zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Nederlander neemt conflict voor lief

1 april 2009 - Nederlandse werknemers maken zich nauwelijks druk om conflicten op de werkvloer. Werknemers en leidinggevenden besteden minder dan één uur per week aan omgaan met conflicten, internationaal ligt dat op gemiddelde 2,1 uur per week. Als er toch problemen ontstaan, raken we niet snel van slag, maar nemen de situatie voor lief.

In Nederland staan conflicten niet op de agenda en vertonen we voorspelbaar gedrag binnen conflicten. We trekken kennelijk geen lering uit het verleden, want bijna een derde gaat niet anders om met conflicten dan een aantal jaren geleden en ziet geen positieve effecten van een conflict. De Nederlanders kiezen en masse voor het compromis wat leidt tot neutrale resultaten van gemiddelde kwaliteit voor beide partijen. Meer dan de helft (52 procent) ziet het compromis als enige juiste weg vooral omdat men aanneemt dat alle andere oplossingen alleen maar leiden tot nog grotere problemen. 



Onderzoek
Dit blijkt uit het onderzoek 'Fight, Flight or Face it, aandacht voor effectieve conflicthantering op de werkplek' van HR adviesbureau OPP. Het onderzoek is uitgevoerd in negen landen onder 5.000 fulltime medewerkers uit organisaties in diverse sectoren. In het onderzoek ging het om conflicten zoals botsende ego´s binnen een team, een slechte verstandhouding tussen leidinggevende en werknemer en een meningsverschil met een klant. De drie sectoren die het vaakst te maken hebben met conflicten zijn liefdadigheids/non-profit instellingen, horeca en human resources. 

Standaard oplossing
Maria van Boekelen, Region Manager Benelux van OPP: "In de huidige economische crisis zien we in het Nederlandse bedrijfsleven een stijging van het aantal conflicten als gevolg van de toegenomen werkdruk, minder budgetten en meer stress. Zoals ook uit het onderzoek blijkt zijn Nederlanders niet dol op conflicten, en lijkt voor velen ´het compromis´ de enige aantrekkelijke weg om uit het conflict te komen. Echter het compromis als standaard oplossing voor het conflict lijkt nu zelf ook onder druk te staan! De belangen van de partijen binnen een conflict lijken anno 2009 steeds verder uit elkaar te liggen. Als op de juiste manier met conflicten wordt omgegaan, kunnen conflicten leiden tot positieve resultaten zoals effectievere samenwerking en meer innovatie. Bewustwording en praktische training hoe managers de meerwaarde van conflicten kunnen kapitaliseren is dus juist nu noodzakelijk. Managers kunnen een keuze maken wat de beste strategie is om een conflict op te lossen, een compromis sluiten is dan een van de opties."

 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Passie en conflicten leiden tot de beste resultaten
 Zes manieren om een slepend conflict met uw baas op te lossen
 Conflict wordt sneller opgelost door mediator dan rechter
 Geen goede samenwerking zonder serie conflicten
 
 
reacties
 
Ron Ladage  |   | 
1-04-2009
 | 
12:51 uur
Een goed artikel met waarheid.
In Nederland polderen we ons kapot, zoeken steeds naar het compromis en consensus in plaats van een conflict eens aan te gaan. Hierdoor missen we de kans om iets nieuws te ontdekken, innovatief te worden, daarom lopen we achter bij andere landen, waar we eerst als Nederland voorop gelopen hebben.
Mensen met afwijkende ideeën worden op deze wijze geëlimineerd en we hebben er geen last meer van. De behoudende managers schieten elk wild idee af, want het verstoord hun macht en zeker hun rust. Recentelijk een Belg dit horen vertellen tegen 400 MKB ’ers en de mensen in de zaal dachten dat het een act was. Helaas is het geen act en wil Nederland in de toekomst nog mee willen tellen met de rest van de wereld, schaf dan het verlammende p[polderen af. Dit gedoe heeft nu wel zijn langste tijd gehad en begint ouderwets en verlammend te worden. Of dit nu in de politiek is, bij de ambtenaren of bij het bedrijfsleven, het werkt niet meer voor de toekomst. Zeker in deze tijd waarin incapabele managers banken en pensioenfondsen in gevaar brengen, juist nu is er de kans voor de ondernemer met lef. Dus wie durft….?

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10