zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

De toekomst van werk: acht megatrends

18 november 2009 - Werk bevindt zich in een ingrijpende transitieperiode, vergelijkbaar met het tijdperk van de industriële revolutie. Op 26 november vindt de officiële boekpresentatie van 'De Toekomst van Werk' plaats. Een trendboek waarin PiCompany-directeur Martijn van der Woude en trendwatcher Adjiedj Bakas beschrijven welke acht megatrends bepalend zijn voor de toekomst van werk.

Alvast een tipje van de sluier:



Megatrend 1. Naar radicaal ander onderwijs en nieuwe manieren om talent te ontwikkelen
Het traditionele klassikale onderwijs gaat de komende tijd drastisch veranderen om bij te kunnen blijven met de snelle kennisgroei. We gaan toe naar een tijdperk van levenslang leren/ Er komt meer verwevenheid tussen onderwijs en bedrijfsleven. E-learning rukt op, multitasking en multi-mapping worden normaal; studeren, msn'en en twitteren tegelijk kan iedereen straks. Ook spelend leren, onder andere via games wordt steeds belangrijker. Lifehacking wordt de manier om de enorme hoeveelheid informatie die tot u komt te ordenen. Creatief omgaan met lerarentekorten wordt noodzakelijk in de vergrijzende samenleving. Ervaringsleren wordt belangrijk in de belevingseconomie. Internationaal en intercultureel leren denken en werken worden noodzakelijk.

Megatrend 2. Naar vernieuwde banen, andere sociale zekerheid en vervaging tussen werkgever en werknemer
De banen en branches van de toekomst worden gedomineerd door de opkomst van zzp'ers. Groepen zzp'ers zullen zich straks gezamenlijk verhuren aan een werkgever (bijvoorbeeld verpleegkundigen in een ziekenhuis) of zullen groepsgewijs pensioenen of ziektekostenverzekeringen aankopen. Er komen verschillende levensloopregelingen, pensioensoorten en -vormen. Mensen nemen vaker een sabbatical en kunnen daarna totaal ander werk gaan doen. Horizontale loopbaanontwikkeling komt vaker voor. Hypotheekzekerheid kan worden gekoppeld aan talent, zoals bij sommige piloten al gebeurt. U kunt straks twee banen of loopbanen tegelijk hebben. U kunt u per levensfase omscholen voor een totaal ander beroep. Werken tot uw 75e wordt de norm.

Megatrend 3. Naar divers talentmanagement en een nieuwe positie voor de vakbond, OR en werkgeversorganisatie
Hogeropgeleiden ontwikkelen zich qua werk anders dan de laagst opgeleiden. Maar in beide groepen ontstaat een diversiteit aan werkinvulling en behoefte aan leiding, dagindeling, work-life-balance, enzovoort. Vakbonden, ondernemingsraden en werkgeversorganisaties moeten werken aan een nieuwe invulling van hun taken. Multinationals krijgen andere organisatievormen. Bedrijven moeten medewerkers anders binden en boeien.

Megatrend 4. Naar technologisering van werk
Technologie verandert werk ingrijpend, bijvoorbeeld in de baan van secretaresse, maar ook in fabrieken werken straks meer robots dan mensen. Technologie maakt het mogelijk om rotklussen weg te automatiseren, zoals de oven schoonmaken. Het personaliseren van de werkomgeving wordt mogelijk. Mensen kiezen steeds meer voor eigen groepjes en gemeenschapjes en vinden daar troost, (h)erkenning, warmte en geluk. Huwelijken en andere duurzame relaties ontstaan steeds vaker op het werk, overspel overigens ook.

Megatrend 5. Naar nieuwe zingeving in werk en andere ethiek
Lokaal en globaal vermengen zich tot glocalisering. Maar de verdergaande internationalisering maakt ook betrekkelijk nieuwe dingen tot realiteit in het werk, zoals werken met nieuwe culturen die gaan domineren uit Azië. Jongeren willen zinvol werk doen en werk dat ze als zinloos ervaren, vermijden ze. Waar vroeger betrokkenheid en toewijding aan een organisatie leidend was, wordt nu persoonlijke groei en ontwikkeling de leidraad voor werk. De work-life-balance wordt een steeds belangrijker onderwerp voor werkgevers om mee om te gaan.

Megatrend 6. Naar andere werk-privé-verhoudingen en nieuwe vormen van zelfmarketing
U wordt straks anders 'employee of choice' in de nieuwe tijd. Er komen 'family hubs' van waaruit u werkt. Er komen minder expats en ze gaan anders werken. In sommige branches en functies zet de feminisering van de arbeid door. In met name nieuwe branches wordt machismo de norm. Werknemers doen meer privé-zaken tijdens werktijd en werken meer in hun vrije tijd. Gebruik van cv's en het controleren van vervalste cv's wordt een belangrijke taak voor HR-specialisten. Privacy bestaat niet meer en de inzet van Hyves en Google op de arbeidsmarkt wordt uitgebreid.

