zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Ouders bepalen arbeidspatroon van hun kinderen

23 juni 2009 - De manier waarop ouders werk en zorg onderling verdelen, beïnvloedt de latere arbeidspatronen van hun kinderen. Tot deze conclusie komt Anne van Putten in haar proefschrift ‘The role of intergenerational transfers in gendered labour patterns', waarmee ze op 26 juni promoveert aan de Universiteit Utrecht.

Vaders die zich intensief met huishoudelijke taken bemoeien, geven hun zoons het goede voorbeeld. Evenzo maken dochters van huismoeders, als ze eenmaal volwassen zijn, minder uren op de arbeidsmarkt dan dochters van werkende moeders. Arbeidspatronen worden dus van generatie op generatie doorgegeven. 



Onzichtbare klusjes

Van Putten: "Ouders spelen een veel grotere rol in het leven van hun kinderen dan je zou vermoeden." Zo blijken moeders met jonge kinderen aanzienlijk meer uren te werken wanneer de grootouders hen huishoudelijk werk uit de handen nemen. Van Putten: "Dat is misschien wel de meest verrassende conclusie uit mijn onderzoek. Kennelijk is het niet alleen de kinderopvang waar het aan schort: ook al die onzichtbare, huishoudelijke klusjes staan de tijdsbesteding van vrouwen aan betaald werk in de weg." Van Putten verbaast zich dan ook over stellen van wie de vrouw zwanger is, maar nog helemaal niet hebben nagedacht over hoe zij de zorgtaken zullen verdelen als het kind eenmaal geboren is. 

Economische afhankelijkheid

Nederlandse vrouwen zijn sinds de jaren '70 weliswaar massaal toegetreden tot de arbeidsmarkt, maar ze blijven steken in kleine deeltijdbanen. Vooral wanneer er kinderen komen, gaan vrouwen drastisch minder werken, terwijl hun mannen voor het hoofdinkomen zorgen. Hierdoor gaat het vaak mis wanneer stellen uit elkaar gaan. Dan blijkt volgens de promovenda pas hoe afhankelijk vrouwen van het inkomen van hun (ex)partner zijn.

 
 Doorsturen   25 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Taboes op werkende moeder en zorgende vader moeten verdwijnen
 Opvoeding verandert, leiderschapsstijl moet mee veranderen
 Werkende vrouw is gelukkiger dan thuisblijfmoeder
 Werkende ouders maakt kind niet ongelukkig
 
 
reacties
 
joke  |   | 
6-07-2009
 | 
22:12 uur
ik begrijp die RON wat hij bedoelt ,en heeft inderdaad gelijk .
j.flipsen  |   | 
23-06-2009
 | 
08:53 uur
geen verwonderlijk nieuws en eigenlijk iets om blij om te zijn. Opvoeding kan veel beter door ouders gedaan worden dan door derden.
Voor de afwisseling in bezigheden en afleiding van ouders en kinderen zijn deeltijdbanen voor een tweetal dagen per week ideale oplossingen. Opvoeden geschiedt door de ouders en een tweetal dagen per week is er een andere oplossing.

Volgens mij is het niet zozeer dat de werkende moeder wil werken, maar moet! werken om fatsoenlijk brood op de plank te hebben.
Klinkt heerlijk ouderwets, maar kinderen uit school dienen opgevangen te worden door een ouder, het belangrijkste moment van de dag.
Jammer van de financien.

Jong geleerd, oud gedaan; en de appel valt niet ver van de boom. Dit om de conclusie te onderschrijven, dat inderdaad de kinderen het rolpatroon van de ouders, dus ook van de werkende ouders met hun arbeidspatroon overnemen.

Heel verontrustend.....


