zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Managers hoeven zich niet meer te laten leiden door angst

11 september 2008 - Heel veel managers blijken gedreven door angst en onzekerheid. Gevolg: een afdeling die niet optimaal presteert en een onderneming die niet groeit. Maar dat duurt niet lang meer als het aan onderzoeker, trainer/coach en auteur Joop Korthuis ligt, zo meldt Management Team.

"Managers schreeuwen al jaren dat er nieuwe, meer diepgaande benaderingen nodig zijn, maar zodra je deze dan aanbiedt in training en coaching, zijn ze ineens niet in staat de zo vurig begeerde paden te bewandelen." In zijn nieuwste boek ‘Het Management Support Plan’ laat Korthuis het bedrijfsleven kennis maken met ‘de volgende stap in bedrijfstraining en coaching’: Progressive Mental Alignment (PMA). 



Krachtig
Korthuis ontwikkelde deze techniek om mensen van hun angsten, depressies en psychosomatische klachten af te helpen. Al snel bleek zijn techniek echter ook een opmerkelijk positief effect te hebben op het algehele presteren van de mens en op de kwaliteit van hun relaties. "Samenwerken met collega's, managers en leveranciers en het behalen van successen in de verkoop berust op niets anders dan het opbouwen van positieve relaties", aldus Korthuis. "PMA is voor krachtige leiders die de moed hebben om vernieuwende wegen te bewandelen."


Bron: Management Team
 
 Doorsturen   24 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Afperser profiteert van angst binnen ondernemingen
 Manager is het bangst voor terrorisme
 Manager blijft bullebak
 Leidinggevende is teveel operationeel bezig
 
 
reacties
 
JJT Hensen  |   | 
11-09-2008
 | 
08:19 uur
De kwaliteit van de relatie heeft alles met communicatiestijl te maken en hopelijk is die verbetering van de communicatie een mooi effect van PMA. De tijd mag stoppen dat bange leidinggevenden hun angst richten op de medewerkers met paniekbesluiten en voortaan de angst met hun eigen leidinggevenden durven delen in plaats van ze te projecteren en de verantwooordelijkheid buiten zichzelf te leggen. Als coach kom ik veel bange mensen tegen en vind het dan lef als ze er iets mee willen doen met hulp. Ik wens het iedere leidinggevende toe om in zijn gezonde kracht te zitten en met vol vertrouwen zijn/haar team aan te sturen. Dit vraagt wel ooit moed en voor mij siert dit de mens.
W Pauwels  |   | 
11-09-2008
 | 
10:03 uur
Kan ik het boek van Joop Korthuis,
het management supportplan bestellen?
guus goris  |   | 
11-09-2008
 | 
10:55 uur
Hoe heerlijk tegenstrijdig: citaat: ''aldus Korthuis. ''PMA is voor krachtige leiders die de moed hebben om vernieuwende wegen te bewandelen.'' '' Krachtige leiders die vanzichzelf de moed hebben om nieuwe wegen in te gaan hebben de onzekerheid en de angst al in bepaalde mate overstegen. Die managers hebben PMA niet meer nodig om daarvan af te komen. De meerderheid van alle managers zijn helaas niet die krachtige leiders en hebben in meerdere of mindere mate te maken met onzekerheid over hun functioneren (faalangst, afwijzingsangst etc.
PMA (ik heb het zelf ondergaan in mijn 7 jarige ontwikkeltocht) is een leuk middel zeker kan helpen om bepaalde vormen van ongewenst, geconditioneerd gedrag te veranderen maar de suggestie die in dit artikel wordt gedaan kan het niet kan waarmaken. HEt is een illusie dat je met enkele sessies met welk hulpmiddel dan ook (er zijn er honderden) ineens angstvrij zou kunnen zijn. Jammer dat een op zich bruikbaar instrument op deze manier wordt neergezet. Kwestie van Overpromise UnderDeliver.... (naar mijn persoonlijke doch inmiddels zeer ervaren mening op dit vlak)