Megatrend 7. Naar nieuw leiderschap
De toekomst van de baas is ongewis. Leidinggevenden liggen meer onder vuur. Leiding geven in de nieuwe tijd is niet een ieder gegeven. Leidinggevenden, vooral aan de top, worden gezien als ordinaire zakkenvullers en wanpresteerders. Sowieso neemt het aantal leidinggevenden af. Vormen van zelfsturing nemen toe. Er komen andere leiderschapsstijlen. Duurzaam leiderschap is de trend.

Megatrend 8. Verschuiving van de economie van West naar Oost
De nieuwe wereldorde wordt Aziatisch gedomineerd, maar het Westen blijft een grote creatieve macht houden. Goede ideeën bloeien immers in culturen van vrijheid, tolerantie en onverschilligheid, en die zijn er veel in het Westen. Gebieden die het meest te bieden hebben voor de moderne professional zijn straks BRIC, de Golfstaten, Europa en Amerika. Er is dan een wereldwijde 'werkcultuur', hoewel er verschillen blijven. Taoïsme en hindoeïsme brengen andere leiderschapsstijlen voort. De managementfilosofe in de toekomst kan oosters, Angelsaksisch, Rijnlands of taoïstisch zijn.

 
 Doorsturen   6 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Acht megatrends voor na de recessie
 Social network-marketing is dé trend van 2009
 Vijf trends die werken voorgoed zullen veranderen
 Cloud computing verandert bedrijven in hoog tempo
 
 
reacties
 
peter  |   | 
18-11-2009
 | 
08:58 uur
In 2000 zouden we toch in ''het gerobotiseerde huis van de toekomst '''' wonen ??

Sorry, ik zal wel te nuchter zijn om dit allemaal serieus te nemen.
Laat men (en daar lees ik niets over) eerst maar eens zorgen dat managers collectief hun vaak diepgewortelde wantrouwen tegen (flexibel)thuiswerken wegnemen.

En werken tot mijn 75e ?? geen haar op mijn hoofd die daaraan denkt.

gert  |   | 
18-11-2009
 | 
13:07 uur
Science Fiction!
Interessant genre. Toch moeten we na de graaicultuurcrisis onze horizon verbreden en de
positieve punten mee nemen. Op naar 2010!
Jos Eussen  |   | 
18-11-2009
 | 
19:36 uur
Mijne heren, mijn complimenten en uitnodiging; deze visie op de toekomst heeft nauwe raakvlakken met de visie van het Leadership Forum Leren voor de Toekomst waarin bedrijfsleven, wetenschap, scholen en maatschappelijke instellingen de transitie van het leren/onderwijs bezien en stimuleren, samenkomend in het OPEDUCA Concept en -Project.

met een hartelijke groet,

Jos Eussen
Loek Koster  |   | 
19-11-2009
 | 
08:31 uur
Prima stuk. Vaker dergelijke stukken publiceren. Gelet de technische mogelijkheden kunnen de ontwikkelen weleens veel sneller gaan dan we denken. We staan aan een vooravond van ....?, ja wisten we het maar. De hypotheekbaan is flink terrein aan het verliezen.
Leiderschap, met name persoonlijk leiderschap, lange termijn denken, emotionele intelligentie, inzet van rechter hersenhelft wordt steeds belangrijker.Economie is veel meer dan alleen maar geld verdienen (Heertje). Heel spannend allemaal.

Een leuk, en leesbaar boek hierover is; ''This is you wake-up call'' personal branding in turbulente tijden. Van Cees Harmsen en Rolf Rosenmoller.

Succes allemaal maar vooral heel veel plezier,
Loek Koster

Kim Castenmiller  |   | 
23-11-2009
 | 
09:52 uur
Mooi artikel! En maakt me nieuwsgierig naar het boek.

De trends zijn herkenbaar. En hoe ze dan ook precies gaan uitpakken, ik ben ervan overtuigd dat deze bewegingen er komen, sterker nog: er nu al zijn.

Ik ben zelf veel bezig met hoe de slag te maken naar de toekomst, hoe organisaties hierop in kunnen spelen.

Maar er is ook nog veel werk aan de winkel als het gaat om écht besef wat dit betekent. Er was niet eerder een tijd waarin vooruitkijken en écht vanuit een gegronde toekomst visie opereren zo noodzakelijk was als nu.


Kerstpakketten  |   | 
12-05-2011
 | 
16:24 uur
Interessant. Duurzaam leiderschap. Klinkt veelbelovend. Wel tijd dat de zakkenvullers van de top af komen in elk geval.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10