Ron Ladage  |   | 
23-06-2009
 | 
09:19 uur
Het is 09:10 uur en ik zit met stomheid geslagen achter mijn computer!
Wat een artikel waar Anne van Putten op gepromoveerd is, laat ik dat nu nooit geweten hebben.
Dit is weer een typisch voorbeeld van oude wijn in nieuwe zakken.
Ik heb er nog een paar voor Anne van Putten, kan ze nog meer publiceren.
Kinderen die ouders hebben die veel in en met de muziek doen, maken een grotere kans om ook actief in de muziek te worden.
Kinderen die sportieve ouders hebben, maken de kans om ook later sportieve activiteiten te ontplooien.
Kinderen die ambitieuze ouders hebben, maken de kans ook later meer ambitie te hebben, dan kinderen wiens ouders de hele dag al zappend voor de telefoon hangen.
Ik kan nog wel vele bladzijden volschrijven met voorbeelden.
Beste Anne dit is al jaren bekend en ook onderzocht door vele wetenschappers.
Wel mijn complimenten dat je het voor elkaar heb gekregen om op dit onderzoek te promoveren.
Eigenlijk logisch dat ons land het ontbeert aan innovatieve bedrijven, want we zijn onze kennis kwijt over wat we al gedaan hebben.
Is het opleidingsniveau nu echt zo lager geworden, sluiten de scholen helemaal niet meer aan op het bedrijfsleven?
Laten we maar gewoon doorgaan met polderen, in consensus alles bepalen, dan blijven we gewoon achterlopen t.o.v. de ons omringende landen.
Misschien komt Anne er ook wel achter waardoor de problemen met bepaalde groepen jongeren zo groot zijn, ja juist, de ouders van die jongeren geven helemaal geen voorbeeld, sterker nog, ze weten helemaal niet wat hun kinderen doen.
Anne veel sterkte met je onderzoeken en zolang je daar op promoveert en gratis reclame krijgt in o.a. Managersonline, dan doe je het gewoon heel goed.


Roland. Boukema  |   | 
29-06-2009
 | 
12:27 uur
Hallo Liselotte,

We willen allemaal als ouders dat onze kinderen een fijn leven en toekomst krijgen (zoals zij dat graag willen). Dan zijn wij als ouders hun belangrijkste voorbeeld. Je geeft als laatste 2 wegen om als ouders het voorbeeld te geven inzake ''waar draait het leven om''. Graag voeg ik eraan toe: ''ik wil als ouder hun voorbeeld zijn van ''dat je lekker kan werken (fluitend naar je werk gaan) en dat dat gelijktijding deel uitmaakt van jouw lekkere leven''.
Karen  |   | 
23-06-2009
 | 
12:54 uur
@Ron Ladage,
Vanwaar die ongenuanceerde aanval. Ik weet niet in welke mate dit eerder is onderzocht en heb ook geen zin om dit uit te zoeken. Maar we 'weten' heel veel omdat we denken het te weten en het algemeen wordt aangenomen dat het zo is. Maar weten we het als we vinden dat het zo is?
M.i. niet en daarom is het goed dat er naar sommige zaken die wij menen te weten, gestructureerd onderzoek wordt gedaan. Misschien komt daar uit wat wij al dachten te weten, misschien komt er iets anders uit.
Ron Ladage  |   | 
23-06-2009
 | 
20:58 uur
Beste Karen, het is geen ongenuanceerde aanval, ik weet niet hoe oud je bent en het gaat me zeker niet aan, maar ik loop pas meer dan een halve eeuw jaar mee in de werkende maatschappij en heb heel veel van dit onderwerp in de vorm van een onderzoek voorbij zien komen en natuurlijk gelezen.
Het is als de mode, deze herhaalt zich om de tien jaar en de economische mode zo'n beetje om de 15 jaar.
Dus heel interessant voor jongeren, maar vele ouderen waren hier al jaren van op de hoogte.

Dus niets nieuws onder de zon en het bewijs van zowel deze onderzoekster als van al die andere, ze hebben gelijk, kijk maar naar onze hedendaagse tijd welke moeilijkheden er door ontstaan zijn.