Guus Goris.
Matthijn  |   | 
11-09-2008
 | 
16:17 uur
@ Guus. Ik denk dat echte kracht uit jezelf komt. Je kunt het persoonlijke ontwikkeling noemen. Het conditioneren van gedrag, door bijvoorbeeld PMA, lijkt mij ook niet voldoende.
j.keuning  |   | 
12-09-2008
 | 
12:07 uur
PMA werkt juist niet met conditionering. Dat is het grote verschil met andere methodes. Het boek is te bestellen bij (Klik hier)
Matthijn  |   | 
12-09-2008
 | 
14:32 uur
@ j.keuning: Dit staat in de tekst: ''Al snel bleek zijn techniek echter ook een opmerkelijk positief effect te hebben''. Het lijkt mij dat dit aan te leren is.
j.keuning  |   | 
12-09-2008
 | 
17:35 uur
@matthijn: Ja, dat staat er inderdaad. Alleen is de techniek erop gericht om achterliggende blokkades bloot te leggen en te neutraliseren, niet om ander gedrag aan te leren. Ik weet het, dit klinkt cryptisch, maar zo werkt het. Ik heb er goede ervaringen mee.
Overigens ben ik het met Guus eens dat niet zomaar alle angsten als sneeuw voor de zon verdwijnen. Het is geen methode voor watjes en bij de één gaat het sneller dan bij de ander. Het is een bruikbaar instrument dat anders werkt dan andere methodes en heel effectief is als je het goed gebruikt.
Gretha Gelink  |   | 
14-09-2008
 | 
00:03 uur
Ik ben ruim 11 jaar geleden met PMA in aanraking gekomen. Het heeft mij van een aantal klachten afgeholpen die met geen enkele andere therapie of techniek te genezen waren. Dit wekte mijn belangstelling als therapeut voor PMA. Ik heb me direct bekwaamd in deze techniek en na verloop van tijd alle andere benaderingen laten vallen. Ik heb sindsdien honderden mensen hiermee kunnen helpen. Ik heb mensen gezien die geen baat hadden bij PMA, maar altijd om dezelfde reden. Het waren alleen die cliënten die nog niet toe waren aan PMA. Die er voor kozen vast te blijven houden aan hun angsten en nog niet de moed hadden om te laten gaan. Ik ben het helemaal met J. Keuning eens, PMA is niet voor watjes.

