zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Voor het eerst meer optimisten dan pessimisten onder Europese CFO's

18 september 2009 - Het optimisme onder CFO’s over het herstel van de economie en het bedrijfsleven neemt over de hele wereld toe, Azië voorop. Dat blijkt uit de CFO Survey, een wereldwijd onderzoek onder financieel directeuren, uitgevoerd door Duke University en de Universiteit van Tilburg. In Europa is het aantal optimisten voor het eerst weer groter dan het aantal pessimisten.

Over de hele linie zijn de verwachtingen minder somber en minder extreem dan in de voorafgaande kwartalen. Toch zal de werkgelegenheid waarschijnlijk afnemen, en duurt het nog enkele jaren voordat het personeelsbestand terug is op het niveau van eind 2007. En hoewel het aantal orders toeneemt, blijft de vraag van de consument de belangrijkste zorg van de Europese CFO’s. 



Meer optimisten

De meerderheid van de CFO’s in de VS (58 procent) en Azië (75 procent) is nu optimistischer over de economie van hun land dan in het voorgaande kwartaal. Waren CFO’s in Europa het afgelopen half jaar in vergelijking met hun Amerikaanse en Aziatische collega’s nog overwegend pessimistisch, nu worden ook zij in rap tempo positiever. Inmiddels is 52 procent van de Europese CFO’s optimistischer over de economie in het eigen land, en 47 procent is positiever over de financieel-economische vooruitzichten van de eigen onderneming. In Europa is het aantal optimisten voor het eerst sinds enkele kwartalen weer groter dan het aantal pessimisten. 

Herstel
CFO’s in Europa verwachten dat het gemiddeld nog ruim negen maanden duurt voordat het herstel inzet, hun collega’s in de VS rekenen op nog geen zeven maanden en in Azië op zo’n vijf maanden. Dit strookt overigens met het op 14 september gepubliceerde forecast report van de Europese Commissie, dat in de nabije toekomst een einde van de krimp voorziet, ofschoon de impact van de kredietcrisis op de arbeidsmarkt en overheidsfinanciën volgens het rapport nog langere tijd merkbaar zal zijn. 

Afnemende consumententvraag
Cijfers die het optimisme onder Europese CFO’s bevestigen, betreffen de toename van het aantal orders. Een kleine meerderheid (54 procent) van de Europese bedrijven ziet een toename in het aantal orders ten opzichte van het vorige kwartaal, zowel uit eigen land (60 procent toename) en andere Europese landen (35 procent), als uit Azië (33 procent) en de VS (elf procent).
Wat CFO’s ook dit kwartaal de meeste zorgen baart is de afnemende vraag van de consument. Nummer twee op het zorgenlijstje is het bancaire systeem. Het derde aandachtspunt wordt gevormd door de kredietmarkten, en dan met name de verkrijgbaarheid en kosten van kredieten. 

Werkgelegenheid

Onverminderd pessimistisch blijft de Europese financieel directeur over de werkgelegenheid. Vergeleken met de afgelopen twaalf maanden zal het gemiddeld aantal medewerkers in het eigen bedrijf de komende tijd met vier procent dalen. Bij bijna de helft van de respondenten daalt het personeelsbestand in het eigen bedrijf ten opzichte van eind 2007. Opvallend daarbij is dat 27 procent van hen verwacht dit peil nooit meer te zullen bereiken. De Amerikaanse en vooral de Aziatische collega’s zijn wat dat betreft iets optimistischer. 

Normalisering in zicht
De afgelopen kwartalen laten zien dat Europese CFO’s steeds minder extreme veranderingen verwachten voor de nabije toekomst. Weliswaar verwachten bedrijven zes procent minder dividend uit te betalen dan in de laatste twaalf maanden, zullen de kapitaaluitgaven met bijna vier procent afnemen en wordt er vier procent gesneden in marketing. Maar in de vorige survey waren de respondenten een stuk pessimistischer. Bovendien lijkt er een eind te komen aan bezuinigen op andere fronten, zoals R&D-uitgaven. De normalisering van de economie lijkt in gang gezet.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 CFO verwacht pas op zijn vroegst in 2010 herstel
 CFO: ‘Dieptepunt recessie voorbij’
 CFO ziet grote kansen in crisis
 CFO is extreem pessimistisch
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10