Groeten Ron
Marijke Creemers  |   | 
24-06-2009
 | 
09:45 uur
Tja ambitieuze vrouwen promoveren. Overigens is je moeder ook gepromoveerd. Of had zij nog last van reliegeieuze en culturele omgevingsfactoren. Zo ja, dan heb jij het rolmodel mooi doorbroken. Evenals zovele met jou en in ieder geval met mij (55+ en 34ste arbeidsjaar). Gelukkig dienen niet alleen micro omgeving (kleine, kneuterige gezinnetje als rolmodel). Mensen die hun dromen en ambities willen waarmaken, kijken veel verder dan hun sociaal netwerkje. Kortom kansen krijgen (iedereen krijgt onderwijs in ons mooie landje) betekent ook kansen zien en grijpen. Zeker NU want je kunt wel veel uren willen werken, de graaicultuur legt vele dromen en wensen van mensen lam: bedrijven gaan failliet (hoos moet nog komen), werktijdverkorting, deeltijd WW. Dus meiden er valt nog heel veel te onderzoeken en te promoveren de komende jaren. Doorbreek het old-boys netwerk maar en alle glazen huisjes, onderbetaling werkende vrouwen, meer kansen voor nieuwe nederlandse vrouwen, te kort zwangerschapsverlof vaders en moeders, veel te weinig kinderopvang, geweld achter de voordeuren, generatielange armoede, falende zorg, re-integratie arbeidsgehandicapten, oudere werklozen, vluchtelingen. Ja kansen zien is kansen grijpen:-)
Dick van Dalfsen  |   | 
24-06-2009
 | 
15:41 uur
De conclusies van mevrouw Van Putten impliceren dat fulltime huisvrouwen slechte moeders zijn. Omdat mijn vrouw ook fulltime huisvrouw is, en wij hier samen bewust voor gekozen hebben, is die implicatie voor mij onacceptabel.
Hieronder nog enkele zogenaamde conclusies uit het onderzoek met mijn repliek.
1. ''Vrouwen die bewust thuis blijven duperen hun kinderen.''
Dit wordt niet onderbouwd met feiten. In het artikel wordt alleen gesproken over de gevolgen voor werken buitenshuis. Aan het kopiëren van opvoedkundige vaardigheden en sociale omgangsvormen wordt geen aandacht besteedt. Ook niet aan de meerwaarde van mama t.o.v. de crèchejuf wanneer het gaat om troost bij verdrietjes en haar luisterend oor voor probleempjes.
2. ''Arbeidspatronen worden van generatie op generatie overgedragen.''
Echt waar joh? Wat een verrassing! Dat weten we allang, net zoals het bekend is dat de zoon van een vrachtwagenchauffeur vaak ook gek is op vrachtwagens. Het is maar een voorbeeld. De onderzoekster vertaalt dit echter negatief, want het vinden van een ‘betere’ baan is een hoger doel in het leven.
3. ''Onzichtbare, huishoudelijke klusjes staan de tijdsbesteding van vrouwen aan betaald werk in de weg.''
O, dus huishoudelijke taken zijn ‘klusjes’ en geen werk? Daar denken veel mensen toch iets genuanceerder over, met name de ouderparen die de persoonlijke zorg voor hun kinderen belangrijker achten dan de omzet van het gezin.
4. ''Werkende moeders doen een netwerk en vaardigheden op die huisvrouwen niet opdoen.'' Hieruit spreekt laatdunkendheid over huisvrouwen. Dit is ongepast.
5. Tenslotte de meest verrassende conclusie van deze sociologe: ''Ouders spelen een veel grotere rol in het leven van hun kinderen dan je zou vermoeden.''
Dit hoef ik toch verder niet uit te leggen, wel? Het moet niet gekker worden. In een normaal gezin zijn er voor kinderen geen belangrijker mensen dan de eigen ouders.
Helaas moeten we constateren dat veel ouderparen hun gezin beschouwen als een bedrijf dat zoveel mogelijk omzet moet maken. Met name in gezinnen waarin beide ouders fulltime werken is de crèche en BSO dan een kostenpost. Bruto winst (salaris) – kosten (crèche) = netto winst. Sommige paren worden hiertoe gedwongen omdat ze het anders financieel niet rond kunnen krijgen. Diverse regeringsbeslissingen uit het verleden zorgen langzamerhand voor een vicieuze cirkel op dit gebied.
Eén van de gevolgen heb ik gisteren gelezen in De Stentor. Een Belgische baby sterft in de auto nadat papa vergeten was haar af te leveren bij de crèche. Blijkbaar met zijn hoofd al op het werk. Logische vraag: Waar was de moeder? Ook op het werk?
Mijns inziens zou sociologe Anne van Putten op basis van haar onderzoek niet moeten worden gepromoveerd. De onderzoeksresultaten (de kale feiten en cijfers dus) geven geen nieuwe zaken weer. Haar onderzoeksconclusie (wat slechts haar mening en interpretatie is!) geeft een zeer eenzijdig beeld. Maar helaas is een promotieplechtigheid slechts een toneelstukje en wordt de doctorstitel bijna altijd toegekend.
Ik ben geen promovendus, maar heb wel een conclusie: Goede moeder werkt thuis!
Wanneer haar dochter op haar beurt voor hetzelfde kiest, is dat pure winst.
Roland. Boukema  |   | 
25-06-2009
 | 
08:09 uur
Hallo Ron

