zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

'Vrouwen moeten economie redden'

8 januari 2009 - Veel Amerikanen zien Barack Obama liever vandaag dan morgen president worden. Maar misschien hadden ze beter voor Hillary Clinton kunnen kiezen. Volgens Brits onderzoek en vooraanstaande Amerikaanse academici, zou veel economische ellende voorkomen zijn als er meer vrouwen aan de top hadden gestaan.

Uit onderzoek van de Aziz Company blijkt dat bijna negen van de tien managers geloven dat de cultuur die excessieve risico’s aanmoedigt en beloont bijgedragen heeft aan de huidige financiële crisis. Meer dan acht van de tien ondervraagden zegt vervolgens dat de blindheid voor de risico’s die financiële instellingen liepen, gevoed werd door de machocultuur binnen die bedrijven. Meer dan driekwart voegt daaraan toe dat de ongelijke verdeling tussen mannen en vrouwen een grote rol heeft gespeeld. 



Voorzichtigheid afgestraft
Deze bevindingen worden bevestigd door Myra White, hoogleraar aan Harvard. "Het feit dat vrouwen minder risico’s nemen, komt omdat ze veel voorzichtiger zijn bij het nemen van beslissingen. Ze nemen alle alternatieven in overweging , inclusief de problemen die kunnen ontstaan, voor ze actie ondernemen. In de financiële wereld die door mannen gedomineerd wordt, was snel beslissen de norm. De neiging tot voorzichtigheid heeft vrouwen dan ook flink in de weg gestaan om hogerop te komen," stelt ze. "De mannelijke benadering van eerst doen, dan denken was de geprezen standaard. Vrouwen die hier niet in mee gingen, werden ervan beschuldigd overal beren te zien en te zeuren. Sommige auteurs zijn zelfs zover gegaan om te beweren dat die eigenschappen vrouwen vatbaarder maken voor spijt en depressies. Het is echter juist het falen van de mannelijke benadering dat momenteel alle aanleiding geeft tot spijt en depressie. Het is te hopen dat de financiële wereld hierdoor open gaat staan voor de doordachte, voorzichtige benadering van vrouwen. Maar of dat gaat gebeuren? In Amerika zijn mannen alweer druk bezig overhaaste oplossingen op tafel te gooien en geld te pompen in oplossingen zonder goed na te denken over de consequenties van deze acties." 

Vrouwelijke eigenschappen
White is niet de enige die stelt dat als er wat minder mannen aan de top hadden gestaan, de problemen veel kleiner zouden zijn geweest. In november al voorspelde Hudson dat de recessie het voor vrouwen nog moeilijker maakt de top te bereiken. Vrouwen zijn volgens de managementconsultants altruistischer, mensgerichter, samenwerkingsgerichter en opener en daardoor beter uitgerust een moderne onderneming te leiden. Tegelijkertijd beletten juist die eigenschappen vrouwen door te stoten. 

Bedrijfscultuur
Professor Khalid Aziz, directeur van de Aziz Corporation: "Er wordt momenteel vooral gefocust op meer regulering en risicobeheersing. Even belangrijk is echter de bedrijfscultuur. Een beetje meer vrouwelijke voorzichtigheid en intuitie kan wonderen doen voor de grote financiële instellingen."

 
 Doorsturen   6 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Topvrouwen leveren meer op dan hun mannelijke collega's
 Crisis maakt glazen plafond nog dikker
 Vrouwen worden nog steeds niet voor vol aangezien
 Vrouwelijke manier van denken verovert bedrijfsleven
 
