zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Nederland vergadert vierkant verkeerd

16 oktober 2009 - Een baropstelling is beter voor de groepseenheid en samenwerking, een huiskamersfeer is optimaal voor gevoelige onderwerpen en de ovale tafel voldoet beter voor veel andere vergaderdoelen. Door de inrichting aan te passen aan het doel van de vergadering wordt er efficiënter, nuttiger en plezieriger vergaderd.

TNO onderzocht het effect van verschillende vergaderopstellingen in afhankelijkheid van het doel van de vergadering. Opvallend resultaat uit dit TNO-onderzoek: de gangbare vierkante vergaderopstelling scoort significant minder goed dan de andere drie onderzochte opstellingen: bar, huiskamer en ovale vergadertafel. De vierkante vergadertafel heeft met name een minder gunstig effect op groepscohesie, betrokkenheid bij de inhoud, aantal mensen in het blikveld, een veilig klimaat en de overlegsfeer. 

Vergaderopstelling aanpassen

25 procent van onze werktijd vergaderen we. Dat doen we vaak in een vierkante vergaderopstelling. En die scoort volgens de test van TNO juist significant minder goed dan de drie andere door TNO onderzochte opstellingen: bar, huiskamer en ovale vergadertafel. Uit eerder TNO-onderzoek was al bekend dat met dezelfde kwaliteit van de besluitvorming en dezelfde resultaten een vergadering een derde korter kan worden door staand te vergaderen. Al met al is er voldoende reden om te pleiten voor verschillende andere opstellingen, waardoor de inrichting passend bij het doel van de vergadering kan worden gekozen en vergaderen efficiënter, nuttiger en plezieriger verloopt. 

Groepscohesie
De barkruk-inrichting wordt in het TNO-onderzoek beoordeeld als doelmatig en oplossingsgericht, geschikt voor een innovatief klimaat en goed voor samenwerking en het genereren van ideeën. Dit is belangrijk, want door de toename van het nieuwe werken (meer onderweg en thuis werken) komt de groepscohesie onder druk te staan. Mensen voelen zich minder verbonden met het werk. De juiste vergadertafel kan de groepscohesie gunstig beïnvloeden en dat doet de vierkante vergadertafel niet.

 
 Doorsturen   4 reacties  

 

Laatste nieuws

 Koopkracht blijft achter
 Millennials geven topmanagement nieuwe betekenis
 Haastige spoed is goed - omslag naar nieuwe economie in 2025
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Lang vergaderen kan trombose veroorzaken
 Vermijd de spits, ga telefonisch vergaderen
 Staand vergaderen scheelt miljarden
 Tien tips voor succesvolle vergaderingen
 
 
reacties
 
Henk  |   | 
16-10-2009
 | 
17:22 uur
Nog veel betere resultaten zijn te halen door de zes denkhoeden methode van Edward de Bono toe te passen. Ons denken wordt beheerst door ik heb gelijk en jij hebt ongelijk en als gevolg daarvan eindeloos argumenteren. De genoemde methode structureert het denken en vermijdt het argumenteren (niet de argumenten) met als resultaat meer ideeŽn, meer beslissingen in veel kortere tijd (tot 50% minder). Dit is onafhankelijk van de inrichting.
Trojan  |   | 
16-10-2009
 | 
19:26 uur
Allemaal onzin!!! Gaan we straks ook kijken hoe we onze auto parkeren en wat de invloed daarvan is op onze productiviteit??? We overengineren de maatschappij. Hoe lang nog voordat emoties worden vastgelegd in protocollen???????
Jos Verveen  |   | 
17-10-2009
 | 
14:47 uur
Je zou ook kunnen concluderen dat het fenomeen 'kantoor' beter kan worden afgeschaft. Immers, de huiskameropstelling hebben mensen al thuis (waarom niet je collega's thuis uitnodigen?) en de zogenaamde 'barkruk-inrichting' krijg je er bij het bezoek aan een cafe meestal gratis bij. En onze keukentafels zijn vaak ovaal. Het zou een hoop vierkante meter lucht aan kantoor- en vergaderruimte schelen. Bovendien vind ik het altijd wel leuk om bij collega's thuis te zijn.
Eelco  |   | 
19-10-2009
 | 
10:32 uur
@Jos

De maatschappij verandert en mensen willen ook veranderen. De na-oorlogse kantoren met strakke ritmes en zogenaamd zeer productief ingerichte werkhokjes passen helemaal bij de tijd van structuur en weer orde krijgen. Mensen merken nu weer meer dat ze vrijer worden door geen oorlog meer dicht bij huis te kennen, geen schaarste en veel meer vrijheid hebben dan voorheen (alles mag en kan toch in Nederland?) Mensen willen zeker ook wat vaker thuis werken maar mensen die dat veel en vaker doen zien vaak ook wel de nadelen (kinderen, afleiding, partner thuis, niet alle middelen) .. Dus een vrijere inrichting die beter de wensen beantwoord van medewerkers als het gaat om verschillende werksituaties dan is dat zeker iets waar aan gewerkt moet worden. De vierkante tafel is gewoon niet handig voor je blikveld en het intuÔtieve gevoel om op een hoek te zitten denk ik.. De bar opstelling werkt inderdaad wel prettig omdat mensen het met 'buiten werktijd' associŽren. Het is dus zeker allemaal geen 'onzin' , we moeten ook zeker niet alles in protocollen stoppen, maar goed kijken naar hoe menselijk gedrag verandert door hun persoonlijke groei en inzicht. En daar kan best een beetje in gestuurd worden.. je gordel doe je ook om omdat je het piepje zat bent, je gaat dan niet vertellen dat de dealer het eruit moet halen.. dus ook in werkomgevingen kunnen ondernemingen ten behoeve van een betere gezondere werkomgeving mensen een hoek insturen omdat het bewezen prettiger is... leuk vak psychologie en werkomgevingen...

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Meer dan 100 gratis checklists voor ondernemers. Op Brisk Magazine, internetmagazine voor ondernemers.
Data Recovery Nederland haalt voor klant 115 bitcoins terug
reacties
Vier dingen die managers moeten kunnen (1) 
Consument wil geen auto meer bezitten (1) 
Dat is logisch (1) 
Wat betekent een kostbare fout voor mijn positie? (1) 
Smart Industry, revolutie of evolutie? (2) 
Kunstmatige Intelligentie: 2,5 miljoen banen op de tocht (1) 
Geen waardering voor vrouwen die onderhandelen tijdens sollicitatie (1) 
beurs
Stijgers Dalers
Doc data 1.78  87.4 %
Altice 10.44  10.5 %
Value8 5.44  5 %
TNT express 8.45  -9.5 %
Groothandels 49.3  -3.3 %
Brill kon 34.6  -1.7 %
Beursupdate: AEX op Wall Street
Wall Street overwegend in het groen
Consumentenkrediet VS groeit harder
meer beurs
top10
Vier dingen die managers moeten kunnen
Leidinggevende scoort onvoldoende voor begrip ex-kankerpatiŽnten
Lagere lening door leaseauto, abonnementen en studieschuld
Niet langer veilig achter de firewall
Minder kans op armoede met gewone baan
Vacatures in Amsterdam moeilijk te vervullen
Breng mensen en technologie in balans
Slechts twee op de vijf bedrijven beveiligen cloudgegevens met encryptie
Business interruption en cyber-incidenten grootste risicoís voor bedrijven
Leaserijder wil data delen voor onderhoud, minder files en verkeersveiligheid
meer top 10
vacatures
meer vacatures