helemaal met je eens. Ik las het gisteren en dacht moedeloos van ''zal ik hierop gaan reageren''. Toen niet gedaan. Gezien de reacties, ondersteun ik wat je zegt. Dat kennis etc opgerakkeld moet worden, daar kan ik inkomen. Echter een proefschrift hiervoor!!!
Ron Ladage  |   | 
25-06-2009
 | 
10:39 uur
Bedankt Roland.

Jij begrijpt tenminste wat ik bedoel met mijn reactie.

Groeten Ron
Jolande  |   | 
25-06-2009
 | 
10:59 uur
Ik denk dat de maatschappij met name bepaalt hoe het arbeidspatroon van jongens en meisjes gaat verlopen. Ik had een fulltime moeder thuis die dus geen baan had en ik ben zelf een fulltime werkende moeder met baan. Compleet tegenovergesteld dus als mijn eigen moeder.

Mijn visie is dat moeders die thuis zitten, het redelijk druk hebben als het kroost klein is. Echter als het kroost wat groter wordt valt dat reuze mee en is het maar net hoe druk je je maakt met strijken en poetsen. Zitten ze dan nog thuis dan is dat pure luxe en ik vraag me wel eens af hoeveel voldoening en persoonlijke groei dat dan nog geeft. Je wereldje wordt immers wel heel klein na verloop van jaren.

Als je kijkt naar de historie en elders in de wereld is een moeder die thuis enkel de zorg van huishouden en kinderen heeft, best wel een luxe positie. Dat het kan is inherent aan onze huidige maatschappij. In veel landen en in het verleden is een werkende moeder gewoon noodzaak om voldoende inkomen (lees voedsel)te genereren voor het gezin.

In de historie had je 10 kinderen waarbij de oudsten door familie/oma werden opgepakt en de jongsten weer door de oudsten werden grootgebracht. Dus niet werkende moeders kwam in mindere mate voor gewoon omdat de maatschappij daar anders op ingericht was en er anders onvoldoende brood op de plank was voor een groot gezin.

Dat dochters en zonen nu hun ouders na-apen zal misschien wel zo zijn maar dat kan alleen als de maatschappij het ze mogelijk maakt of als de omstandigheden ze daartoe dwingen, volgens mij.