G. Gelink

Therapeut en PMA Coach

Jacco Bergsma  |   | 
14-09-2008
 | 
10:05 uur
Uit steeds meer publicaties mbt de werking van het brein (Bruce Lipton e.a.) blijkt dat al ons gedrag te herleiden is tot een Stimulus-Responsmechanisme. Waarbij alle conventionele theorieen aangeven dat er tussen die twee een keuze zit. Maw je kiest je eigen gedrag. Niets blijkt minder waar, een enorm groot gedeelte van ons gedrag wordt aangestuurd vanuit ons onbewuste deel van het brein. Het is op zijn minst interessant om te begrijpen op basis waarvan wij dus onze keuzes maken die uiteindelijk ons gedrag bepalen. PMA sluit aan bij die ontdekkingen uit de wetenschap en is niet conventioneel. De sceptici doen er goed aan om hun vaststaande overtuigingen eens tegen het licht te houden.
Marc Doomernik  |   | 
14-09-2008
 | 
10:23 uur
Los van het feit of PMA heel snel of iets minder snel gedrag daadwerkelijk veranderd, geeft het boek van Joop Korthuis (Het Management Support Plan)goed inzicht in waar het in de kern om gaat bij 'managen'.... Heel veel bedrijven prediken famtastische doelen, missies en kernwaarden. Alleen in de praktijk worden deze in veel mindere mate nageleefd. Het boek geeft inzicht in hoe je hierin daadwerkelijk verandering in kunt brengen. Geïllustreerd met vele duidelijke en begrijpelijke voorbeelden. PMA is een tool die veelal dieper gaat bij mensen en daarmee de onbewuste processen aanboord. Deze onbewuste processen hebben we niet in de hand maar bepalen wel voor een groot gedeelte ons gedrag. Een voorbeeld; wanneer één van de kernwaarden bij een bedrijf 'collegialiteit' is, dan lijkt het duidelijk wat het bedrijf hier mee bedoeld enwat je vervolgens in gedrag moet laten zien. Niets is echter minder waar. Het gaat namelijk om de interpretatie van ieder Hoe je met deze waarde omgaat én op welke manier je deze kernwaarde ten uitvoer brengt (gedrag) dus. Het boek geeft goed inzicht waarom deze dingen mis gaan, en hoe je deze kunt voorkomen. Concreet; PMA is zeker een methodiek om te proberen. Het boek Management Support Plan is een verijking voor elke manager.
Jaap Mackaay  |   | 
14-09-2008
 | 
11:25 uur
Uit eigen ervaring met PMA-coaching kan ik zeggen dat diep verborgen negatieve drijfveren bij mij zijn vervangen door meer
energie, sterke motivatie, lef, plezierige relaties (met name met mijn eigen kinderen), innerlijke rust, het
loslaten van ‘zekerheden’ en last but not least heeft het geleid tot het starten van een eigen bedrijf. Iets wat
ik tot voor kort voor mezelf als onmogelijk had beschouwd. Ook de resultaten bij anderen bevestigen voor mij dat deze methode werkelijk baanbrekend kan worden genoemd en net even een stapje verder gaat (voor wie het durft om naar de plaatjes met angst te kijken)
paul bartels  |   | 
14-09-2008
 | 
12:15 uur
ik ben 15 jaar manager geweest en besef pas achteraf hoezeer ik mezelf heb geremd in mijn gedrag: ik gaf de schuld aan mijn leidinggevenden, de cultuur van de organisatie, bepaalde medewerkers etcetera. ik ben voor mezelf begonnen want in al dat ''gedoe'' had ik geen zin meer. uiteraard zei dit meer over mezelf dan over de rest. het duurde 4 jaren om hier inzicht in te krijgen met allerlei coachingstechnieken en dat was prima! maar toch was op sommige momenten ''het gevoel niet weg. en ik verzandde weer in mijn bekende patronen. uiteindelijk ook een paar PMA-coachingafspraken gedaan. een echt totaal andere aanpak die recht-toe-recht-aan is en direct effect had hoe ik met anderen en mezelf omging. geen verdere conditionering maar een geheel ander gevoel. beetje moeilijk via de email uit te leggen maar het heeft mij geholpen. ik kan het in ieder geval aanraden.
Inge Valk  |   | 
14-09-2008
 | 
16:01 uur
Wat is angst? Ik was me niet bewust van mijn angst, riep zelfs dat ik super gelukkig was, maar hield mezelf voor de gek. Ik hield blijkbaar wel erg veel van die overtuiging en was na een paar PMA-sessies totaal verbaasd te ontdekken waar die overtuiging op gebasseerd was. Het maakte de rode draad door mijn leven zichtbaar. Nu zijn er vele technieken waarbij een rode, gele of groene draad gevonden wordt, ik heb er diverse uitgeprobeerd, ze brachten me een heel eind op weg, maar door PMA weet ik dat het juist de externe factoren zijn die nu zintuigelijk worden waargenomen, die mijn interne gebeuren onbewust activeerde en op de kop zette. Ik wilde liever geen angst voelen, ging hem graag uit de weg en had zo mijn methodes ontwikkeld om niet te hoeven voelen. Ik ben blij dat ik door mijn werk kennis heb gemaakt met PMA. Ik heb ontzag en eerbied voor de werking van mijn lichaam en geest gekregen. Ze doen perfect hun werk, ze wilden me beschermen voor de pijn, waardoor ik automatisch handelde en reageerde op wat er was en niet op wat er werkelijk is. Ik dacht controle te hebben, maar had het al lang uit handen gegeven. Het was niet gemakkelijk dat te beseffen, dat geeft ik toe. Nu begrijp ik daadwerkelijk waarom ik in bepaalde situaties niet datgene zei, wat ik wilde zeggen, een brok in mijn keel had, waarom ik me bij bepaalde personen ongemakkelijk of onzeker voelde en waarom mijn zoontje met één opmerking en bruine kijkers het bloed onder mijn nagels wist te halen. Ik herken de zintuigelijke waargenomen elementen, waarop ik voorheen boos, gekwetst of geïrriteerd reageerde. Het werkt en leeft een stuk ontspannender. Natuurlijk zijn niet alle angsten weg, maar ik hoef mezelf niet meer voor de gek te houden, wat me pas echt gelukkig maakt. Hoe meer ik mijn eigen angst herken, onder ogen zie, eigenlijk mezelf manage, hoe makkelijker en beter mijn relaties met anderen worden. Wanneer je je niet bewust bent wat je uit de weg gaat kun je coachen, managen voor mij part conditioneren wat je wil. Toch geven ze geen antwoord op de emoties, overtuigingen en gedragingen die geactiveerd worden en schuilgaan onder verrassend elementen zoals een kleur, vorm of stemintonatie. Een geweldige ontdekking van Joop Korthuis. Is dit te simpel en daardoor ongeloofwaardig voor managers? Het was voor mij absoluut een eyeopener!

