zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Kredietcrisis versterkt najaarsblues

1 december 2008 - Zoals ieder jaar, slaat ook nu weer de najaarsblues toe. De dagen worden korter en dat betekent voor de gemiddelde werknemer dat hij in het donker naar het werk gaat en ook weer in het donker thuiskomt. Dat zet al een rem op de productiviteit, en dit jaar doet de kredietcrisis daar nog een schepje bovenop.

Dat blijkt uit onderzoek van plezieropjewerk.nl. In voorgaande jaren had gemiddeld vijf procent van de bevolking last van een herfst- of winterdepressie. Van de mildere variant – de najaarsblues – ondervindt normaal twintig procent van de mensen hinder. 



Onzeker vertrouwen

Dit jaar geeft echter 39 procent van de ondervraagden aan in meer of mindere mate te zijn getroffen door een najaarsblues. De link met de kredietcrisis is snel gelegd. Alhoewel de ondervraagde werknemers vertrouwen hebben in het optreden van de Nederlandse en Europese overheden en ondanks het feit dat het loonstrookje tot op heden geen bijzonderheden laat zien, houdt 62 procent van hen het hart vast voor de ontwikkelingen in het komende jaar. Daarbij denkt slechts zes procent van de werknemers dat zij of hun bedrijf zelf ‘echt’ zullen worden geraakt door de crisis. Ook de onzekerheid op de huizenmarkt speelt de huiseigenaren onder de werknemers momenteel parten. De positieve aspecten van deze onzekerheid (werknemers doen extra hun best om positief op te vallen en daarmee hun baan zeker te stellen) wegen niet op tegen de negatieve (werknemers die in gedachten verzonken somberen over de toekomst waardoor waardevolle werktijd verloren gaat). 

Verlichting

Als werkgever loont het om te investeren in goede verlichting (1000 - 15000 lux) om het energieniveau van de medewerkers op te peppen. Gebleken is dat dit leidt tot betere werkprestaties, minder fouten en ongelukken en ook minder ziekteverzuim, kortom een hogere productiviteit. Toch blijft de werkverlichting nu vaak steken tussen de 200 en 400 lux.

 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Winterdepressie velt manager
 Recessie maakt depressief
 Slecht management bevordert depressie
 Kredietcrisis slecht voor de psychische gezondheid
 
 
reacties
 
E Geenen  |   | 
2-12-2008
 | 
09:15 uur
Het veranderen van de verlichting door het verhogen van het aantal lux kan ook tot schade leiden. Het gebruik van lampen met een hogere lux-waarde schijnt voor een kleine groep te kunnen leiden tot manie. Het gebruik van verlichting (10.000-15.000 lux) is lichttherapie welke raadzaam is om in samenspraak met een art en afhankelijk van de individuele klachten te doen.

Wel zou het goed zijn om slechte TL-verlichting te vervangen. TL-licht heeft een ''trilling'' waarbij eerder vermoeidheid van het gezichtvermogen optreed.

Een normale TL buis knippert 50 keer per seconde en dieren zien dat duidelijker (kippen gaan van de leg). In het onderbewustzijn ziet iedereen het. Sommige mensen kunnen hoofdpijn krijgen van TL licht. Overigens zijn er ook betere TL-lampen en armaturen. Een gloeilamp heeft dit bijverschijnsel niet. Hoe het zit met ander soorten verlichting is een studie op zich maar in de meeste kantoorpanden kun je ervan uit gaan dat meestal goedkope verlichting wordt ingebouwd. Mensen die hooggevoelig zijn kunnen daar veel last van ondervinden.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10