zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Werkgever wil crisis door met bestaande personeelsbestand

9 september 2009 - Werkgevers in Nederland verwachten voor het aankomende kwartaal geen verdere teruggang in hun personeelsbestand. Het aantal werkgevers dat van plan is in het vierde kwartaal nieuwe medewerkers aan te trekken blijft ongeveer gelijk aan het vorig kwartaal wat zou kunnen duiden op stabiliteit.

Ook het aantal werkgevers dat er van uit gaat dat het personeelbestand zal reduceren, verandert niet significant.  Dit blijkt uit de Manpower Arbeidsmarktbarometer. Het netto werkgelegenheidscijfer voor het vierde kwartaal van 2009 komt uit op 0 procent. In het vorig kwartaal stond het cijfer ook op 0 procent. 



Geen verslechtering
Haiko van der Pol, woordvoerder Manpower, licht het cijfer voor het laatste kwartaal van 2009 toe: "Het cijfer lijkt aan te geven dat werkgevers niet verwachten dat de economische tegenwind snel voorbij zal zijn. Niettemin wordt er geen verdere verslechtering verwacht. Werkgevers blijven aanhoudend terughoudend met het afscheid nemen van personeel; ze proberen zo veel mogelijk de crisis door te komen met hun huidige personeelsbestand. Dit komt waarschijnlijk voort uit een langere termijn visie dat de arbeidsmarkt weer aan gaat trekken." 

Vergelijking op regionaal niveau

In drie van de vier regio's in Nederland vertoont het netto werkgelegenheidscijfer voor het komende kwartaal een kleine teruggang ten opzichte van het vorig kwartaal. Alleen in het Oosten van Nederland zijn werkgevers optimistisch. Het netto werkgelegeheidscijfer komt daar uit op +elf procent. Dit opmerkelijke resultaat wordt veroorzaakt door het verschil in verwachtingen van werkgevers ten aanzien van het aannemen van personeel: twaalf procent voor het aankomend kwartaal ten opzichte van vijf procent in het vorig kwartaal. Ook het percentage werkgevers in het Oosten dat verwacht personeel af te moeten stoten is enigszins afgenomen (van vier naar een procent). 

Verschillen per branche

De werkgelegenheidscijfers voor het komende kwartaal laten zien dat nu ook in de Bouwsector de verwachtingen van werkgevers minder positief gestemd zijn. Het cijfer voor deze sector komt negatief uit (-drie procent, waar het vorig kwartaal nog op twee procent stond). Ook in de sector Transport, Opslag en Communicatie zijn werkgevers flink somberder dan het voorgaande kwartaal. Het cijfer laat maar liefst een daling zien van twaalf procentpunten (van +vier procent naar -acht procent).
Optimistischer zijn de werkgevers in de Productiesector: drie procent van de werkgevers verwacht personeel aan te nemen in de maanden oktober, november en december (waar in vorig kwartaal het cijfer op -zeven procent uit kwam).

 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Uw assistent maakt zich erg bezorgd om crisis
 Afstoten personeel vergt uiterste zorgvuldigheid
 Bedrijven snijden te snel en te diep in het personeelsbestand
 Personeelsbestand vertoont voorlopig weinig vernieuwing
 
 
reacties
 
Ad de Beer  |   | 
9-09-2009
 | 
10:56 uur
zeer verstandig. En de komende tijd investeren in het personeelsbestand, meer polivalentie en meer policompetentie waardoor de organisatie lenig wordt, waardoor de nieuwe crisis, de employment crisis met vertrouwen tegemoet kan worden getreden.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10