Inge Valk
miranda baptiste  |   | 
14-09-2008
 | 
16:59 uur
managers willen jullie je laten leiden,doe het dan een keer goed,want met PMA krijg je waar voor je geld.De missie bestaat uit het oa intensiveren van persoonlijk succes,door belemmerd gedrag te elimineren.Het optimaliseren van de teamgeest waardoor alle werknemers zich thuis voelen op hun arbeidsplek.
Het vergroten van de bewustwording en het uitvoeren bij alle werknemers van de kernwaarden en de missie van het bedrijf.Geef al je werknemers het boek Het management support plan cadeau geschreven door Joop Korthuis,en durf de uitdaging aan,om PMA toe te passen in jou bedrijf.

Miranda Baptiste PMA coach
Matthijn  |   | 
15-09-2008
 | 
08:44 uur
@ J. Keuning, je argumenten vond ik al plausibel klinken. De verdere reacties onderschrijven dit. Zelf heb ik een soortgelijk traject doorlopen, het heeft geen naam, het betroffen sessies bij een coach. Innerlijke drijfveren en blokkades zijn aangepakt en ten positieve veranderd. Mijn kijk op de wereld veel opener. Ik herken veel in de laatste 5 reacties.
Jannemieke van Donkelaar  |   | 
15-09-2008
 | 
09:18 uur
Nadat ik in 2006 tijdens een managementopleiding hardhandig met mijn eigen faalangst werd geconfronteerd, ben ik actief gaan zoeken naar een oplossing voor mijn problemen en heb ik PMA sessies gedaan.
Van een uitermate onzeker iemand met een slechte gezondheid ben ik veranderd in een totaal ander en veel gezonder persoon, heb ik een goedlopende PMA coaching praktijk, ben ik directeur van een mede door mijzelf opgerichte stichting en is mijn huwelijk leuker dan ooit.
Veel mensen met paniekaanvallen, problemen op het werk of b.v. chronische depressies, vinden verlichting of raken van hun problemen af. Een heel aantal personen die al jaren psychotherapie en andere therapieën hebben gevolgd, geven aan na een paar sessies al meer bereikt te hebben dan in al die jaren daarvoor.
Kunt u nagaan wat dit voor het ziekteverzuim kan betekenen binnen uw organisatie...
HAJ  |   | 
15-09-2008
 | 
10:07 uur
Beste Lezer,