Of je moet hele uitgesproken ambities en dromen hebben en die najagen als mens en het anders willen doen dan je ouders en daar dan bewust voor kiezen.
A NF  |   | 
25-06-2009
 | 
13:26 uur
Oei wat een hoop intense reacties! paar dingetjes: ik weet al van vroeger dat NL vrouwen vaak scheef worden bekeken als ze een intense carriere nastreven - de opvang is bij jullie dan ook niet optimaal en peperduur. In Belgie is 'werken' heel gewoon. Opvang is cruciaal - het is een luxe als ouders en buren kunnen meehelpen, vergaderingen duren helaas quasi altijd tot na de uren van de crèches. Ik zie overige in mijn 'geëmancipeederde generatie (ik ben van '55), dat de grote meerderheid van de werkende vrouwen
a) moet werken om de vakantie de pc's gsm en de hobby's van de kinderen te betalen, terwijl vader voor de dagelijkse kosten zorgt.
b) meestal bekaf rondlopen en noch voor zichzelf nog voor de kinderen noch voor echte recreatie echt genereus kunnen zijn. Zoveel beter is dat dus niet, en het kan best zijn dat er (zoals gebruikelijk) later een slingerbeweging komt, waarbij een der ouders het toch weer iets rustiger aan doet.
Overigens zei een van jullie betere feministische schrijfsters - ik denk Yvonne Croonenberghs (het ging over het leefloon voor huismoeders): de afvalbakken moeten toch buiten worden gezet, de afwas gedaan - of je nu werkt of thuis zit.
En of hier nu onderzoek voor nodig is? Als je zo strak redeneert, Ron etc, dan mag je gewoon het meeste wetenschappelijk onderzoek afschaffen. En dan is eigenlijk ook deze website overbodig, want eigenlijk weten we dat toch allemaal al min of meer (overigens, toch weer telkens een verfrissend idee in elk artikel, zeldzaam vruchtbaar om lezen)
Anne
Ron Ladage  |   | 
25-06-2009
 | 
14:29 uur
Beste Anne

Ik heb met belangstelling je reactie gelezen en je bevestigt daarmee dat dit onderzoek niets vernieuwend is, erger nog weer niets nieuws onder de zon.
Daarmee zeg ik niet dat we het o0nderwerp niet mogen bediscussiëren of aanvullen.
Er gebeurt helaas zo weinig na een onderzoek, vaak is het een bevestiging van wat we al weten.
Wanneer de onderzoeker(ster) ook met een verandering in de bestaande situatie komt, dan is er iets gecreëerd waar we wat mee kunnen.
Het onderwerp daar mag van mij nog veel over gepubliceerd worden, maar over al bekende feiten iemand te promoveren, dat vind ik redelijk goedkoop.
Het mooie van Manager-online is dat mensen bij elkaar gebracht worden in schrift en met elkaar misschien vernieuwend of verduidelijkend bezig zijn.
Zowel van het artikel en van de reactie leer ik vaak nieuwe of andere wijze van denken en dat is een verrijking van mijn kennis.
Maar misschien vervaagd de kennis van de mensheid met de jaren en dan ontdekken jongeren ineens het onderwerp en voor hen is het dan helemaal nieuw.
Vroeger werd er veel gelezen en vooral intensief, nu kijken we op b.v. Wikipedia of andere sites en lezen we een kort verhaaltje over een onderwerp.
De wereld verandert in een hoog tempo en ik probeer slechts dit proces en de kennis bij te houden.
Groeten Ron
Karen  |   | 
25-06-2009
 | 
15:29 uur
Dank je Anne
ab bouvy  |   | 
28-06-2009
 | 
14:52 uur
De zeer geleerde mevrouw Anne van Putten is verrasd door haar wetenschappelijke bevinding dat moeders met kinderen van wie oma op de kinderen past en huishoudelijke karwijtjes opknapt, meer uren buitenshuis werken dan vrouwen die niet over zo'n oma beschikken.Ik zou mevr.dr. van Putten dan ook graag willen voordragen voor ''De Gouden Open Deur'', en tegelijkertijd een onderzoek instellen naar wat al die ''wetenschappers'' nu precies uitvoeren en wat het maatschappelijk nut van al die onderzoeken en publicaties nu eigenlijk is.
Liselotte  |   | 
29-06-2009
 | 
08:55 uur
Graag wil ik hieraan toevoegen dat je kunt onderzoeken wat je wilt maar het eerst maar eens uit moet wijzen wat de 'jeugd' gaat doen. Ik ben een 'jonge' moeder en bij mijn situatie was/is het vanzelfsprekend en gezond dat ik werk. Mijn moeder heeft nooit gewerkt, in die tijd was dat ook geen issue (is het dan toch niet een terugkerend patroon, of ben ik een uitzondering?).
Jonge kinderen vinden het nog niet erg vervelend om naar een opvang te gaan, wanneer ze gaan puberen willen ze thuis afspreken en naar vriendjes, niet naar die nare opvang! ze willen ouders hebben om over kleine mensen problemen te praten en om tegen af te zetten.
Interessanter om te onderzoeken is wellicht het gedrag van kinderen, ze kunnen dan wel het gedrag van hun ouders nabootsen maar je ziet tegenwoordig meer kinderen die gedragsproblemen hebben. Is dat niet de negatieve bijsmaak van alle werkende ouders?
Onze generatie werkt, wij willen nl allemaal dat onze kinderen minimaal 2 sporten doen en al zo snel mogelijk zelfstandig kunnen zijn. Als afleiding geven we veel geld uit aan gadgets om de kids zoet te houden.

