zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

MKB'er heeft minder last van file

24 november 2008 - Bereikbaarheid is een van de belangrijkste eisen die bedrijven aan hun locatie stellen en die is steeds minder goed. Toch ervaren MKB-ondernemers minder problemen door slechte bereikbaarheid dan vier jaar geleden, terwijl de files niet korter worden en het aantal verkeersopstoppingen niet terugloopt.

De gemaakte 'winst' in de afgelopen jaren is een gevolg van enerzijds gewenning en anderzijds van eigen maatregelen. Dit blijkt uit onderzoek van EIM



Bereikbaarheid

Van de MKB-ondernemingen ervaart 55 procent een bereikbaarheidsprobleem (groot of klein). Dat is zes procentpunt minder dan in 2003. De afname zit vooral bij de groep bedrijven met 25 tot 50 werknemers. Zij ondervinden ook meer hinder dan de kleine bedrijven met één tot vijf werknemers én zij ondernemen meer om het fileprobleem te omzeilen. De ondernemers hebben vooral 'last' wanneer zij zelf de klant willen bereiken en wanneer leveranciers en klanten hun bedrijf willen bezoeken. Dat het personeel en de ondernemer zelf dagelijks op tijd op het werk moeten zijn (het woon-werkverkeer) is een minder groot probleem. De problemen zijn het grootst in de transport- en financiële sector en het kleinst in de horeca en overige dienstverlening. Voor 22 procent van de MKB-ondernemers heeft het bereikbaarheidsprobleem nadelige gevolgen voor de concurrentiepositie. 

Thuiswerken

MKB-ondernemers pakken het probleem zelf aan door het bevorderen van het thuiswerken, het invoeren van flexibele werktijden voor het personeel, het invoeren van een flexibele logistiek en als uiterste maatregel het verplaatsen van het bedrijf. Bij 33 procent van het MKB is thuiswerken nu mogelijk. Bij 51 procent van het MKB zijn flexibele werktijden ingevoerd. Vooral het thuiswerken is vergeleken met 2003 sterk toegenomen (met elf procentpunten). Flexibele werktijden nemen daarentegen een minder grote vlucht als in 2003 verwacht werd. De invloed van deze MKB-maatregelen is te zien in het feit dat het woonwerkverkeer als een minder groot probleem wordt ervaren dan het zakelijke relatie-verkeer.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Vijf tips tegen fileleed
 Ondernemer verspilt drie uur per dag
 File is geen excuus om te laat te komen
 Geschikt personeel belangrijker dan bereikbaarheid
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10