PMA is een middel om je doelen te bereiken. Zoals men zegt: vele wegen leiden naar Rome.
PMA is één van de snelwegen om je bestemming te bereiken. Verwacht echter niet dat je dit bereikt door één of een aantal sessies te doen. Het is een bewustwordingsproces waarbij je gaat inzien dat je dagelijks handelen in zowel privé- en werkomgeving voor 100% beïnvloed wordt door eerder opgedane ervaringen in het verleden. Als je dit écht snapt ga je ook begrijpen dat ieder mens anders aankijkt tegen situaties en hierdoor ook anders zal reageren.
Deze methodiek werkt voor mij persoonlijk zeer krachtig en ….ik beleef er iedere dag in zowel mijn werk- als privéomgeving veel plezier aan.
PS. Wat mij betreft is PMA ook geschikt voor watjes en niet alleen voor stoere managers. Het gaat om de kern van de methodiek. Deze is zuiver en intuïtief zul je voelen dat het klopt. Probeer door de marketingschil heen te kijken en ervaar het gewoon eens.

Een enthousiast gebruiker.

henk tolhuizen  |   | 
15-09-2008
 | 
16:40 uur
Geloof je hetzelf?

Al die prachtige aanbevelingen en referenties, het lijkt bijna te mooi om waar te zijn.......

Ik heb in mijn 20 jarige ervaring als coach voor managers in het bedrijfsleven vele guru's ''voorbij zien komen'' en training gehad van gerenommeerde ''leading professionals''.
Wat vaak overbleef was toch de vraag..''hoe pak je dit nu aan, hoe zet je belemmerende overtuigingen, gedachten en gevoelens nu echt om........?
PMA,ontwikkeld door Joop Korthuis, biedt een zeer effectief en krachtig hulpmiddel.Vanzelfsprekend is de motivatie van coachee en de kwaliteit en toewijding van de coach nodig om tot de vaak verbluffende resultaten te komen.

Het is niet de vraag of, maar wanneer Joop met zijn methode de bekendheid genereert die hij echt verdient!
Het is een absolute aanrader voor Management Team deze man uitgebreid te interviewen: hoe je met bescheidenheid ook groots kunt zijn!

Henk Tolhuizen

hermien  |   | 
15-09-2008
 | 
17:27 uur
Naar aanleiding van bovenstaande voel ik toch de behoefte om te reageren.

Elke nieuwe soort van therapie heeft zijn aanhangers en altijd zullen er mensen zijn die in die vorm het helemaal geweldig vinden. Na een zoektocht in de maatschappelijk aanvaardbare methodes kwam ik bij PMA terecht.
In het begin vond ik het wel erg vreemd dat iets wat zo simpel zou zijn en goed te begrijpen zo goed zou kunnen werken.
Na het lezen van innerlijke macht zei mijn gevoel tegen mij dat ik dit zou moeten proberen.

Dus sessies gepland met een therapeut, want ach wat kon mij gebeuren. Ik wist toch zelf wel waar het zo'n beetje aan schortte. Niets was minder waar, want mijn zogenaamde zekerheid kwam van een hele andere plaats dan ik had verwacht. Zoals inge valk al beschreef zo ervaar ik het precies zo.
Daar kan geen enkele vorm van therapie tegenop en is daardoor een stuk efficienter dan alles wat ik tot nu toe heb doorlopen.
Het is zelf zo dat ik overweeg om dit nieuwe pad verder af te lopen en te kijken in hoeverre ik daar mee zou kunnen komen. Dat had ik nooit van mezelf gedacht. En het voelt SUPER!!

Ik zou zeggen, lees het boek en ga een aantal sessies doen. Wat kan er gebeuren? Je kan er op zijn ergst beter van worden. Ga de uitdaging aan die PMA heet en schrijf dan eens weer een stukje.