Als voobeeld doet volgen, zoals het onderzoek uitwijst, weten onze kinderen dan straks wel hoe ze moeten opvoeden? Draait het leven om werken of werk je om lekker te kunnen leven?
Herma  |   | 
1-07-2009
 | 
14:19 uur
Zo, wat een reacties heeft dat artikel losgemaakt zeg. Op school spreek ik boze moeders. Met name niet werkende moeders, dus wij duperen onze kinderen, met name onze dochter. Is het dan niet belangrijk om met een koekje en kopje thee thuis te zitten na een schooldag. Alsof werkende moeders zo gelukkig zijn en die kinderen zo graag naar de opvang gaan. En bedankt, krijgen we plots twee kampen, of zelfs drie. Moeders die niet buitenshuis werken, moeders die een beetje buitenshuis werken en moeders die veel buitenshuis werken. Ik moet mij plots ongewild als werkende moeder (24 uur per week) verdedigen, alsof ik mijn kinderen bewust dupeer. Thuis blijf moeders, schermen met al het werk dat ze moeten doen, thuis, het huishouden...
Maar wat denk je van werkende moeders, die moeten ook gewoon poetsen en de was doen.
Waar hebben we het over... Ik werk drie dagen (oeps 24 uur en net geen 25 uur), ben een dochter van een niet werkende moeder. Ik ben gelukkig, had grote ambities en heb deze sinds de kinderen niet meer. Zoals zoveel moeders met mij. Wat is daar mis mee, ik ben er gelukkig mee. Als iemand met kinderen wel grote ambities heeft, en daar gelukkig mee is, mijn zegen heb je. Wie ben ik om iemand te veroordelen omdat zij meer werkt dan ik. Zij, want om de een of andere reden gaat het alleen om de moeders, alsof vaders niet belangrijk zijn. Ik val niet werkende moeders ook niet aan, als zij daar gelukkig mee zijn en het kan financieel, doen, blijf thuis.
Ik heb het 2,5 jaar gedaan, na de geboorte van mijn tweede kind en na 2,5 jaar had ik het wel gezien. Je komt in een vast ritme, dan poets ik de wc, dan de badkamer, dan ga ik op de koffie bij ma, dan op de koffie bij vriendin A, dan bij vriendin B... Ik had behoefte om een paar dagen buitenshuis te werken. En ja, het is druk, drie dagen werken, manlief werkt er vier. Dus we hebben twee dagen opvang nodig, heel spannend, 2 uurtjes per dag op de BSO. Op woensdag en vrijdag ben ik vrij, zitten de kinderen 's ochtends op school en poets ik het hele huis. Nee, geen hobby dat schoonmaken, maar dan ben ik 's middags lekker vrij met de kinderen. Die nu dus beiden uit spelen zijn, gezellig. Geen spannend verhaal dus, ik ben net als al die andere werkende en niet werkende moeders. Vroeger stopte bijna elke moeder met werken zodra de buik dik begon te worden. Nu niet meer, soms omdat het financieel moet, soms omdat moeders graag buitenshuis wil werken en soms omdat moeders graag buitenshuis wil werken en de extra financiële middelen wel erg prettig zijn.
Lang verhaal, om te zeggen... Laat elkaar in de waarde, de reden om te werken of niet te werken is voor iedereen persoonlijk. En niemand doet het met het idee om hun kinderen te schaden. HOU OP met elkaar te veroordelen om de keuze die gemaakt is.
Dus J.flipsen, ik val jou niet aan omdat je vrouw niet werkt, val mij niet aan omdat ik wel werk. Opvoeden kan het beste gedaan worden door iemand die van kinderen houdt, en dat kan best iemand anders zijn dan de moeder, het kan de vader zijn, opa/oma/ oom/tante/vrienden van ouders of de crèche/BSO.
Wat kan zo'n artikel veel losmaken zeg, misschien kan ze daar ook een proefschrift over schrijven.
Jolande Rommens  |   | 
1-07-2009
 | 
19:54 uur
Wat ik niet zo goed begrijp is waarom met name de mannelijke reageerders zo fel reageren en vaak de vrouwelijke reageerders zich verplicht voelen om uitleg te geven waarom ze werken..?

