zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Acht tips om een mentor te vinden en goed te benutten

24 maart 2010 - Hoewel de meeste mentorrelaties ‘vanzelf’ ontstaan, kunt u ook actief op zoek gaan naar een geschikte mentor. Dan stelt Ellen Ensher, hoogleraar management aan Loyola Marymount University en auteur van ‘Power Mentoring: How Successful Mentors and Protégés Get the Most out of Their Relationships’, op Forbes. 

In een HR-cursus die Ensher geeft moeten haar leerlingen hun eigen mentor zoeken. Ze geeft ze de volgende acht tips mee. 

1. Weet wie u bent

Weet wat uw sterke en minder sterke kanten zijn. Maak een lijst van uw doelen. Waarom wilt u een mentor? Wilt u een promotie? Beter leren presenteren? Iemand die u kan adviseren omtrent uw carrière? 

2. Weet wat van een mentor verwacht
Wat zoekt u in een mentor? Probeer u de ideale persoon voor te stellen. Is dat een soort Ophrah? Waarom? Zoekt u iemand met bepaalde kennis of eerder met specifieke vaardigheden? 

3. Ga netwerken

Gebruik sociale mediasites als LinkedIn. Ook vrienden en familie kunnen van pas komen. Vergeet ook niet rond te kijken in uw netwerk van oud-klasgenoten en ex-collega’s. 

4. Wees specifiek

Ga eerst kort met een potentiële mentor om de tafel. Drink een kop koffie en vraag die persoon naar diens carrière of om advies. Kijk of het klikt en of de persoon u te bieden heeft wat u nodig hebt. 

5. Zoek meerdere mentoren

De ene kan u helpen met die promotie, die andere kan u inzicht geven in uw carrière en advies geven. 

6. Geef iets terug

Bent u een expert in sociale netwerken? Weet u veel van een onderwerp waar uw mentor zijn voordeel mee kan doen? Bied uw diensten en tips aan. 

7. Wees actief

Toon uw enthousiasme en dankbaarheid voor de hulp van uw mentor. Stuur interessante artikelen door over onderwerpen waar u het over gehad hebt. Geef eens een cadeautje. 

8. Blijf in contact

Verdwijn niet ineens van de aardbodem als u die promotie binnen heeft. Blijf met hem of haar in contact.

 
 Doorsturen   2 reacties  

 

Laatste nieuws

 Goede kansen mbo'ers op de arbeidsmarkt
 Werknemer vindt databeveiliging een taak voor de werkgever
 Aantal banen in de crypto-industrie verviervoudigd
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Vijf tips om snel op gang te komen in uw nieuwe functie
 Negen regels voor een effectieve mentorrelatie
 Tien tips voor een snellere promotie
 Zes tips voor het vinden van de juiste coach
 
 
reacties
 
JJT Hensen  |   | 
24-03-2010
 | 
09:01 uur
Het grootste plezier wat ik mijn mentor kan doen is zelf in beweging komen en laten zien wat de effecten zijn van die initiatieven. Cadeautjes voelt bij mij niet lekker. Mijn cadeautje is mijn dank, het resultaat wat ik bereik en waarin mijn mentor mij heeft ondersteund.
Civile  |   | 
24-03-2010
 | 
09:13 uur
Ik vind een aantal van die tips meer dan zinvol maar het kan net iets uitgebreider en to the point voor diegene die een 'mentor' zoeken.

Allereerst, is er een verschil tussen een mentor of coach in deze?

1. Het is heel interessant te bezien wat uw beeld van uzelf is en wat een ander vind. De waarheid ligt dan vaak in het midden. Wel een nuttige tip.

2. Wordt moeilijker te definieren. Is het niet zo dat er een duidelijke 'click' moet zitten tussen hem/haar en mij? Me unkt dat het net eender is als elke relatie die ik aan ga met een ander.