Veel succes in het lopen van de weg.
Ivo Platvoet  |   | 
15-09-2008
 | 
23:07 uur
PMA is een prachtige nieuwe methode om je blijvend te bevrijden van negatieve belemmerende gevoelens. PMA gaat over wat jou tegenhoudt om je talenten werkelijk vrij te kunnen gebruiken. Kun je je voorstellen dat er mensen zijn die het antwoord op die vraag niet willen weten ?
Ad Duister  |   | 
16-09-2008
 | 
20:43 uur
De schreeuw om nieuwe en meer diepgaande benaderingen in trainingen en coachings methoden komt mij bekend voor. Ik ben zelf met PMA in aanraking gekomen middels onze HRM afdeling. Ik kan niet anders zeggen dat het mij, mijn omgeving en mijn gezin enorm veel rust heeft gegeven. De interactie met mijn omgeving is totaal veranderd en wel in de positieve zin.
Ik hoop dat het bedrijf ook ander personen de kans geeft dit te ervaren. De energie die vrij komt kan dan worden gestoken in doelen die ook de organisatie dienen in plaats dat men de energie steekt in het in stand houden van weerstanden of belemmerde gedragingen.
Dit is een vernieuwende en diepgaande methode met blijvend resultaat (voor diegene die durven).

Ivar Hooghoff  |   | 
17-09-2008
 | 
11:21 uur
De kracht van PMA ligt in het voorgoed doorbreken van belemmerende overtuigingen en aannames.
Veel managers zijn meer tijd kwijt aan het borgen van hun eigen functie en positie dan met het coachen en optimaliseren van de prestaties van de individuele teamleden. Zolang directies niet creatief en 'outofthebox' durven te zijn, zal de manager zich aanpassen en blijven de prestaties van het team middelmatig. De relatie tussen teamlid en manager staat centraal in het behoud van goede mensen. Probleem is echter dat de goede teamleden vertrekken en diezelfde middelmaat de toon (blijft) zetten in organisaties. Het creëeren van een lerende organisatie waarin menselijk kapitaal de basis is voor de resultaten wordt wel erkent, maar in de praktijk kiezen veel directies en MT nog te vaak voor stoffige hiërarchische modellen. Het MSP-plan kan zeker helpen om die overtuigingen weg te nemen bij directies maar dan dient ook ieder directie- en MTlid mee te doen. Dan borg je de ontwikkeling en voortgang en haal je je organisatie uit de middelmatigheid.
J. Keuning  |   | 
22-09-2008
 | 
12:52 uur
Het valt mij op dat er veel reacties zijn gekomen op dit bericht. Welke concrete resultaten hebben de schrijvers gehad met PMA coaching?

J. Keuning
Pieter Veenhuizen  |   | 
10-02-2009
 | 
15:53 uur
Graag uw aandacht voor het volgende:

PMA = AFP = BCE

Bad Clusters (iedereen heeft ze) zijn verdrongen herinneringen met exacte gedetailleerde gegevens van pijn, paniek en/of angst.
Pijn, paniek en/of angst ‘Dat’ wil je nooit meer meemaken.
Beslissingen en gedrag zijn met zekerheid mede gebaseerd op deze Bad Clusters.
De ervaring leert dat het elimineren van Bad Clusters een geweldig positief persoonlijk effect heeft.
Bad Clusters veroorzaken namelijk persoonlijke irreële beperkingen in ‘het nu’ waardoor een persoonlijke ontplooiing wordt gehinderd.
Mensen proberen te komen tot persoonlijke ontplooiing; maar wat wanneer u wordt beperkt door geactiveerde Bad Clusters?
Dat is de reden waarom ik dit schrijf want de Bad Cluster Eliminatie methode is de sleutel tot dit met het verstand onoplosbare probleem.
Graag beantwoord ik uw vragen met betrekking tot de Bad Cluster Eliminatie methode. Hieraan voorafgaand kunt u op de site www.trainwave.nl een digitale brochure BCE Mental Wellness downloaden.

Met vriendelijke groet,
Pieter Veenhuizen

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10