Typisch rolbevestigend gedrag ?

Volgens mij zijn er twee nodig om een kindje te maken en lijkt het me ook normaal dat er twee zijn die het kindje verzorgen. En niet dat het vanzelfsprekend een van de twee moet zijn die het kindje gebaard heeft dat die dan ook maar moet zorgen.

Ik mis hier de stellingname van de moderne man die buiten het maken van kindjes ook een echte pappa is !

Of heeft Anne wat dat betreft wel gelijk dan ? Dat jongetjes wel precies doen wat hun vader vroeger ook al deed namelijk werken. Zijn alleen de dochters van de volgende generatie veranderd ?
Gab  |   | 
2-07-2009
 | 
09:10 uur
Mensen beoordelen anderen natuurlijk altijd op basis van hun eigen normen. Vandaar dat de voorstander van buitenshuis werken eerder kritiek zal hebben op mensen die geen betaalde baan hebben, en andersom. Daarom is het maar goed dat er ook mensen zijn als Herma die ook iets anders benadrukken: waar ben je tevreden mee. Want een tevreden ouder is misschien wel het belangrijkste voor de opvoeding van een kind.
S Duisburg  |   | 
2-07-2009
 | 
11:40 uur
Toch raar dat zo snel conclusies worden getrokken. Ik ben 3e kind in een gezin van 4 kinderen. Mijn moeder is altijd thuis geweest om 'klusjes' te doen en ons op te halen van school. Toch hebben haar 2 zoons en 2 dochters een fulltime baan met ambitie...
Evelien Adams-Vos  |   | 
3-07-2009
 | 
12:43 uur
hallo allen,

Mijn inziens is de commotie omtrent dit artikel begonnen toen Ron (naar mij idee)ongenuanceerd en veroordelend en ironisch reageerde op een schrijven van iemand die gepromoveerd is. Er werd op dat moment niet gereageert op de inhoud van het artikel maar meer over het feit dat men kan promoveren op iets wat al eerder onderzocht is. Ik ervaarde duidelijk verbazing en kleinering in het schrijven van ron betreft de mogelijkheid van promoveren hierop.

Ron wat maakt nou dat je zo reageert?, want ik neem zomaar aan dat het niet de intentie is van een ieder die hierop reageert om de schrijver zo'n gevoel te geven.

Mijn idee gaf de schrijver feiten aan en was het niet haar mening die ze ventileerde.

Wat maakt nou dat er mensen zijn die het gevoel kregen om zich te verdedigen?

