zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

´Baas verdient teveel en doet te weinig´

25 november 2008 - Meer dan de helft van de Nederlandse werknemers vindt dat hun baas te veel verdient. Ook denken veel werknemers dat leidinggevenden niet begrijpen wat hun werknemers doen en het werk zelf niet zouden kunnen uitvoeren.

Uit onderzoek in opdracht van Kelly Services blijkt dat er veel zorgen zijn op de werkvloer. Deze zijn vooral over de salarissen van senior executives en hun prestaties. Veel werknemers denken dat zij harder werken dan hun bazen. De respondenten zeggen verder dat zij niet voldoende gemotiveerd worden om de productiviteit te laten stijgen en het werk nog beter uit te voeren. Het onderzoek geeft de meningen weer van meer dan 115.000 mensen in 33 landen, inclusief Nederland. 



Prestaties

Patricia Becker, Algemeen Directeur Kelly Services Nederland: "Werknemers voelen dat veel van de senior leidinggevenden niet volgens de verwachte standaard werken. De respondenten vinden dat het niveau van ondersteuning en begeleiding, nodig om de werknemers te motiveren, ondermaats is. Medewerkers kijken naar de salarissen van sommige senior executives en begrijpen dan vaak niet hoe de beloning wordt gekoppeld aan de bedrijfsprestaties." 

Hard werken

De meeste overbetaalde executives – volgens de respondenten - zijn te vinden in Turkije, Hongarije, Zwitserland, Duitsland, Finland, Nederland en in de Verenigde Staten.
Er bestaat enige onduidelijkheid over wat veel van de bazen nou eigenlijk uitvoeren. Dit is een bron van verwarring onder medewerkers. Op de vraag of de Nederlandse respondenten harder werken dan hun baas, antwoordt 22 procent met ‘ja’. Bijna de helft van de respondenten vindt dat men even hard werkt (45 procent) en achttien procent twijfelt. Slechts veertien procent van de werknemers gelooft dat zijn baas harder werkt dan dat hij zelf doet. 

Teveel salaris
De zorgen over de hoogte van de betaalde salarissen aan de bazen zijn het grootst onder de vrouwelijke en oudere respondenten. Uit de resultaten blijkt dat 58 procent van de vrouwen vindt dat de bazen teveel salaris ontvangen, vergeleken met 47 procent van de mannelijke respondenten. Slechts 44 procent van de leeftijdscategorie 20-24 vindt dat de bazen te veel betaald krijgen. Van de respondenten in de leeftijdscategorie 45-54 jaar, deelt 63 procent deze mening. 

Motivatie
Bij het onderwerp ‘motivatie door de senior executive’ blijkt dat 33 procent van de deelnemers vindt dat men niet wordt aangemoedigd om het werk beter te doen of de productiviteit te laten stijgen. De mannelijke respondenten zijn meer van mening dat hun baas daarin faalt dan de vrouwelijke ondervraagden.

 
 Doorsturen   13 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 CEO wordt niet slechter van economische malaise
 Bonus in ruil voor slechte prestaties
 Kwart werknemers vindt zichzelf betere manager dan zijn baas
 Heeft u het ook zo gehad met uw team?
 
 
reacties
 
Lashkaro  |   | 
25-11-2008
 | 
08:39 uur
Als je de bonussen van de leidinggevende afschaft, dan kan het verschil met hardwerken een stuk rechtvaardiger worden.
H.J. Vorenkamp  |   | 
25-11-2008
 | 
08:45 uur
Opnieuw een mooi onderzoek om jezelf in de belangstelling te plaatsen en uiteraard geeft ook dit onderzoek de actuele situatie weer. De publicatie wordt veel interessanter als er ook op dezelfde wijze onderzoek wordt verricht naar de oplossingen. In deze huidige economische omstandigheden zijn het juist de oplossingsgerichte acties die met hoog rendement uitgevoerd dienen te worden. Publiceer daar eens over; we weten nu toch wel hoe de dingen in elkaar zitten!
Overigens zou het wel eens aardig zijn om na te denken over een cursus werknemerschap in plaats van altijd te focussen op leidinggevenden. Weer eens wat anders!
J  |   | 
25-11-2008
 | 
08:59 uur
Om te beginnen is ''verdient'' met een ''t'' en niet met een ''d''. Wellicht dat als meer mensen wat meer door zouden leren, ze behalve in staat zouden kritiek te leveren op managers, deze laatste niet een groot gedeelte van hun dag bezig zouden moeten zijn met het corrigeren van taalfouten of fouten in het algemeen.

