zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Langer doorwerken is vaak niet mogelijk

24 juni 2009 - Doorwerken na je 65ste is voor veel mensen onmogelijk. Veel ouderen krijgen gezondheidsproblemen en moeten afhaken op de arbeidsmarkt. Dat stelt Dorly Deeg, hoogleraar Epidemiologie van de Veroudering. Deeg volgt sinds 1992 55-plussers in hun dagelijks functioneren en kijkt elke drie jaar hoe het met hen gaat.

Uit haar bevindingen blijkt dat mensen weliswaar langer leven, maar dat ze vaak niet langer gezond blijven. Vooral ouderen met een lage opleiding blijken een slechte gezondheid te hebben. En juist deze groep zou langer aan het arbeidsproces deel moeten nemen. 



Flexibel

Minister Donner en zijn collega’s praten te ongenuanceerd over verhoging van de AOW, stelt Deeg Zij vindt dat je hiermee flexibel moet omgaan. Volgens haar kun het recht op AOW beter laten afhangen van het gewerkte aantal jaren.

 
 Doorsturen   8 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Jongeren willen niet langer doorwerken
 We willen helemaal niet langer werken!
 ‘Doorwerken tot 70ste is helemaal niet aan de orde’
 Enthousiasme over doorwerken tot 65e stijgt
 
 
reacties
 
Willem  |   | 
6-07-2009
 | 
22:27 uur
Nou, in ons bedrijf zijn met ingang van dit jaar de ouderendagen vervallen, dat was discriminatie naar de jongeren...., er is als alternatief wel een nieuw ''levensfase gericht personeelsbeleid'' ingevoerd, er is nu mogelijkheid om vier dagen negen uur in de week te gaan werken, maar dat geldt niet voor de buitendienst (rayonmanagers werken normaliter veel meer uren dan 40 in de week..., dus dat gaat niet), laat ik nou al 21 jaar in de buitendienst werkzaam zijn.... Maar het ouderschapsverlof, kinderopvang, zorgverlof, jubilea gratificaties en mogelijkheden om je verder te bekwamen in je werk via studies is fors uitgebreid alleen als je 58 jaar bent, na 41 werken geld dat niet meer, je bent niet ''flexibel en leergierig genoeg'' meer dus investeren, ho maar.
Ik krijg te horen dat ik wel het boegbeeld en grote voorbeeld ben voor de jeugd (ondanks mijn kapotte rug) en dat men trots is op mij, ik ben een lopende encyclopedie, bijzonder creatief en een geweldige ''nestor'', maar intussen mag (moet) ik nog steeds 65 uur in de week, de komende zeven jaar Of negen???) ZONDER extra verlofdagen en geen expliciet HRM-beleid meer voor de echte ouderen doorwerken . Het klinkt allemaal zo leuk, maar ik vind dat ouderen van na 1950 gewoon flink de dupe zijn. Een leven lang betalen voor alle voorzieningen, schoolgeld, boekengeld, geen kinderopvang maar moeder thuis, kinderbijslagen gehalveerd of afgeschaft enz. enz. en nu zelfs geen heel AOW'tje meer als ik 65 ben, want mijn vrouw werd (wordt) geacht ook te werken tot haar 65e. Dus na mijn 65e nog 2 jaartjes wachten....
Mijn HRM manager zei me onlangs dat ik in de toekomst echt wel vier dagen in de week mocht gaan werken als ik 20% van mijn salaris inlever, tja, het kan verkeren.... Mijn premiespaarregeling/spaarloonregeling/ levensloopregeling/sparen prepensioen/fiscaal gunstig lijfrente sparen zijn ook allemaal, voor deze generatie die er nu echt iets aan zou gaan hebben, met gezwinde spoed afgeschaft. Leve onze oh zo betrouwbare overheid, leve het management in het blauwe pluche in Den Haag, laat eens een jaartje of wat een stalen koker om je lijf plaatsen en vraag je dan eens af of je zo, (ook zonder pijn) nog minimaal zeven, wat, negen jaar wilt doorwerken!!!
Willem  |   | 
24-06-2009
 | 
19:15 uur
Inmiddels 58 jaar, 41 jaar (!)gewerkt, rug op drie plaatsen vastgezet na drie hernia's, tijdelijke verlamming rechter arm.... maar, nog steeds voor 100% aan het werk. Mijn collega's zijn inmiddels met 58 jaar allemaal mogen stoppen.
Inmiddels vind ik het zelf ook mooi geweest, ieder dag met medicijnen, pijn en stress werken is geen pretje meer met het idee dat ik nu nog minimaal zeven jaar door moet. Fatsoenlijke opties zijn er niet meer. Waarom wordt er niet individueel gekeken naar de oudere werkende, o.a. zijn arbeidsverleden, inzet, gezondheid en premies die hij opgebracht heeft..... Soms hoeft het leven niet meer (!) voor mij heer Donner, het is dat ik een lieve echtgenote heb en twee studerende kinderen (universiteit), dat houdt me dagelijks nog op de been. En dan heeft u het ook nog over twee extra jaren werken?
Paul Lucardie  |   | 
29-06-2009
 | 
08:44 uur
Uit eigen ervaring (ik ben nu 60)weet ik, dat mensen tot pakweg 45/50 jaar gemakkelijker 40-50 uur zouden kunnen werken, vanaf ca. 55 jaar wordt de prestatie minder. Als je zoals ik tot je misschien wel 67-70 jaar wil doorwerken, is het goed om dan over te schakelen op 4 dagen en vanaf 65 jaar bijv. 3 dagen. Bij een modern HRM-beleid is een dergelijk levensloopbestendig personeelbeleid mogelijk.
Annevelink  |   | 
5-03-2011
 | 
15:36 uur
Wat ik jammer vind aan de discussie over langer doorwerken:
Men gaat alleen van het fysieke aspect uit,maar gaat voorbij aan de afname van de hersenfunctie bij het ouder worden. Het is niet voor niets dat zaken als dementie veel meer voorkomt dan vroeger simpel weg omdat de verjonging van lichaam en geest niet synchrone loopt. Iedereen weet wat ik bedoel wanneer er weer een nieuwe vinding (gadget) op de markt komt bijv de nieuwste Ipod of Mob, je merkt dan dat je vanaf 55 niet meer in alles meegaat in deze ontwikkeling en begint langzaam nieuwe vindingen buiten de deur te houden. Vraag het maar aan iemand van 66, die zal het beamen. Wat wel mogelijk is om een ander carrière opbouw door te voeren waarbij demotie ook mogelijk is zodat je niet meer lineair het niveau hoeft vast te houden. Ik heb al iemand een pensioen verhaal horen afsteken waaarbij langer werken tot 69! als serieuze optie werd gezien ''want we worden immers ouder''. Een beetje dom denk ik..
Paul Lucardie  |   | 
7-03-2011
 | 
08:52 uur
Zo zie je maar, we worden inderdaad ouder. Toen mijn moeder 60 werd, was het een oude vrouw. Mijn vrouw wordt dit jaar 64, maar oogt gelukkig nog een vijftiger en met mijn 62 voel ik me 53, zowel geestelijk als lichamelijk. De processorsnelheid in mijn hoofd is misschien niet meer zo hoog, maar de geheugencapaciteit kan nog dik mee. Het gaat om zowel de hersenfunctie als de fysieke gesteldheid die bepaalt of we langer kunnen doorwerken en aan beiden kunnen we zelf wat doen. Dan kunnen we ook langer doorwerken, al zal dat voor ieder anders liggen of het nou 67 of 69 is, afhankelijk van zijn of haar beroep en persoonlijke omstandigheden.
Annevelink  |   | 
7-03-2011
 | 
13:02 uur
Paul,