Het lijkt mij namelijk dat als er geen herkenning of associatie is dat zo,n artikel je niet persoonlijk treft.

groetjes eef
Ron Ladage  |   | 
10-07-2009
 | 
17:54 uur
Hallo Evelien.
Wat een eer om te mogen lezen dat ik de oorzaak ben van een verkeerde dialoog, die door de mensen die reageerden werd gegeven.
Ik geloof zelf niet dat ik dat kan veroorzaken, daar alle lezers volwassen mensen zijn en weten waar ze over reageren. Wel heb ik moeite met het feit dat je tegenwoordig ook op oude kennis zo makkelijk kan promoveren.
Even voor de goede orde, ik ben niet jaloers op mensen die promoveren, zeker niet wanneer deze een echte bijdrage toevoegen voor de mensheid.
Maar in dit geval vind ik het niet echt iets toevoegen en is mijn reactie, wel erg makkelijk om tegenwoordig te promoveren met kennis van anderen gebracht in een nieuwe verpakking.

De reacties die dit artikel heeft uitgelokt, komen zeker niet door mijn reactie, want daar is weinig op gereageerd.
Men heeft meer inhoudelijk gereageerd en dan krijg je inderdaad de al jaren durende discussie over wel of niet werkende moeders. Dus het is een onderwerp waar nog steeds niet een echt evenwicht in gevonden is.
Ik hoop dat Anne van Putten daar in de toekomst iets mee kan gaan doen, want dat is gewoon nodig en zal ze zeker in mijn achting stijgen.

Evelien je geeft aan: Mijn idee gaf de schrijver feiten aan en was het niet haar mening die ze ventileerde.
Daar heb je helemaal gelijk in, die feiten zijn al jaren bekend en zijn al jaren een onderwerp van discussie.
Nee Evelien ik ben niet jaloers op mensen die iets voor anderen kunnen betekenen, ik voel mij niet gefrustreerd, ik heb alleen mijn reactie gegeven, toen ik het artikel voor ogen kreeg.
Ik heb nooit de intentie gehad om iemand te kleineren, maar wanneer oude kennis in een nieuw verhaaltje wordt gezet, dan vind ik dat weinig toevoegen aan het onderwerp, laat staan dat je daar op promoveert.

Verder waardeer ik je reactie zoals je die hebt verwoord.
Groeten van Ron
D  |   | 
13-07-2009
 | 
09:23 uur
Wat een oordelen en wat een veroordelingen.
De beste moeder blijft die thuis?
Of werkt die full-time, 2 dagen, 3, 4.
En wat te denken van de vader.

Volgens mij is er maar 1 graadmeter, gelukkige kinderen en gelukkige ouders.
Ongeacht in welke combinatie van werken en thuis blijven er gemaakt wordt.
En dan tijd voor de kinderen, voor jezelf en voor elkaar (JE KREEG DIE KINDEREN TOCH OMDAT JE ELKAAR ZO LEUK VOND?)

In een land als Nederland vol keuzevrijheid mag je toch kiezen hoe je je leven wilt inrichten. Zolang als dat niet tegen de wet indruit.
Laten we dan aan onze kinderen meegeven dat je niet beter, leuker of liever bent als je thuis blijft bij je kinderen en niet slimmer of beter als je (bijna) full-time werkt.
Maar dat je als mens op je best bent als je datgene doet waar je het meest van houdt.
Als we onze kinderen dat nu eens leren: ik blijf thuis omdat ik daarvoor KIES, niet omdat het HOORT, of ik werk omdat ik dat graag doe, niet omdat het MOET.

Het zal een utopie zijn. Hier in huis proberen we dat onze kinderen in ieder geval mee te geven.

joke  |   | 
13-07-2009
 | 
12:31 uur
Heel goed gezegd :-)
Anke  |   | 
13-07-2009
 | 
13:54 uur
het lijkt wel als ook hier het paradox van de keuzevrijheid een rol speelt....
Te veel keuzemogelijkheden tussen werken- en dan hoeveel, of niet werken, opvoeding door derden- familie of professioneel, .... Wat je ook kiest er blijft altijd een gevoel van: hebben wij wel de juiste keuze gemaakt?

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10