zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Ziek? Blijf thuis!

11 februari 2009 - U weet hoe dat gaat op kantoor: een heleboel mensen in dezelfde ruimte die allemaal dezelfde lucht inademen. Onvermijdelijk wordt iedereen daardoor aangestoken met het virus dat op dat moment heerst. Dat dat virus überhaupt rondzweeft, komt omdat de meeste mensen niet thuis blijven als ze ziek zijn.

Dat stelt Anthony Balderrama op Careerbuilder.com. volgens hem zijn het de punctuele, betrouwbare collega’s die iedereen ziek maken. In plaats van hun toewijding toejuichen, kunt u ze veel beter naar huis sturen. Wie verkouden of grieperig is, brengt niet alleen de gezondheid van iedereen om zich heen in gevaar, maar functioneert zelf ook niet optimaal. U bent dus niet interessant of belangrijk als u toch komt werken met een griepje, maar ronduit onbeschoft. 



Onmisbaar
Heeft u het gevoel onmisbaar te zijn en/of wilt u toch iets doen, probeer dan vanuit huis te werken. Moet u per se aanwezig zijn op kantoor, beperk dan het contact met anderen zoveel mogelijk. En meldt u zich ziek, draag er dan zorg voor dat uw taken overgedragen zijn, zodat u met een gerust hart uit kunt zieken.

 
 Doorsturen   22 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Manager laat zich niet kisten door ziekte
 Vrouwen melden zich vaker ziek
 Werknemer die in de watten wordt gelegd is minder vaak ziek
 Zieke werknemers moeten uren inhalen
 
 
reacties
 
Freda  |   | 
11-02-2009
 | 
07:32 uur
Het klinkt allemaal mooi - in een vroeg sttadium naar huis gaan. Maar misschien moeten dan de arbeidsovereenkomsten en CAO's aangepast worden. Want nu is het in veel gevallen zo dat werknemers gekort worden op hun inkomen als ze zich ziek melden (eerste dag geen salaris en vaak ook nog voor de andere dagen een lager percentage inkomen ....)

Freda
Ad de Beer  |   | 
11-02-2009
 | 
11:17 uur
Evenveel meningen dan mensen.
Gelukkig ben ik in een vorig leven microbioloog geweest en kan ik stellen dat vrijwel iedere infectieziekte pas besmettelijk is na de incubatietijd. Met name de griepjes en andere virale aandoeningen.
Wist u dat mensen met een beroep waarbij met name hersenen worden gebruikt vaker een griepje hebben, het virus ziet namelijk gewoon aan onze handen te niksen. Omdat we tijdens vergaderingen vaak automatisch even de neus aanraken, besmetten we ons zelf.
Essentieel is evenwel het verschil tussen verzuim en verzuimgeneigdheid te onderscheiden. Om daadwerkelijk te verzuimen moeten mensen een drempel over. Die drempel wordt bij ontevredenheid lager, al speelt ook bijvoorbeeld motivatie een rol.
De reactie van Jean Yves vind ik getuigen van weinig inzicht in het menselijk gedrag. Jammer, want het is juist deze houding die tot hoger verzuim leidt
J van der Lek  |   | 
11-02-2009
 | 
08:18 uur
Mijnheer Anthony gooit de hele medische wetenschap op zijn kop.
Mijn advies zou dan zijn om thuis te blijven als je denkt dat je ziek gaat worden. De meeste virusziekten hebben namelijk een incubatietijd van enkele dagen. Dat wil zeggen dat de besmette werknemer het virus verspreidt terwijl hij zelf nog geen symptomen van het griepje heeft. Op het moment dat de ziekte sympotomen duidelijk zichtbaar zijn bij de werknemer is de hoeveelheid virus die hij gaat uitscheiden vaak al sterk afgenomen of tot nul gereduceert.
Ad de Beer  |   | 
11-02-2009
 | 
08:45 uur
juist hierom zijn alle programma's die bonussen geven bij een nul procent verzuim zo slecht.
Bedrijven en organisaties moeten eens proberen om een reëel verzuimcijfer te calculeren en op basis daarvan gaan sturen.
Verzuim beheersing kan op andere manieren, zelfs door zieke mensen naar huis te sturen.
M van de Pasch  |   | 
11-02-2009
 | 
09:19 uur
Ik ben het geheel met Balderrama eens. Ik word er in elk geval niet blij van als iemand al snotterend, proestend naast mij met een neus als een waterkraan zijn zakdoek weer eens tevoorschijn haalt. Buiten dat besmet men niet alleen via deze weg de hele goegemeenschap. Wat te denken van de bacillen zich alleen al via een deurkruk of toetsenbord dankzij de snotteraar verspreiden. Is het dommigheid of egoïsme of toch maar te komen. Ik denk beiden. Wat men vaak ten gehore brengt is dat men zich thuis anders toch maar verveelt. Daarnaast heeft de bacillendrager dus inderdaad niet in de gaten wat men anderen aandoet. Erg lomp is het wel ja. Wat me wel opvalt is dat sommigen van hun soort zich permitteren zich vaker ziek te kunnen melden en op deze manier het echte beroerd voelen hiermee verdoezelen. Want ze komen nu toch?
Jean-Yves  |   | 
11-02-2009
 | 
09:51 uur
Leuk, maar wanneer is iemand ziek? De ene blijft met een hoofdpijntje of een zere vinger 3 dagen weg, de andere komt met een gebroken been zelfs op kantoor.

