zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Efficiëntie boekhouding MKB ver te zoeken

13 april 2010 - Digitalisering bij de administratieve werkzaamheden van het MKB loopt achter op de huidige ontwikkelingen. Er wordt op grote schaal inefficiënt gewerkt met een lage standaardisatie waardoor veel tijd verspild wordt aan onnodige handelingen, de foutgevoeligheid hoog is en de administratie niet transparant is voor accountants en bedrijven.

Dat concludeert Twinfield, op basis van de Nationale Boekhoud Enquête onder ondernemingen en accountants uitgevoerd door Maurice de Hond. 



Tijd en geld

Uit het onderzoek blijkt dat door beter gebruik te maken van de beschikbare technologie veel tijd en geld bespaard kan worden. Processen kunnen verder gestandaardiseerd en geautomatiseerd worden waardoor arbeidsintensieve handelingen met een hoge foutmarge beperkt worden. Voorbeelden hiervan zijn:
• Post, zoals facturen en aanmaningen, kan rechtstreeks digitaal vanuit boekhoudprogramma’s verstuurd worden. 80 procent van de bedrijven doet dit nog steeds via de post, terwijl betalingen wel online gebeuren.
• Bankafschriften kunnen digitaal verwerkt worden. Ruim driekwart van de bedrijven typt de bankafschriften handmatig over. 

Het nieuwe werken

Uit het onderzoek kwam ook naar voren dat veel bedrijven interesse hebben in de voordelen van online boekhouden in het kader van het nieuwe werken. Dit blijkt uit de volgende conclusies:
• Online samenwerken, waardoor men altijd en overal toegang heeft tot de informatie, wordt door driekwart van de ondervraagden als een groot voordeel gezien.
• De helft van de bedrijven maakt in meer of mindere mate al gebruik van het nieuwe werken. Bij kleine bedrijven gebeurt dat in verhouding meer dan bij de grootste [een kwart van de bedrijven].
• Twintig procent van de bedrijven doet de boekhouding online en nog eens eenzelfde percentage geeft aan dat ze verwachten dat binnen twee jaar te gaan doen.
Transparantie
Online boekhoudprogramma’s dragen bij aan de transparantie van de boekhouding. Accountants en bedrijven hebben de mogelijkheid om overal en altijd via het internet toegang tot de actuele boekhouding te hebben. Bedrijven vertrouwen sterk op het advies van hun accountant bij de selectie van een boekhoudprogramma. Omdat tweederde van de accountants nog niet met een SaaS boekhoudprogramma werkt zijn er verschillen in de voor- en nadelen die verwacht worden:
• Een kleine groep van veertien procent van de accountants geeft meer dan de helft van hun klanten online toegang tot de gevoerde administraties.
• De helft van de mensen zonder online boekhoudervaring verwacht dat dit minder veilig is, dit percentage is bij mensen met online boekhoudervaring teruggelopen tot 22 procent.
• Vooral accountants zien het als een sterk voordeel dat ze bij online administraties op afstand met ondernemers kunnen meekijken en ze gelijktijdig kunnen meehelpen.

 
 Doorsturen   3 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Financial zit veilig op boekhouding en kostenbewaking
 Digitaal factureren leidt tot meer online boekhouden
 MKB-er vindt boekhouden heerlijk
 MKB'er weet nog weinig van digitale factuurverwerking
 
 
reacties
 
Marcel  |   | 
16-11-2010
 | 
15:59 uur
Zelf boekhouden kan ook maak doe een kosten baten analyse. Wat bespaar je en hoeveel uur kost het je. Tip: als je besluit het zelf te gaan doen, kies dan een gebruikersvriendelijk pakket en let niet alleen op de kosten. De besparing maak je op de boekhouder! Zie ook:
www.firmfocus.nl/NL/Financieel/zelf_boekhouden_NL.php
of
www.mkbservicedesk.nl

VDB Boekhouders  |   | 
29-06-2015
 | 
19:15 uur
Een goede boekhouder weet het maximale fiscale voordeel voor u en uw onderneming te behalen. Heb je zelf geen tijd of kennis van boekhouding, dan is uitbesteden zeer waardevol!
Boekhouder Tilburg  |   | 
22-01-2023
 | 
10:33 uur
Het is leuk om te zien hoe ver digitalisering inmiddels is gekomen. Vrijwel al onze klanten werken nu digitaal wat veel tijd, werk en kosten bespaart.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10