zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

De zeven grootse fouten die u kunt maken in crisistijd

23 februari 2009 - Nu er dagelijks duizenden banen verdwijnen, is de baanonzekerheid waar veel werknemers onder lijden niet zo vreemd. Het is ook niet zo vreemd dat het management zich met name richt op kostenbesparing en overleven. Ze moeten echter talentmanagement en carrièreontwikkeling niet uit het oog verliezen.

Een risico dat overigens levensgroot is. Uit Brits onderzoek van Personnel Decisions International blijkt een zorgwekkende verschuiving in de prioriteiten van managers. Op dit moment staat kostenbesparing bovenaan hun agenda, samen met de snelle verslechtering van hun markt. Talentmanagement, in 2006 nog op nummer één, is gezakt naar de laatste plaats. Slechts vijf procent van de ondervraagde leidinggevenden vindt het ‘verlies van managers op sleutelposities of onvoldoende talent om snel in te springen op veranderingen’ een belangrijk zakelijk probleem. 



Veelgemaakte fouten

De onverschilligheid over talentmanagement en de aanname dat je je daar alleen in goede tijden druk om hoeft te maken, kwam ook naar voren uit onderzoek van Robert Half International. Hieruit kwamen de 30 meest gemaakte fouten van managers in onzekere tijden naar voren. De zeven belangrijkste zijn: 

1. Denken dat uw personeel de waarheid niet aankan
Als u het al niet deed, is nu het moment aangebroken om uw werknemers als zakenpartners te behandelen. Wees open en eerlijk over de effecten van de crisis op uw bedrijf en geef uw mensen het gevoel dat ze nog een bepaalde mate van controle hebben. U kunt bespreken welke issues tijdens de vorige crisis speelden, hoe die opgelost werden en wat er van geleerd is. 

2. Mensen behandelen alsof ze blij mogen zijn überhaupt nog werk te hebben

Veel werknemers voelen zich geprezen dat ze nog een vaste baan hebben, maar dat wil niet zeggen dat managers hun behoefte aan waardering en carriereontwikkeling moeten ontzetten. Vooral toptalenten hebben extra aandacht nodig in slechte tijden. Niet alleen zijn ze onmisbaar voor de onderneming, maar ook zeer aantrekkelijk voor de concurrentie. 

3. De schuld geven aan de directie

Het zijn vaak de middenmanagers die het slechte nieuws moeten brengen. Dan is het niet meer dan menselijk om aan te stippen dat u het zelf helemaal anders zou hebben aangepakt. Toch kunt u dit beter niet doen, u geeft hiermee namelijk de boodschap af dat u niet op één lijn staat met de top en dat kan weer onrust veroorzaken onder het personeel. Het is beter om de veranderingen en de redenen daarvan te presenteren. 

4. Uw werknemers niet betrekken in het verbeteren van klantrelaties

Het is belangrijk om werknemers na te laten denken over hoe zij bij kunnen dragen aan het behalen van de bedrijfsdoelstellingen. Als het kan, betrek uw medewerkers dan ook bij het binnenhalen van nieuwe opdrachten,. Door de relatie met bestaande klanten te verstevigen, of nieuwe te benaderen. 

5. Van het werk een ‘mission impossible’ maken

Personeelsstops en strakkere budgetten hebben vaak tot gevolg dat één iemand het werk van twee of meer mensen moet doen. Is dit in uw onderneming het geval, help uw medewerkers dan bepalen welke projecten prioriteit hebben. Delegeer de resterende taken, huur desnoods tijdelijk personeel in, of zet de taken tijdelijk on hold. Zo voorkomt u dat uw mensen omkomen in het werk. 

6. De klantenservice verwaarlozen

Klantenservice is zelfs nog belangrijker in slechte tijden. Doet u er alles aan om degenen die in contact staan met klanten de juiste houding en boodschappen uitstralen? Zo niet, dan bestaat de kans dat u zowel prospects als bestaande klanten verliest. 

7. Geen nieuwe dingen proberen

Op veilig spelen kan, zelfs in onzekere tijden, niet slim zijn. Heeft u een veelbelovend nieuw product of dienst of ziet u een interessante niche in de markt, wacht dan niet tot de economie weer aantrekt. Met goed ingecalculeerde risico’s kunt u een voorsprong nemen op de concurrentie en meer omzet binnenhalen. 

Binden en boeien

De noodzaak voor het binden en boeien van werknemers kwam tevens naar voren uit onderzoek van Watson Wyatt. Hieruit bleek dat betrokken werknemers 26 procent productiever zijn, minder snel vertrekken en zelfs nieuw talent aantrekken. Bovendien melden betrokken werknemers zich minder vaak ziek en presteren ze beter. Ze staan tevens vaker achter de veranderingen die de organisatie doorvoert.
Maakt u zich zorgen over de betrokkenheid van uw teamleden? Let dan donderdag aanstaande goed op. volgens onderzoek van Experteer.co.uk wordt er op donderdagmiddag tussen 15.00 en 16.00 het meest naar werk gezocht. De meeste banenjachten vinden overigens tijdens werktijd plaats, vanaf de computer van de werkgever.

 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Vijf verleidingen waar u niet in moet trappen in crisistijden
 Vergroten van betrokkenheid vergroot overlevingskans
 Tien tips voor talentmanagement in slechte tijden
 Tien crisistips voor managers
 
 
reacties
 
Ad de Beer  |   | 
23-02-2009
 | 
10:04 uur
Gelukkig zien we iedere dag weer dit soort boodschappen, dan voel ik me tenminste niet als een roepende in de woestijn.
Het implementeren van een systeem waarin employee empowerment en talentmanagement de basis zijn en process improvement de steunbalk, zoals in ons K3 model, levert zelfs geld op, iets wat wij garanderen. En wie wil er in deze tijd geen project met een gegarandeerde ROI?

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10