zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Vier excuses om te hard te werken

1 april 2009 - Door de recessie werken veel managers nog harder dan normaal. Veel bedrijven verkeren immers in moeilijkheden. Maar uzelf overbelasten, zal uw bedrijf en baan niet redden. Bovendien is het niet slim. Dat schrijft Bruce Weinstein, The Ethics Guy.

Als manager moet u constant afwegen hoe u uw kostbare tijd verdeelt tussen projecten en medewerkers. Maar het is even belangrijk genoeg tijd aan uzelf, uw familie en uw vrienden te besteden. U zit toch ook niet de hele dag met één klant aan de telefoon? Waarom wordt het dan wel geaccepteerd dat u al uw tijd aan uw werk besteedt en andere belangrijke zaken laat liggen? Bovendien doet u zichzelf en anderen tekort als u niet zo nu en dan vakantie neemt of door blijft werken tijdens ziekte. U kunt uw werk immers niet naar behoren doen als u uitgeput bent. 



Vier excuses
Er zijn een aantal veel voorkomende excuses waarom mensen zo hard werken. Weinstein zet ze op een rij, inclusief manieren om ze te omzeilen. 

1. ‘Ik wil mijn baan niet kwijt.’

Natuurlijk is het belangrijk dat u werk hebt; u moet immers de hypotheek betalen. Maar u over de kop werken is geen garantie dat u uw baan behoudt en geen verzekering tegen gedwongen ontslag.
Het kan zelfs tegen u werken. Het kan namelijk lijken alsof u niet in staat bent uw tijd efficiënt in te delen en de verantwoordelijkheden van uw baan niet aankunt. 

2. ‘Ik moet meer werken om er niet in salaris op achteruit te gaan.’

Veel mensen die hun baan verliezen nemen een baan onder hun niveau omdat er even geen betere voorhanden is. Sommigen nemen zelfs een tweede baan om er maar niet in inkomen op achteruit te gaan. Maar hoe belangrijk is het om uw levensstijl te handhaven? Is het het waard om 70 uur per week te werken zodat u nog steeds drie keer per jaar op vakantie kunt en dure kleren kunt kopen? U kunt u tijd ook besteden aan uw gezin en vrienden, meer gaan sporten of eindelijk eens al die boeken te lezen waar u nooit aan toegekomen bent. 

3. ‘Ik heb een veeleisende baan.’

Het is allang niet meer zo dat u uw werk achterlaat zodra u naar huis gaat. Veel werknemers gebruiken hun BlackBerry’s, iPhones, laptops en sociale netwerken om continu bereikbaar te zijn voor hun baas, klanten en collega’s. Overdrijf echter niet! Het kan heel vleiend zijn om te denken dat u onmisbaar bent en u de enige bent die de werkzaamheden uit kan voeren, maar het is zelden waar. Wees eerlijk tegen uzelf: werkt u zoveel omdat dat noodzakelijk is of uit gewoonte, om uw ego te strelen of nog een heel andere reden? U bent het aan uzelf (en de mensen die om u geven) verplicht om slimmer te werken, niet harder. 

4. ‘Ik hou gewoon van mijn werk.’

Het is heerlijk om dat te kunnen zeggen, maar alles heeft zijn grenzen. Een echt goed leven is een leven dat in evenwicht is en dat betekent dat u tijd moet besteden aan al die aspecten die u verrijken, voldoening schenken en het leven de moeite waard maken. Er is een tijd om te werken en een tijd om te ontspannen. Een goede manager heeft tijd voor beide.

 
 Doorsturen   4 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 ´Doe wat u leuk vindt en u werkt nooit te hard´
 Acht opmerkelijke carrièretips
 Dagje vrij, goed voor u!
 Topmanager eist betere balans werk-privé
 
 
reacties
 
Martijn  |   | 
1-04-2009
 | 
07:29 uur
Ik mis nog een excuus:
''Ik (of mijn bedrijf) heb (heeft) het beloofd''.
Ik werk veel op projectbasis, en als ik zie hoeveel moeite het soms kost om waar te maken wat accountmanagers hebben verkocht...

''Ik houd gewoon van mijn werk'' is in mijn optiek dan weer géén excuus. Als je terug komt van je werk, je hebt een paar uur extra gewerkt die dag maar je blaakt nog van de energie, dan denk ik dat hard werken niet slecht is.

Wat ik verder mis in het artikel is het concept perceptie. Sommige mensen die 60 uur per week echt bezig zijn hebben niet het idee dat ze overdreven hard werken. Sommige mensen die 40 uur draaien en nauwelijks output leveren, hebben het idee dat ze waanzinnig hard werken. Ik denk dat perceptie meer impact heeft dan het aantal uur dat je werkt of de hoeveelheid werk die je verzet.
Richard Koopman / Zynn  |   | 
1-04-2009
 | 
10:57 uur
@ Hey Martijn. Over perceptie: Ik ken ook aardig wat mensen die zéggen dat ze 60 uur per week werken, maar tijdens een lunch toch altijd weer weten melden wat ze de avond ervoor op televisie hebben gezien.

Nog leuker: Ik ken ook mensen die bewust door de week om 23.15 en in het weekend om 10.30 achter de laptop kruipen om mails met vooral veel vragen (en geen oplossingen) naar anderen te sturen (met copie aan de baas). Ook perceptie.
Jean-Yves Depaus  |   | 
1-04-2009
 | 
11:16 uur
Ik vind het hele artikel onzinnig. Ik krijg dagelijks met veel bedrijven te maken. De Nederlandse werkmentaliteit is werkelijk zeer pover te noemen en geloof niet dat deze te vergelijken is met de Amerikaanse of de Aziatische werkmentaliteit. Toch zijn volgens onderzoek in deze landen mensen niet ongelukkiger/ sociaal minder actief. Mensen in Nederland zien werk toch snel als ''een vervelende onderbreking van hun vrije tijd'' en de mensen die wel verantwoordelijkheid voor hun werk nemen of gewoon liefde voor hun werk hebben (zoals voorgaande schrijver beargumenteert) worden dan vaak direct en vaak onterecht als ''workoholics'' bestempeld. De welvaart/ automatisering/ robotisering heeft er voor gezorgd dat mensen minder hoeven te werken. Ik geloof echter dat nu de welvaart minder zal worden mensen weer meer aan de bak zullen moeten, om hun baan te houden, om ondernemingen te laten draaien en dus om ons land competitief te houden. Van meer naar minder werken was makkelijk andersom zal wel meer pijn doen!
Tom  |   | 
1-04-2009
 | 
13:16 uur
Oftewel...... stel jezelf alsmaar weer de vraag:
WERK IK OM TE LEVEN, OF LEEF IK OM TE WERKEN

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10