zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Een grote mond is de snelste weg naar de top

24 maart 2009 - De brutalen hebben de halve wereld en zeker de beste managementposities. Dominantie, assertiviteit en zelfvertrouwen brengen iemand sneller hogerop dan capaciteiten. Dat stellen Cameron Anderson, hoogleraar organisatiewetenschappen aan de University of California, en Gavin Kilduff, een van zijn studenten.

De twee academici onderzochten hoe gemakkelijk iemand de leiding in een kleine groep nam, ongeacht of iemand geschikt was voor die rol. Hiervoor voerden ze twee testen uit.


In de eerste werden 68 studenten verdeeld in groepen van vier en moesten ze samen een opdracht uitvoeren. Na afloop kregen de deelnemers en een onpartijdige jury de videobeelden te zien en moesten ze de invloed en de competentie van de groepsleden beoordelen. De meest extraverte deelnemers werden unaniem beschouwd als degenen met de beste capaciteiten.
In de tweede test werden 100 andere studenten in groepen van vier verdeeld om te kijken of degene die het meest praatte dat deed omdat hij of zij ook daadwerkelijk het meest te bieden had. De groepen moesten wiskundige problemen oplossen en konden daarmee 400 dollar winnen. Voorafgaand aan de test vroegen de onderzoekers hoe goed de proefpersonen normaliter scoren op wiskunde. De deelnemers kregen dit niet te horen. Ook nu werden degenen met de grootste mond beoordeeld als de beste leiders, zelfs als hun wiskundig inzicht slecht was.
Anderson: "Dominante mensen zijn zeer overtuigd van hun eigen kunnen, zelfs als ze objectief helemaal niet zo goed zijn. De dominante persoonlijkheden gaven in 63 procent van de gevallen antwoord, de niet-dominante slechts in 36 procent. En dat terwijl beide groepen even competent waren." 

Aanvullende testen

Ondernemingen die de beste mensen willen vinden voor hun managementteam, kunnen met deze bevindingen hun voordeel doen. Alleen afgaan op zelfvertrouwen blijkt niet slim. De onderzoekers raden daarom aan aanvullende en objectieve competentietesten uit te voeren. "Natuurlijk gaan competentie en zelfvertrouwen vaak hand in hand, omdat mensen die weten wat ze kunnen hun ideeën en gedachten makkelijker uiten. Maar net zo vaak is er geen verband tussen zelfvertrouwen en competentie." 

Macht verblindt

In 2006 publiceerde Anderson onderzoek waaruit bleek dat machtige mensen het leven vaak bekijken door een roze bril en dat deze positieve instelling leidt tot het nemen van risico’s. Hoewel dat over het algemeen een goede zaak is en ze hiermee vaak hun macht behouden of zelfs vergroten, kan het er ook toe leiden dat ze zo roekeloos worden dat ze zichzelf schade berokkenen of zelfs ten gronde richten.
In 2005 suggereerde onderzoek door Optima dat ambitie, assertiviteit en autoriteit een CEO dan wel goedkeuring van zijn aandeelhouders oplevert, maar dat deze eigenschappen tevens schadelijk kunnen zijn voor de onderneming. Bovendien geven werknemers de voorkeur aan een leidinggevende die naar hen luistert en steunt en zijn kennis en verantwoordelijkheden met hen wil delen.

 
 Doorsturen   9 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Extravert floreert in deze tijd
 Dominante leider neigt naar sektarisch gedrag
 Sollicitant moet zich assertief opstellen
 Manager moet niet té assertief zijn
 