Er zit bovendien een keerzijde aan: als iedereen met een verkoudheid op kantoor blijft is het uiteindelijk voor de organisatie beter dat er geen mensen naar huis gestuurd worden.

Het ''rendement'' verhaal vind ik n beetje onzin. Natuurlijk kan je je minder concentreren als je ziek bent, maar ook als je moe bent, verliefd bent of problemen thuis hebt. Zou je iedereen die ongeconcentreerd zit te werken ziek naar huis zou moeten sturen, hou je niemand meer over!

Thuiswerken is uiteraard prima als dat kan én als het iets oplevert. Uit allerlei thuiswerkprojecten is één ding duidelijk naar voren gekomen: het grootste gedeelte van de medewerkers werkt thuis veel minder dan op kantoor.

Mbt onbeschoft. Ik vind het zeker niet onbeschoft om te werken als je verkouden bent, eerder als iemand daar niet op een goede manier mee omgaat: vieze zakdoekjes laat liggen, bij niezen zn hand niet voor zn mond doet etc. Er zijn altijd overal bacteriën, goed luchten doet ook een hoop. Kun je net zo goed zeggen dat je onbeschoft bent om thuis te blijven omdat je gezin dan met (grotere doses) bacteriën wordt geconfronteerd.

Conclusie: er is helaas -zoals de meeste zaken in het leven- geen eenduidige stelling in te nemen bij ziekte. Ik ben van mening dat je jezelf goed moet verzorgen zodat je snel weer beter bent(goed slapen, eten, eventueel medicijnen), maximaal rekening moet houden met de mensen om je heen (geldt overigens ook voor thuis) en gewoon kijken wat je kunt doen om enigszins productief te zijn voor het bedrijf dat een salaris voor je betaalt om te werken.
Nelleke Seegers  |   | 
11-02-2009
 | 
12:03 uur
Allereerst als iemand ziek op zijn werk zit met griep, besmet hij niemand meer. De besmetting vindt plaats vóór dat hij ziek wordt. Bij een echte griep blijf je vanzelf wel thuis. Dan is óók thuiswerken niet meer rendabel
Wat betreft het verkouden en niezen is het van belang dat de persoonlijke hygiëne in acht wordt genomen. De tijd van een hoog ziekteverzuim door te pamperen is geweest. Een heldere visie van het bedrijf op ziekte[verzuim]voorkomt persoonlijke discussies, onnodig thuisblijven en onbegrip naar de zieke[verzuimende]medewerker.
Mvan de Pasch  |   | 
11-02-2009
 | 
12:48 uur
Heer Van der Lek: Zolang men last heeft van snotteren, hoesten, diarree of koorts heb je het virus nog bij je en ben je wel degelijk besmettelijk, het is dus nog niet weg. Dus blijf dan liever even thuis zou ik zeggen. Niet alleen als je ziek denkt te worden. Een werkgever is er niet bij gebaat als anderen het extra werk moeten overnemen of als er nog meer zieken volgen.
Jean Meuris  |   | 
11-02-2009
 | 
17:42 uur
Ook ik ben het volledig eens met de stelling van Anthony Balderrama. Ziek zijn is niet plezant, maar als het je overkomt, ziek thuis uit, want het is niet vaak na een dagje over. Hangt natuurlijk ervan af wat er met je scheelt en hoe ernstig. Raadpleeg dan ook zsm je huisarts. Zadel zeker je collega's niet op met jouw kwaal en het best vermijd je dat ze mee genieten. Verwittig je chef of je werkgever, blijf thuis en volg het huishoudboekje of arbeidsreglement. Van harte beterschap.
J van der Lek  |   | 
11-02-2009
 | 
20:21 uur
Mvan de Pasch: Zie de respons boven uw geschrift
Gemma W.J.M. Brehm-de Geus  |   | 
11-02-2009
 | 
20:29 uur
Belachelijk,ronduit, om met een verkoudheidje je ziek te melden.
Iedereen is wel eens verkouden en je gaat er echt niet aan dood. Je zadelt je collega met een hoop werk op als je toevallig niet op kantoor zit maar een baan hebt in een winkel, de schoonmaak, verzorging, productie of iets dergelijks.