 
reacties
 
Ad de Beer  |   | 
8-01-2009
 | 
07:22 uur
Onzin?
Och, de waarheid ligt in het midden.
Dat vrouwen lang doen over een beslissing zie ik ieder week weer bij het bezoek aan de supermarkt, waar sommige vrouwen meer dan een kwartier nodig hebben om te besluiten of ze wel of niet een pak melk willen kopen. Het hele nauwe gangpad versperrend staan ze in diep gepeins verzonken het schap met zuivel te bewonderen gelijk een cultuurfanaticus een schilderij van een of andere onduidelijke kunstenaar, die door middel van een inspanning van 3 minuten met twee kleurpotloden enkele strepen op de achterkant van een rol behangpapier heeft gekrast.
Soms, en zeker in een crisis, is een snel besluit nodig en heeft het afwegen van de ene na de andere optie alleen maar als gevolg dat de crisis erger wordt.
En, hoewel niet ontkend kan worden dat bepaalde financiele instellingen onverantwoorde risico's hebben genomen en daar nu de tol voor betalen, zijn er, naast politici en ambtenaren geen grotere risicomijders te vinden dan bankiers.
Kortom, weer eens een artikel dat alleen maar bedoeld kan zijn om garen te spinnen uit de crisis die ons wordt wijsgemaakt.
Hillie Schotanus  |   | 
8-01-2009
 | 
11:07 uur
Volgens mij is het beter te spreken over vrouwelijke eigenschappen die meer in de topmanagers moeten doordringen. De weinige vrouwen die nu in de top zitten zijn daar veelal gekomen omdat ze nog meer dan mannen over mannenlijke eigenschappen beschikken. Het gaat er dus om dat er ''echte'' vrouwen aan de top komen en meer mannen met feminieme kwaliteiten.
Ton  |   | 
8-01-2009
 | 
11:19 uur
In mijn jarenlange praktijk als strategie en risicomanagement auditor ben ik zeker aanwijzingen tegen gekomen dat vrouwen en vrouwelijke eigenschappen een positieve bijdrage hebben aan strategische en risico management performance. Meer echter wordt de performance in (grotere) bedrijven bepaalt door het benutten van de inzichten van de werknemers. Nog teveel komt het voor dat enerzijds werknemers niet om hun mening wordt gevraagd anderzijds het managers ontbreekt aan de competentie om die informatie te begrijpen en in de juiste context te zien. Vrouwelijke managers zullen daar maar weinig aan veranderen. Maar wel het toepassen van een (meer vrouwelijke ) eigenschap van hoor en wederhoor. Daarmee sta ik dus dichter bij de invloed van de bedrijfscultuur en hoe de ''governance'' in een bedrijf is geregeld als doorslaggevend voor performance. Meer vrouwen zullen zeker de bedrijfscultuur en de governance veranderen maar niet uitsluitend in de goede richting!
Lonneke  |   | 
8-01-2009
 | 
15:46 uur
Blufpoker heeft de economie tot de huidige stand van zaken gebracht. En overhaast worden miljarden in een systeem gepompt dat al is gecrashed. Als we blijven doen wat we al deden, krijgen we wat we al kregen.
Op kleinere schaal (gezinnen) zijn het vaak de vrouwen die de geldstromen regelen. Of vrouwen het beter hadden gedaan in de wereldeconomie??? We zullen het nooit weten. We kunnen wel testen of we het in de toekomst beter kunnen doen, wellicht met vrouwelijk inzicht daarbij.
tania  |   | 
9-01-2009
 | 
14:50 uur
Misschien en misschien ook niet.
Wat de supermarkt betreft scheer je iedereen over de zelfde kam =cliché.
De supermarkt doet hier niets ter zake.
Er mogen inderdaad meer vrouwen in de top zitten, kan geen kwaad. Sommige vrouwen denken inderdaad verder dan hun neus lang is; voor ze een besluit nemen hebben ze al de mogelijke risico's van hun beslissing overlopen. Dit om inderdaad direct te kunnen handelen of rapper te beslissen indien het niet 100% werkt.

Maar je hebt andere vrouwen ook in de top die nog enkel aan hun eigen toekomst denken en niet in belang van het bedrijf en echte bitchen zijn.

Net zoals bij de mannen : twee maten en twee staven.

en dit van een vrouw:-)
Ad de Beer  |   | 
9-01-2009
 | 
15:29 uur
@Tania,
Het was ook ''ik lok je uit de tent'' opmerking. Vanmorgen werd ik in de winkel weer opgehouden door een man die steeds in de weg liep. Zeker een vrachtwagenchaufeur :).
Niemand, geen man en geen vrouw kan alle risico's afwegen, daarvoor is de wereld te complex. Eén klein incident kan alles, maar dan ook alles in een keer anders doen zijn. Kortom, je kunt zo lang als je wilt over risico's nadenken, het onverwachte gebeurt toch. Always expect the unexpected. Goede voorbereiding is wat anders, daar kunnen we nog wat leren van japanners. Met een goede voorbereiding kun je prpblemen voor zijn, maar als het echt fout gaat kun je beter op je goede gevoel een beslissing nemen. Dat doen mannen eerder dan vrouwen, ondanks de vrouwelijke intuitie! Om een of andere reden merk ik de laatste jaren dat vrouwen veel meer hun intuitie aan het rationaliseren zijn geweest (wat het kwartier voor het melkrek verklaart) en dat mannen hun gevoel meer laten spreken en het minder rationaliseren.
Misschien hebben die bankdirecteuren toch meer op gevoel de verkeerde beslissingen genomen en is er geen sprake van boze opzet of zelfverrijking.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10