zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Vier tips om niet te vervallen in micromanagement

2 juli 2009 - Bent u het onbewuste slachtoffer van uw eigen masochisme en vervalt u in micromanagement? Het probleem is dat het vaak niet makkelijk te herkennen is.  En ondertussen kan het uw werk danig in de weg staan omdat u verzandt in details en uw werkzaamheden niet af krijgt.

Hieronder enkele tips van HarvardBusiness om de micromanager in u onder controle te houden, maar ook om de situaties te herkennen waarin u juist van hem kunt profiteren. 



1. Verlies het grote geheel niet uit het oog
De typische micromanager heeft de neiging zich te verliezen in details. Betrapt u zichzelf daarop en merkt u dat het u frustreert dat elke taak daardoor uitmondt in een opgave die zijn weerga niet kent? Breng dan weer even het grote geheel, het uiteindelijke doel in gedachten. Dat voorkomt niet alleen frustratie maar zorgt er bovendien voor dat u uw werk sneller af hebt. 

2. Ga niet meteen corrigeren
Geef uzelf de kans eerst het grote geheel te overzien. Als u net aan een taak of project begint, zorg dan eerst voor een gefundeerde basisstructuur voor u zich bezig gaat houden met details en het corrigeren ervan. U ondermijnt uw werk alleen maar als u als een zich als een havik op elk klein detail stort en elk foutje al wilt corrigeren voor het project uberhaupt van de grond is gekomen. 

3. Delegeer beslissingen

Elke micromanager heeft moeite met delegeren. Lukt het u niet om taken uit handen te geven, begin dan met het uitbesteden van kleine beslissingen. Natuurlijk moet u bepaalde dingen zelf doen, maar soms kan een kort beraad met een collega of vriend u helpen veel sneller een goede beslissing te nemen. In uw eentje kunt u nogal vastlopen en een ander gezichtspunt kan dan enorm helpen. 

4. Erken dat micromanagement soms ook nuttig kan zijn

Kwaliteit is deels afhankelijk van de details. Kleine imperfecties kunnen een mooi resultaat teniet doen. Dan is het zeker handig dat u iemand bent die die details niet over het hoofd ziet.

 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Een goede CEO doet niet aan micromanagement
 Manager is te gek op macht om te delegeren
 Tien geheimen van succesvol delegeren
 Vijf manieren waarop projecten mislukken
 
 
reacties
 
Ton  |   | 
8-07-2009
 | 
15:31 uur
Lol, weer een stukje jargon aan mijn vocabulair toegevoegd: De micromanager. Klinkt wel grappig en ik tik dit dan ook met een schuddebuik van het lachen. Die vergeet ik zo gauw niet.
Ik herken hem maar al te goed in de beschrijving. Jammer die had ik bij mijn exit al moeten weten. Daarmee ik waarschijnlijk de directie ook mee aan het lachen gekregen destijds. Tenzij deze naam al overal bekend is behalve bij mij.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10