zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

VNO-NCW en MKB-Nederland pleiten voor sterker HBO

21 december 2009 - Het hoger beroepsonderwijs (HBO) en het bedrijfsleven moeten op landelijk niveau overleggen. HBO-instellingen opereren nu te veel op afstand van het bedrijfsleven. Als het HBO goed opgeleide studenten met goede kansen op een baan wil afleveren, dan is een inhoudelijke inbreng van brancheorganisaties van wezenlijk belang.

Dat zeggen VNO-NCW en MKB-Nederland in hun gezamenlijke nota 'Stelselmatig samenwerken; een agenda voor HBO en bedrijfsleven', die vorige week naar het ministerie van OCW, Tweede Kamer, HBO-Raad en andere relevante partijen is gestuurd. Door een gebrekkige afstemming met het bedrijfsleven op landelijk niveau worden belangrijke kansen gemist. De ondernemingsorganisaties doen een aantal voorstellen om de onderlinge samenwerking te verbeteren. 



Afstand

VNO-NCW, MKB-Nederland en de bij hen aangesloten branches vinden dat HBO-instellingen te veel op afstand van het bedrijfsleven opereren. Dat is jammer, want juist de brancheorganisaties overzien de vraag in de markt en de ontwikkelingen in hun sector die van belang zijn voor de inhoud van het onderwijs. 

Overleg
De ondernemingsorganisaties willen naar structurele, landelijke overleggen tussen branches en HBO-instellingen, te beginnen met een aantal pilots. Belangrijk is dat daar bindende afspraken worden gemaakt. Niet alleen over de inhoud van de opleidingen, maar ook over de behoefte aan masteropleidingen en associated degrees, stages en de instelling van en samenwerking met lectoren. 

Onderzoek
De organisaties constateren verder dat er vanuit zowel het bedrijfsleven als de scholen behoefte is aan versterking van het toegepaste, praktijkgerichte onderzoek in het HBO. Zij willen dat de overheid daarvoor systematisch geld uittrekt. 

Scholing
VNO-NCW en MKB-Nederland vinden ook dat hogescholen een grotere rol moeten spelen in het aanbieden van scholing voor werkenden. De huidige deelname van werkenden aan deeltijdstudies aan hogescholen daalt, omdat het aanbod te weinig op hun situatie en behoefte is gericht. Particuliere scholen doen het op dit punt veel beter. 

HBO versus WO
VNO-NCW en MKB-Nederland zijn voor handhaving van het onderscheid tussen HBO en WO. HBO is meer toepassingsgericht en maakt gebruik van beschikbare kennis, terwijl het WO meer analytisch is en op onderzoek gericht. Aan beide hebben bedrijven in de praktijk behoefte.

 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Baan staat ver weg van opleiding en dromen
 Goede manager blijft schaars – zes tips om hem beter op te leiden
 Werknemer kiest opleiding als wapen tegen ontslag
 Topmanager moet terug naar de school
 
 
reacties
 
Marjolein Hins  |   | 
22-12-2009
 | 
11:02 uur
Dit hebben collega's van mij ook al geconstateerd en zijn dit jaar Q-Studiesucces (www.qstudiesucces.nl) gestart.

Dat vindt momenteel een toenemende aandacht van HBO instellingen en de eerste opdrachten zijn gegeven om hen te begeleiden in hun ontwikkeling. Vanuit maatschappelijk betrokkenheid en oprechte interesse en aandacht wordt er ingezet op meer studiesucces voor alle stakeholders (student, ouders, docent, bedrijfsbegeleider en het bedrijfsleven).

Mooie ontwikkeling dat de muren tussen diverse hokjes worden afgebroken en er meer samenwerking en verbinding komt en dat ieder zijn/haar eigen verantwoordelijkheid neemt.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10