Ten tweede is het niet de taak van een manager om ''de indruk'' te geven veel te doen. De taak van de manager is de continuiteit van de onderneming.

Ten derde heeft een manager in normale organisaties geen rapportageplicht naar medewerkers, maar aan eventuele directie, aandeelhouders of aan zichzelf en zijn/haar gezin, indien h/zij onvoldoende geld heeft om rond te komen. Het is dus het niet presteren van de onderneming of afdeling die de maatstaf zijn.

hoogachtend
JYD
Han Kuik  |   | 
25-11-2008
 | 
11:37 uur
Het komt zeer frequent voor dat een directeur het tienvoudige tot honderdvoudige verdient van wat een gemiddelde medewerker in zijn loonzakje krijgt. Dit zijn buitengewoon onproportionele beloningen. Ik ken een geval van een slecht functionerend lid van de raad van bestuur van een thuiszorginstelling die een oprotpremie van 6 ton meekreeg. Hoeveel handen aan het bed zijn dit wel niet?

Dergelijke salarissen zijn decandent, ethisch onverantwoord, en leiden logischerwijze tot onvrede onder medewerkers. Hoe arogant zijn die mensen in hemelsnaam dat ze vinden dat ze zoveel geld waard zijn? En wat moet iemand met een miljoeneninkomen? Vijf auto's voor de deur?

Dat er wantrouwen bestaat jegens dikverdieners is volkomen terecht. Managers die werkelijk betrokken zijn bij een onderneming of instelling zouden zich schamen om zoveel geld aan de organisatie te ontrekken. Dat zij in dit opzicht schaamteloos zijn betekent dus ook dat zij geen ''hart voor de zaak'' hebben, en derhalve is een beroep op medewerkers om dat wel te hebben volslagen misplaatst. Wie zelf slechts voor de poen gaat moet geen idealisme van anderen verwachten.
Anton  |   | 
25-11-2008
 | 
12:41 uur
Beste Han Kuik,

Er valt geen speld tussen te krijgen in jouw betoog. Mijn petje af!
michael  |   | 
25-11-2008
 | 
17:39 uur
Geachte 'hypocritici',

U bent kritisch ten aanzien van de beloning van zgn. (top)managers. Maar wat nu als u op een dag zelf in aanmerking komt voor een dergelijk salaris? Zegt u dan: nee bedankt !?
De managers die astronomische bedragen krijgen voor hun inspanningen hebben gewoon goed onderhandeld. Wellicht bent u enigszins jaloers of van nature een klager. In dat geval zou ik u willen adviseren u te richten op belangrijker zaken zoals uw welzijn en dat van uw familie en vrienden!

Ik wens alle lezers een onbezorgd en prettig leven!

Groeten
A Jonkers  |   | 
25-11-2008
 | 
18:50 uur
IK ben ervan overtuigd dar veel managers, meestal zijn dit jonge opgeleide mensen met veel teoretische kennis uit boeken, nooit geleers is wat ondernemen is.
Als ze alles toch zo goed weten waarom beginnen ze dan geen eigen onderneming, dan kunnen ze zoveel geld verdienen als ze waard zijn, maar nee hoor ze zijn liever de pluk grage bonusjagers van de maatschappij en werken liever aan hun politieke carriere om zo snel mogelijk en liefst over de rug van collega's om zo snel mogelijk hoog in de boom te komen.
In plaats van hun job te zien als hun eigen onderneming en hun verantwoordelijkheid en dus ook over de collega's op de werkvloer, zitten ze hun tijd te verdoen in lange vergaderingen en andere bijzaken.
Frans  |   | 
25-11-2008
 | 
19:20 uur
Wat ik mij afvraag; weten de respondenten wel wat de salarissen zijn van hun managers? Of betreft het slechts een aanname?
J WITTEBOL  |   | 
25-11-2008
 | 
19:31 uur
Ik sluit mij aan bij Han, ik heb zelf een ''baas'' die zijn verbouwingen aan zijn huis laat bijschrijven op de verbouwingen van de bedrijfsgebouwen, verder moet alle inrichting van de bedrijven gebeuren door het bedrijfje waar zijn vrouw mee zoet gehouden wordt.
Uiteraard tegen woekerprijzen.
Dan te bedenken dat deze man zelf al een half miljoen euro salaris heeft, exclusief auto, bonussen, declaraties enz.
Van mij dus weinig respect voor dit soort zakkenvullers.
Oh ja, J (rare naam) heb ik in dit bericht nog taalfouten gemaakt?
Snap nog net de spellingscontrole in word, ik ben geen manager dus excuses als ik dit niet goed gedaan heb, dit is immers een zware taak.
Ik ben immers maar een simpele ziel in plaats van een ''manager''