Ziek is ziek maar het lijkt er wel op dat werknemers niets meer willen of kunnen incasseren. Niemand hoor ik iets zeggen over wat het een bedrijf kost al dat hoge ziekteverzuim. Sommige zijn echt ziek, maar er zijn er ook heel wat die de boel lopen te flessen en misbruik maken van het ziekteverzuim. En dus eigenlijk hun eigen collega's een loer draaien, dat vind ik pas erg. Het ergste is nog dat die mensen denken dat ze iedereen voor de gek kunnen houden ! Bah Bah en nog eens Bah!
Dat wilde ik even kwijt!!
Martha van de Pasch  |   | 
12-02-2009
 | 
08:10 uur
Nelleke en Van der Lek ik ben het nog steeds niet met jullie eens. Het is wel degelijk besmettelijk met een griepvirus te werken. Aangezien ik te maken heb met een laboratorium. Gemma ik begrijp heel goed wat je bedoelt. Duidelijker kan het niet. Ik denk dat een heleboel mensen dit niet in de gaten hebben. Jammer
Ad de Beer  |   | 
12-02-2009
 | 
09:46 uur
Als de horor stories over mensen die met een koutje thuisblijven, of met een zere vinger drie dagen verzuimen waar zijn, dan hebben deze mensen een zeer lage verzuimdrempel. In 5% van de gevallen ligt dat aan de instelling van die mens, in 95% van de gevallen ligt dat aan het werk.
Komt dit soort verzuim vaak voor in uw organisatie? Doe eens een medewerkerstevredenheidsonderzoek, is niet zo duur bij ons, en het levert een schat aan ervaring op.
De felle reacties van onder meer Gemma, zeggen meer over haar dan over de verzuimers bij haar.
Gemma W.J.M. Brehm-de Geus  |   | 
12-02-2009
 | 
21:07 uur
Ik begrijp goed wat je bedoelt Ad, alleen je onvriendelijke ondertoon vind ik wel jammer. Als mensen preventief te werk zouden gaan en wat gezonder zouden leven, waren er heel wat minder mensen ziek door een onbenullig verkoudheidje.
De verantwoordelijkheid voor hun eigen gezondheid is vaak ver te zoeken, ze hoesten en proesten, de huisarts moet snel een medicijn voorschrijven, de werkgever en collega's mogen voor het verzuim opdraaien en ondertussen eten ze opvallend vaak ongezond voedsel, drinken alcohol alsof het water is, en roken als schoorstenen, gek he? dat dat lichaam niet optimaal functioneerd en vaak tegensputtert.
Bovendien een drupneus noemt men tegenwoordig al snel een griep waardoor men alle reden schijnt te hebben om je maar ziek te melden. Het valt wel op dat het vaak dezelfde mensen zijn die verkouden zijn en zich daarvoor ziekmelden. Als je gezond leeft en er glipt dan toch eens een verkoudheidje binnen, wat is er dan mis om die paar dagen verkoudheid even te incasseren? Ik vind het niet kunnen om je voor een simpele verkoudheid ziek te melden.

Groetjes Gemma
Ad de Beer  |   | 
13-02-2009
 | 
09:10 uur
@Gemma,
Een onvriendelijke ondertoon? Die lok je zelf uit door je vooroordelen over mensen die zich ziek voelen of melden.
Je spiegelt het gedrag van een heel kleine minderheid op de meerderheid, iets waarvoor Wilders Engeland niet in mag.
Ik kan daar niet zo goed tegen dit soort populistische prietpraat, vandaar dat ik er een beetje fel op reageer.
Patricia  |   | 
13-02-2009
 | 
11:46 uur
Mensen moeten zich gewoon niet zo aanstellen. Met een verkoudheidje kan je best werken!!
Henrieke  |   | 
13-02-2009
 | 
19:17 uur
Beetje overdreven wat Balderrama stelt. Begin bij het begin: bouw voldoende weerstand op en leef gezond. Eerst een paar keer verkouden worden..zo werkt dat ook met kinderen, zorgt voor afweerstoffen in je lichaam. Verkoudheid is een signaal van je lichaam dat het weerstand opbouwt. En de besmetting vindt overigens veelal plaats voordat ziekteverschijnselen zich uitten. Dus....zorg goed voor jezelf en sluit jezelf niet op...contact met mensen houdt je op de been...en ga 's avonds lekker op tijd naar bed. Morgen gezond weer op!

