus zelf ook ruimte op je eigen pc of laptop reserveerd voor de opslag van andermans data.

Vergeef mijn cynisme me hier maar even. Ik weiger ruimte op mijn pc en laptop ter beschikking te stellen voor anderen. De reden? Heel eenvoudig. PC = Personal Computer, door mijzelf voor mijzelf aangeschaft. Het is aan mij ermee te doen wat mij goed dunkt en niet aan anderen naar believen gebruik te maken van iets door mij aangeschaft.

Sterker nog, cloud computing gaat dus gebruik maken van een dergelijke defragmentatie techniek en er zijn dan dus mensen die dat commercieel exploiteren en daar dus geld aan verdienen, ik wil dan wel eens weten hoe dat aan mij zal worden verdisconteerd, want daar rept niemand namelijk in dit artikel over.

En als laatste, ik volgen even hun beredenering, als men niet weet waar allemaal die fragmenten zich bevinden, kan men ook steeds moeilijker bij die data. Dat is dus een fabel. Want zolang hackers gewoon in staat zijn mijn data op mijn laptop te benaderen, blijft dat gevaar bestaan, dat neemt cloud computing dus niet weg.

Weer een enorme zeepbel?
Arjan van Loon  |   | 
10-05-2010
 | 
23:07 uur
Ehh, volgens mij wordt er niet gezegd dat er 75 miljard ipods zijn, maar het wordt al voorbeeld aangedragen over wat voor hoeveelheden data we praten.

Verder kan ik uw uitleg niet volgen waarin u stelt dat bij cloudcomputing mijn brief over meerdere pc's verspreid wordt opgeslagen, waarbij ik zelf ook een stuk ruimte op mijn pc moet reserveren voor documenten van derden. Volgens mij wordt e.e.a. nu verward met p2p-programmatuur zoals BitTorrent waarmee films en muziekbestanden worden gedeeld door gebruikers zelf. Dat is echt compleet wat anders dan cloudcomputing... ik verwacht dat u de definitie van wikipedia heeft gelezen, maar u heeft deze dan echt verkeerd geinterpreteerd.

Als particulier moet je bij cloudcomputing meer denken aan een omgeving waarop je kunt inloggen via het internet en vervolgens de beschikking krijgt over niet alleen je e-mail, maar ook diverse documenten die vervolgens ook nog eens online te bewerken zijn. Deze diensten zullen wellicht gratis worden aangeboden, maar er zullen ook vele betaaldiensten verschijnen.

Wel ben ik het eens dat het stuk niet al teveel toevoegt aan de opgesomde getallen. Dat het echter een onderwerp is met een enorme potentie is vrijwel zeker.

Privacy is daarbij zeker een belangrijk issue (ben daar persoonlijk ook zeker huiverig voor)! Maar werd bij de opkomst van het internet ook niet door velen beweerd dat ze daar hun pc niet op zouden aansluiten vanwege het gevaar van hacks...
Denk dat de stelling zelfs goed te verdedigen is dat documenten in veel gevallen veiliger zijn bij een aanbieder van clouddiensten dan op de eigen pc thuis (denk maar eens aan hoeveel systemen thuis besmet zijn met Spyware, omdat de gebruiker geen verstand heeft van computers). Aanbieders van clouddiensten hebben een naam hoog te houden en als de privacy wordt geschaad zal dat direct gevolgen hebben in het aantal gebruikers van die betreffende dienst.
pascal  |   | 
26-07-2010
 | 
09:04 uur
Dus in 2020 zal meer dan 50% van alle data op de cloud staan. Dus de manier waarop informatie wordt opgevraagd veranderd. Als systeembeheerder ben ik zeer benieuwd hoe dit gaat veranderen.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10