Een eenvoudige definitie voor managen is: Eén of meer mensen bewegen tot het gecontroleerd uitvoeren van activiteiten gericht op het bereiken van een vooraf vastgesteld doel.

Doel: het vullen van de eigen zakken en die van de mensen erboven over de ruggen van de werknemers die als ze om loonsverhoging vragen te horen krijgen dat er niets bij kan omdat het slecht gaat met het bedrijf.
Ankie  |   | 
25-11-2008
 | 
19:55 uur
25 November 2008 - Meer dan de helft van de Nederlandse werknemers vindt dat hun baas te veel verdiend.

Bovenstaande tekst heb ik zojuist gekopieerd en geplakt. Managers (on en off line) horen toch te weten dat de baas teveel verdient (i.p.v. verdiend)?;)

Vriendelijke groet ,
Ankie Driessen
Han Kuik  |   | 
25-11-2008
 | 
21:57 uur
Gelukkig, iemand voelt zich aangesproken. Uw analyse van mijn beweegredenen om dit te vinden zijn niet gebaseerd op enige feitelijke kennis van mijn persoon. Evenzo is het vreemd dat u, na kennis genomen te hebben van mijn mening, mij de (retorische) vraag stelt of ik voor de astronomische bedragen zou bedanken. Heeft u er moeite mee om te geloven dat er mensen bestaan die principes hebben en naleven? Dan zegt dat iets over u. Verder jammer dat u niet inhoudelijk ingaat op bijvoorbeeld mijn derde alinea.

''De wereld biedt genoeg voor ieders behoefte, maar niet voor ieders hebzucht'' Mahatma Ghandi
Brian Houben  |   | 
26-11-2008
 | 
09:16 uur
Tja, zo'n onderzoek is natuurlijk tegen het zere been van (enkele, meerdere) managers. Het zegt inderdaad enorm veel dat de managers die hier hun reactie hebben gegeven meteen naar de werknemers wijzen. Daarnaast gaan enkelen zeuren over spelfouten. Hoe kun je beter aangeven dat je blind bent voor de inhoud van het artikel?
Dat is m.i. ook meteen wat er bij vele managers ontbreekt: een gezonde portie zelfreflectie. Maar nee, laten we anderen de schuld geven en ons als manager boven de werkvloer verheven voelen.
Bent u wellicht vergeten dat u het van die werkvloer moet hebben?
Daarnaast: als er door de antwoorden van de respondenten van het onderzoek zulke harde cijfers gegenereerd worden, hoe kunt u dan volhouden dat dat beeld nergens op gebaseerd is? Wederom een blinde vlek?
Manager, ga jezelf gewoon weer eens zien als onderdeel van de werkvloer. Daar maakt u immers net zo goed deel van uit!

Brian Houben
Traffic Manager
Errol van Engelen  |   | 
26-11-2008
 | 
14:38 uur
Het feit dat managers teveel zouden verdienen is niet het issue. Het gaat er meer om waarop die inkomsten & bonussen zijn gebaseerd. Nu kan je op twee manieren bonussen valideren. (1) Als percentage van de kostenbesparingen. Dit is geen goede basis, want een manager kan dan gewoon reorganiseren (cq. huurt McKinsy in), of bedrijfsonderdelen verkopen en krijgt daar ook nog een bonus voor. (2) Als percentage van de toegevoegde waarde (marge of marktaandeel, geen omzet). Dit is een betere basis omdat een manager nu verplicht is een goede strategie te ontwikkelen en uit te voeren. Eventueel kan de marktsituatie een wegingsfactor zijn. Dat hij daarvan ook profiteert is een stuk rechtvaardiger.

Wat we tot op heden hebben gezien is dat managers beloond worden terwijl er niets specifieks is gebeurd. Het marktondeel is niet toegenomen, de marge evenmin. Een soort status quo dus. Those were the days.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10