Het gaat dan met name over IT gerelateerde functies waarvan we weten dat die na 1 jaar kennis al weer deels achterhaald is. De ontwikkelingen gaan tegenwoordig zo snel dat het routinematig werken voor vele IT beroepen verleden tijd wordt.Vanzelfsprekend zal er dan eerder van op- branding sprake zijn. Overigens het gaat specifiek om het korte termijn geheugen wat minder wordt en dat is nu juist hetgeen waar de ouderen problemen aan ondervinden.
Paul Lucardie  |   | 
8-03-2011
 | 
08:27 uur
Ik ben het met je eens, dat je niet in alle beroepen langer kunt doorwerken. Dat geldt bijvoorbeeld ook voor stratenmakers en zware medische beroepen. Dat wil niet zeggen, dat die mensen op latere leeftijd niet inzetbaar zijn voor ander werk. Met een goed loopbaanbeleid kun je op toekomstige ontwikkelingen inspelen en in bepaalde situaties moet je dan misschien financieel een stapje terug zetten. In veel gevallen kan dat ook wel.
corinne  |   | 
7-06-2011
 | 
12:19 uur
Ik lees nu alleen negatieve opmerkingen. Maar er zijn ook andere meningen. Ik werk weliswaar in de communicatie, dus geen fysieke arbeid, maar ik was verplicht om vorige maand toen ik 65 werd op te houden met werken. Ik wilde graag doorwerken, maar dat was niet mogelijk. Ik oog nog steeds jong, heb veel energie,nog nooit ziek geweest, maar desondanks wordt mijn unieke ervaring niet meer op prijs gesteld. En dan te denken dat koningshuizen en politici vaak wel blijven doorbesturen na hun pensioengerechtigde leeftijd. En de wereldproblemen worden alleen maar complexer. Ik vind dit discriminatie. Als men wil blijven werken, moet dit ook kunnen!

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10