zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Zes trends voor het komende decennium

13 januari 2010 - Bij de overgang naar een nieuw decennium duiken altijd overal voorspellingen op. De afgelopen weken liepen die uiteen van een wereldmunt en de verdwijning van de armoede tot het waarheid worden van de film 2012. Maar wat staat managers te wachten? David Livermore zet op Management Issues zes trends voor 2010 – op basis van de huidige ontwikkelingen - op een rij.

1. Persoonlijke ontmoetingen


Videoconferencing is en effectieve en goedkope manier geworden om te vergaderen met medewerkers die zich op allerlei plekken ter wereld bevinden. Informatie wordt echter anders verwerkt via videoconferenties en niet altijd even goed geïnterpreteerd. Dit kan een negatieve invloed op de besluitvorming hebben. onze hersens zijn namelijk geprogrammeerd voor face-to-face interactie. Bovendien staat persoonlijk contact in veel opkomende economieën nog veel hoger in het vaandel dan hier. Persoonlijke ontmoetingen worden dus weer belangrijker. Managers moeten goed af gaan wegen wanneer een vergadering een duur vliegticket waard is. 

2. Filantrokaptialisme

Samenwerkingsverbanden tussen bedrijven, overheid en liefdadigheidsinstellingen winnen aan belang om enkele van de grootste wereldproblemen het hoofd te bieden. Daarnaast zijn het de jonge managers die veel maatschappelijke betrokkenheid tentoon spreiden die de komende jaren de top gaan bereiken. 

3. China

Hoe is uw Chinees? China gaat het komende decennium op vrijwel ieder terrein een hoofdrol spelen. Het land staat op het punt Japan te verslaan als de op een na grootste economie ter wereld. Wat opvallend is, is dat hoewel managers het belang van China zeker erkennen, ze weinig weten van de geschiedenis en cultuur van deze opkomende reus. Verdiep u er eens in! 

4. Diversiteit

Er zijn nog steeds bedrijven waar een manager die niets weet van andere culturen prima kan floreren. Maar die dagen zijn binnenkort voorbij. De mobiliteit van mensen, producten en diensten neemt alleen maar toe. Niet alleen is een cultureel onderlegde manager beter in staat in te springen op diverse werknemers en markten; inzicht in andere culturen draagt ook bij aan het innovatief denkvermogen en probleemoplossend vermogen. 

5. Generatie Y
Niet alleen etnische diversiteit, maar ook leeftijdsdiversiteit gaat de manager parten spelen. De jongeren van nu bestormen de werkplek veel rustelozer dan de voorgaande generaties. Ze willen banen die net zo snel en spannend zijn als de globale, virtuele wereld waarin ze opgegroeid zijn. Ze willen geen strak omlijnde procedures maar wel continue feedback. Sociale netwerken en een smartphone zijn essentieel en bovendien verwachten ze maatschappelijke betrokkenheid en de kans om de wereld te verbeteren middels hun werk. 

6. Een bredere godsdienstoriëntatie

God is nog lang niet dood, maar er ontstaat wel een breder godsdienstbegrip, spiritualiteit en bewustzijn nu steeds meer Christenen, Moslims, Joden, agnostici en Hindoes naast elkaar werken en leven. Religieuze verschillen hebben ook op de werkplek tot aanvaringen geleid, maar een groeiend bewustzijn onder managers kan leiden tot een rechtvaardiger, eerlijker en zorgzamer bedrijfsleven – en daarmee een betere wereld. 


Bron: Management Issues
 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 De ViNT nieuwe Media top tien: privacy belangrijker dan planeet
 Zes HR trends voor 2010 – en hoe ú het verschil maakt
 De toekomst van werk: acht megatrends
 Acht megatrends voor na de recessie
 
 
reacties
 
geertrui declerck  |   | 
13-01-2010
 | 
13:30 uur
De 'trends' lijken mij wel OK, herkenbaar. Maar de ondernoot ervan blijft het 'vluchtige'. Dit zal de genoemde trends in '1-2-3' ondermijnen. Streven naar bewustzijn, rechtvaardigheid, spiritualiteit en persoonlijke feedback staan wars op een 'haastig levenspatroon'. Competitie , jachtig leven en prestatiedrang leidt ons, westerlingen, meer en meer naar depressie, moord en zelfdoding. 'Seks om de seks' leidt naar hyperactiviteit die geen normen en waarden meer stelt aan het eigen gedrag en de respons hierop van anderen, zonder leeftijdsgrenzen!
Gelieve in tegenstelling hiermee aandacht te willen besteden aan 'diepgang', 'tijd nemen', het NU-tijdperk - met aandacht voor het nu, verleden, heden en toekomst'. Iedereen kent angsten, twijfels,vragen, onzekerheden. Deze zijn inherent aan 'mens-zijn', aan het'geworpen zijn in de wereld'. Voel je 'geworpen', maar doe er iets fundamenteels mee, zou ik zeggen... Ieder heeft zijn eigen weg te gaan en ieder kent zijn eigen doornen op zijn/haar pad. Als we die doornen uit de weg gaan leiden we een zinloos, doods, bestaan...LEEGTE EN WANHOOP.

Geertrui Declerck
pedagoge (master)

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10