 
reacties
 
Richard Koopman / Zynn  |   | 
24-03-2009
 | 
08:32 uur
Dat zou het ergste doen vermoeden. Echter het fenomeen doet zich inderdaad voor in kleine groepen (lees kleine organisaties. Dat kun je zeker niet beschouwen als 'de top'. In grote organisaties is er even iets meer nodig dan alleen een grote bek en struikelt men toch snel over de eigen veters - de concurrentie is immers veel groter. Een ander verschijnsel dat zich daar voordoet is zonnekoningen-gedrag en een hofhouding wat dit gedrag in stand houdt. Kortom: Goddank is het niet de grote bek die mensen naar de top brengt. Dit artikel kan dus naar de prullenbak. Verder schittert management on-line van macho titels als 'bullenbakken mag weer' en nu deze weer. Jongens (!), We zijn inmiddels in de 21e eeuw beland.. Het is echt hoog tijd voor een intelligenter geluid..
JJT Hensen  |   | 
24-03-2009
 | 
08:52 uur
Hypothese.
Een grote mond is het indrukwekkend overstemmen van een ander op een manier dat de ander de (on-)kundigheid niet aan durft te pakken van de schreeuwer.
Soms zijn ze nodig om snel iets voor elkaar te krijgen. Daarna vallen ze van hun voetstuk af omdat ze niet meer nodig zijn. De stillen stemmen in met de schreeuwer en wachten op het voetstuk dat ze graag een zetje geven. Laat een schreeuwer eens coachend leider zijn. Dan weet ik niet hoelang er nog geschreeuwd wordt of juist nog een veel harder uit onmacht. Dit zie ik gebeuren in het arbeidsproces. De waarheid ligt voor mij in het midden van de genoemde kwaliteiten
Ad de Beer  |   | 
24-03-2009
 | 
09:15 uur
Het lijkt er opnieuw sterk op dat wetenschappers opnieuw willen gaan bewijzen wat 50 jaar geleden al bewezen was.
Eind jaren '70 ging er bij mijn toenmalige werkgever deze grap rond. Vooraf, het gebouw was ruim 700 meter lang en werd doorsneden door één lange gang.
Aan het begin van deze gang stonden een geit en een slak. De slak zei ''wedden dat ik eerder achterin ben dan jij?'' De geit, bewust van zijn snelheid en die van de slak accepteerde de weddenschap en rende zo hard als hij kon de gang door, waar hij de slak, rustig een sigaretje rokend (de zeurterrorist was nog niet uitgevonden indertijd) aantrof. ''Tja,'' zei de slak, ''met slijmen kom je hier veel sneller vooruit dan met mekkeren''
Martha van de Pasch  |   | 
24-03-2009
 | 
09:53 uur
Mensen met (te) grote monden voelen zich gewoonweg zekerder. Of ze altijd zo pienter zijn en nadenken is een tweede. Vaak is het bluf en nog eens bluf. Tja en wie hier dan niet doorheen kijkt tuimelt erin. Hoe verkoop je jezelf. Tegenwoordig heeft men hier een trucendoos voor met o.a. nagemaakte diploma's en onwaarheden over werkervaring. Een ander soort zijn degenen die vanuit zichzelf een X-faxtor hebben en bij deze geen grote mond nodig hebben. Hun uitstraling zegt al genoeg. Misschien een iets andere beschaving.
Ad de Beer  |   | 
24-03-2009
 | 
11:21 uur
De heren geloven het onderzoek niet zo geloof ik.
Neem Wouter Bos, veel geluid, weinig tot geen inhoud en hij denkt nu de belangrijkste man van het land te zijn.
Ben je stil en introvert, dan val je niet op en ben je al snel lid van de zwijgende massa. Opvallen doe je door van je te laten horen. Als later mijn biografie zal worden geschreven (LOL)zal opvallen dat ik door van me te laten horen toch een aardige loopbaan heb mogen doorlopen.
Maar het is ook zo dat alleen een grote mond het spreekwoord ''hoogmoed komt voor de val'' keer op keer bevestigt en dan rest alleen nog de politiek om iets van je leven te maken.
Martha van de Pasch  |   | 
24-03-2009
 | 
11:26 uur
Leuk die humor van de Beer. Er zit wel degelijk een kern van waarheid in. Heer Koopman: in grote organisaties kan men dan wel over eigen veters struikelen. Met wat u omschrijft als zonnekoningen-gedrag zie ik direct de 1e en 2e Kamer voor mij, waarbij het volk als hofhouding zijnde deze in alle onnozelheid zelf heeft gekozen. Het is wel degelijk de grote bek (ook dat kan op een bepaald nivo) van diverse partijen geweest, waarbij de hardste schreeuwers nu vooraan zitten. Weer tuimelen we erin. Uw felle reactie stemt tot nadenken. Management online schittert in tegenstelling tot wat u zegt in vrijheid van meningsuiting wat in deze 21e eeuw zo belangrijk is en waarop zoals u kunt lezen de intelligente onder ons reageren. Dat zou toch jammer zijn als dit in de prullenbak ging nietwaar.
Richard Koopman  |   | 
24-03-2009
 | 
12:10 uur
@ Ad... Dus:
'een grote bek' EN 'wat-kunnen-ook 'lijkt een prachtige combinatie, haha!
Richard Koopman / Zynn  |   | 
24-03-2009
 | 
12:37 uur
Martha. Vrijheid van meningsuiting en intelligentie blijken helaas niet altijd gelijk met elkaar op te gaan...
Martha van de Pasch  |   | 
24-03-2009
 | 
14:12 uur
Heer Koopman. Wat ik probeer te zeggen is dat dit een site is waarin ieder zijn eigen mening naar voren kan brengen. Met intelligentie bedoel ik in deze dat hier een bepaalde categorie op reageert. Het leuke dat is dat dit artikel volgens u maar in de prullenbak moet maar aan de andere kant wordt uw nieuwsgierigheid toch ook wel gewekt, gezien uw reacties en dat houdt deze site weer in stand. Interessant toch?

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10