zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

IT-budgetten blijven gelijk, werkdruk stijgt

24 november 2008 - Alle doemverhalen ten spijt: veel IT-managers verwachten geen structurele daling te zien van hun interne budget. Bij 71 procent van de organisaties blijft het budget ten minste gelijk of groeit zelfs in de komende twaalf maanden. Desalniettemin stijgt de interne druk om de prestaties op te voeren.

Vier op de tien managers geven aan dat de IT-organisatie zowel wordt afgerekend op kostenreductie als op een bijdrage aan innovatie binnen de business. Dit blijkt uit het jaarlijkse onderzoek ‘Topmanagement en IT Trendonderzoek 2009’ dat werd uitgevoerd binnen DigitalBoardroom in samenwerking met Management Scope



Kostenverhaal

Uiteraard voelen managers de druk om de kosten voor IT te verlagen. Het gaat echter te ver om te stellen dat overal met de botte bijl wordt gehakt. Radicale vernieuwing legt het af tegen projecten die doorgang moeten vinden en niet kunnen worden gestopt, zoals projecten rondom SEPA in de financiële sector. Er is een verschuiving zichtbaar naar de korte termijn, het zwaartepunt van innovatie in IT komt te liggen op initiatieven die snel terug te verdienen zijn. De luiken naar buiten worden even gesloten om te bekijken of niet slimmer kan worden omgegaan met de reeds aanwezige voorzieningen. Waarde-extractie krijgt de prioriteit. De gedachte daarbij is ‘we hebben inmiddels alle tools en software gekocht die je maar kunt bedenken, maar deze nog nauwelijks gebruikt om het beoogde rendement daadwerkelijk te realiseren’. 

IT-dienstverleners

Door daling van het aantal projecten verwachten organisaties minder externe krachten te zullen inhuren. De markt voor detachering krijgt daarbij zoals gebruikelijk de hevigste klappen te verduren. Dienstverleners zullen moeite hebben om de groeicijfers van de afgelopen jaren vast te houden. Al jaren laat het onderzoek zien dat organisaties de hoge mate waarin men gebruikt maakt van detachering als ongewenst te beschouwen. Om groei te realiseren zullen service providers de slag naar outsourcing nu echt moeten maken. Slechts zeer weinig organisaties geven aan minder te gaan uitbesteden. De beweging is juist om meer uit te besteden, voor werk¬plek-beheer denkt 24 procent van de organisaties aan groei, bij applicatie¬management ligt dit percentage op 29 procent en bij infrastructuurmanagement op 32 procent. 

Kostenverlaging

In de onderhandelingen voor de allereerste uitbestedingscontracten lag de nadruk vaak op het verlagen van de kosten. Het is verleidelijk om opnieuw de focus op ‘laagste prijs’ te leggen nu service providers op zoek zijn naar nieuwe omzet om het verlies aan detacheringsinkomsten goed te maken. Uitbesteden van IT wordt door een derde van de organisaties gezien als middel om de kosten te verlagen. Op zich is dat geen probleem, zolang niet wordt vergeten dat veel organisaties – door schade en schande wijs geworden – hebben ervaren dat kostenverlaging alleen een te smalle basis is om succesvol te kunnen uitbesteden. Minstens zo belangrijk is het hebben en houden van de juiste competenties binnen de eigen organisatie om er zorg voor te dragen dat IT op de juiste plekken waarde toevoegt. Een drempel daarbij is de krapte aan professionals die kunnen opereren op de snijvlakken klant/leverancier en IT/business. Deelnemers aan het onderzoek geven aan dat goede architecten, analisten en vendormanagers schaars zijn. Het is van belang voor zowel klant als leverancier om niet terecht te komen in een pijnlijke spagaat tussen kostenverlaging en vernieuwing. De komende twaalf maanden zullen duidelijk maken in hoeverre dit is gelukt.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Zes tips om uw IT-budget door het plafond te jagen
 ICT-branche lijdt niet onder kredietcrisis
 Steeds meer ICT-investeringen ondanks geluiden over recessie
 Bedrijven besteden in 2008 nog meer uit
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10