Martha van de Pasch  |   | 
16-02-2009
 | 
08:04 uur
Heer Beer ik kan het toch even niet laten te reageren. Met alle respect. U reageert inderdaad wat fel door helemaal Wilders aan te halen. Dit is m.i. niet te vergelijken. Waar hebben we het over. Aan de ene kant zegt u het ligt voor 95% aan de werknemers. Dat is ook inderdaad iets om over na te denken. Die minderheid waar u het over heeft is de zieke meerderheid geworden. Inderdaad wordt tegenwoordig alles maar op een griep geschoven. Een makkelijk stopwoord om zich ziek te melden. Gezond leven is inderdaad belangrijk. Al heeft de een meer weerstand dan de ander ook genetisch bepaald, zijn er nog mensen die door het toverwoord griep zich hierdoor een paar extra weken vakantie per jaar toe eigenen. Daarom kan ik Gemma wel goed volgen. Het is naar mijn mening absoluut niet populistisch bedoeld. Maar ik herken de ergernis wel. Er wordt immers nooit gecontroleerd alsik dat zo hoor om me heen en ja zo lus ik er ook nog wel een. Dat is de kat op het spek binden nietwaar. Dan is het een kwestie van moraal om hier geen misbruik van te maken. Ik denk dat we hier het woord gevonden hebben.
Ad de Beer  |   | 
16-02-2009
 | 
13:19 uur
@Marta,
het ligt voor 95% bij de werkGEVERS. Door een klimaat te creeren waarbij mensen zich niet lekker voelen, niet gemotiveerd zijn, daalt de verzuimdrempel en wordt de ''zin'' om je bij het minste en geringste griepje of prikkeltje in de neus maar ziek te melden maar ziek te melden vergroot. Dat heet arbeidsethos en arbeidsethos wordt voor een fors gedeelte bepaald door de werkGEVER.
Ik weet niet waar je werkt, wat je functie is, maar als er bij het bedrijf waar je werkt veel verzuimd wordt met als smoesje dat men ziek is, ook terecht, dan moet de werkgever eens goed gaan kijken naar zijn personeelsbeleid.
Je krijgt per slot van rekening de werknemer die je verdient toch?
Verzuimgeneigdheid, de verzuimdrempel, is een indicator voor personeelsbeleid. Hoge verzuimgeneigdheid, zich vaak uitend in hoog verzuim en het zich snel ziekmelden zegt veel over het personeelsbeleid van een organisatie. De belerende toon die hier wordt aangeslagen, de minderwaardige toon over mensen die zich zo maar even ziek melden, is ook een symptoom van slecht management. Tja, als je niet graag gaat werken bij je baas, dan ligt dat vaker aan de baas dan aan de werknemer.
lynn  |   | 
16-02-2009
 | 
15:37 uur
Ik ben parttimer en kan het mij echt niet veroorloven om mij ziek te melden, het kost mij direct een vakantiedag.

Dus ja ik zit te hoesten en te proesten met koorts achter mijn bureau om vervolgens te proberen de dagen goed door te komen.
Martha van de Pasch  |   | 
16-02-2009
 | 
16:35 uur
Ja dat van Lynn herken ik ook wel. Mijn dochter is freelancer als journalist en werkt geheel voor zichzelf. Ook zij kan het zich niet permitteren om ziek te zijn. Is het dan een luxe om voor een baas te werken waar alle sociale lasten geregeld worden? Dat merk je pas als je voor jezelf iets opbouwt. Ook mensen zoals Lynn zijn gewoon de klos. Of zijn het de sterke van geest die zich staande houden? Wel mensen met karakter
Hans  |   | 
17-02-2009
 | 
05:31 uur
Ik ben zeer verbaasd over de reacties hier boven.
Indien mensen niet tevreden zijn over hun werkgever gaan ze toch opzoek naar een andere baan. Ontslagen nemen mag altijd als het je niet bevalt.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10