3. Netwerken is prachtig maar wanneer het alleen bij een inschrijving/of aansluiting bijft, gebeurd er ook weinig. Netwerken zijn ervoor om die contacten te onderhouden. Niet iedereen heeft dit in zich.

4. Lijkt me evident

5. Wanneer je met meerdere mentoren aan de slag gaat, als je al zover komt natuurlijk, dan bestaat het gevaar dat je energie gaat spreiden. Volgens mij is het focussen op je beste kwaliteiten te prefereren dan verspreiding van ........

6. Dat gaat niet alleen op voor die mentor. Mensen zijn door de bank niet zo gecharmeerd van belangeloos 'geven' van adviezen en tips is mijn ervaring. Sommigen vinden het 'betweterig', anderen 'arrogant'. Ik kreeg een waardevolle tip van een manager die ik meteen omgezet heb in de praktijk. Ik stel mijn kennis graag ter beschikking via een website op het internet. Dan kan een ieder daaruit vrijblijvend plukken wat past en wat diegene nodig denkt te hebben.

Is aanvullende kennis of expertise gewenst dan is er uiteraard email en/of telefoon. Ook meningen en visie middels dit medium, een hele aardige. Dat is dan bedoeld voor een breder publiek, en niet beperkend.

7. Een hele krachtige. Er is niets zo leuk om met een glimlach eens iets terug te geven. Mensen vinden het namelijk hardstikke leuk iets te krijgen, als is het maar een hebbedingetje. Wees origineel, het gaat niet altijd om een fles.

8. Benut hiervoor zoveel mogelijk de mogelijkheden die je tegenwoordig hebt. Zo ken ik iemand die het heel leuk vind een maandkrantje naar zijn kennissen en collegea te sturen met stukjes en blogjes en vraagt dan ook aan hen te reageren zodat hij weer iets heeft voor de volgende maanduitgave. Een middagje werk met hele leuke reacties.

Heel nuttig artikel die niet alleen opgaat voor het vinden van de juiste mentor maar ook het onderhouden van contacten onderling. Ik zie dat dat soms nog wel eens te weinig gebeurd. Eerlijk is eerlijk, aan dit laatste hiaat maak ook ik me wel eens schuldig.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Meer dan 100 gratis checklists voor ondernemers. Op Brisk Magazine, internetmagazine voor ondernemers.
reacties
CEO: zet ethisch handelen medewerker hoger op de bedrijfsagenda (1) 
Goed management boost de productiviteit  (1) 
Pakketdiensten vergelijken: besparen op verzendkosten (1) 
Leadgeneratie, social selling en contentmarketing niet op niveau (1) 
‘Cloudmasters’ versnellen eigen mogelijkheden om branchegenoten te verslaan (1) 
Ga tijdig met complimenten aan de slag! (1) 
Verbetering huis: verandering tuin heeft grootste voorkeur (1) 
beurs
Stijgers Dalers
Nutreco 47  3.9 %
Ballast neda 0.31  3.3 %
Nedap 50.2  2.9 %
TNT express 8.45  -9.5 %
USG people 17.2  -1.5 %
Corio 52.5  -1.1 %
Beursupdate: AEX op Wall Street
Intel boekt recordomzet, maar minder winst
Starbucks boekt hogere omzet en winst per aandeel
meer beurs
top10
Strengere eisen papiervernietiging door invoering AVG
Goed management boost de productiviteit
Nederlandse bevolking heeft financiële dode hoek
Man tevredener over hoe partner met geld omgaat dan vrouw
VCP: meer rekening houden met eisen werknemer
Tien inzichten uit 25 jaar beleggen in Emerging Markets Debt
Watjesverkoop: maak uzelf niet blij met een dooie mus
Nieuwe cookieregels bedreiging voor media-industrie
Toekomstige banen geen sciencefiction
Weinig angst voor opkomst robotcollega’s
meer top 10
vacatures
meer vacatures